S otvorením škôl sa mierne zvýši počet autobusov

Otvorenie škôl zvýši v hromadných dopravných prostriedkoch počet cestujúcich.

31.05.2020 11:00
debata (1)

Dopyt po cestovaní vytvorí tlak na zvýšenie počtu spojov. Niektorí dopravcovia aj napriek tomu od pondelka neplánujú jazdiť podľa štandardného cestovného poriadku.

„Cestovný poriadok v prázdninovom režime zostáva zachovaný, pričom je upravený a rozšírený o vybrané spoje – čiže 31. mája prichádza do platnosti rozšírený ,hybridný’ cestovný poriadok,“ informuje hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. Podľa jej slov boli doplnené a upravené spoje, ktoré jazdia v blízkosti škôl, a spoje medzi obcami v čase, keď sa deti prepravujú do školy a následne domov.

„Situáciu budeme naďalej pozorne sledovať, analyzovať a hľadať optimálne riešenia,“ povedala Vozárová. Podľa jej slov je aktuálne riešenie výsledkom rokovania s objednávateľom služby, ktorým je Bratislavský samosprávny kraj, aj s koordinátorom Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, ktorým je BID.

Autobusový dopravca Eurobus na svojich internetových stránkach v piatok stále informoval, že jeho autobusy jazdia v prázdninovom režime. Zvýšený počet spojov cestujúci nemôžu očakávať v mestskej hromadnej doprave v Bratislave.

„K pondelku 1. júna nie sú za Dopravný podnik Bratislava plánované žiadne zmeny v tomto smere,“ informoval hovorca podniku Matej Michlík.

Vlaky štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) jazdia od nedele 10. mája podľa platného cestovného poriadku. Výnimku tvoria aj naďalej vlaky kategórie InterCity a medzištátne vlaky. Ich prevádzka ostáva aj naďalej pozastavená. ZSSK od pondelka pre študentov opätovne spúšťa aj bezplatné cestovanie. „Od 1. júna je obnovená bezplatná preprava pre deti od 6 do 16 rokov, žiakov a študentov do 26 rokov, ako aj vybavovanie skupín bezplatných cestujúcich. Nákup bezplatných cestovných dokladov je možný od 1. júna,“ spresnil hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Bezplatná vlaková doprava pre študentov bola zastavená od 1. apríla. Rozhodnutie o dočasnom zrušení nároku na bezplatné cestovanie pre študentov malo prispieť k spomaleniu šírenia pandémie koronavírusu. Zadarmo mohli naďalej cestovať len dôchodcovia. Medzištátna doprava je zastavená od 13. marca.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #autobusy