Obetí koronavírusu v USA je už 105-tisíc

Španielsko v utorok druhý deň po sebe nezaznamenalo žiadne úmrtie v súvislosti s ochorením Covid-19. USA evidujú 1,8 milióna nakazených ľudí a počet obetí prekročil 105-tisíc. Sú to najvyššie počty na svete. Obyvatelia krajín EÚ sa dnes dočkajú ďalšieho uvoľňovania prísnych opatrení.

02.06.2020 05:55 , aktualizované: 23:18
debata (29)

23:15 Francúzsko prvýkrát za posledných 13 dní ohlásilo viac ako 100 nových obetí ochorenia Covid-19. Ministerstvo zdravotníctva dnes informovalo o ďalších 107 úmrtiach spôsobených koronavírusom v nemocniciach a domovoch dôchodcov, pričom od začiatku epidémie ich eviduje 28 940.

Rýchlejší nárast oficiálnej bilancie prichádza v deň, keď vo Francúzsku v rámci druhej vlny uvoľňovania reštrikcií mohli znovu otvoriť bary a reštaurácie. Podľa denníka Le Monde naposledy denný súčet nahlásených zomrelých presiahol stovku 20. mája. V nedeľu a v pondelok vláda ohlásila zhodne 31 nových úmrtí spôsobených vírusom SARS-CoV-2. Aktuálne eviduje 18 590 úmrtí po hospitalizácii a 10 350 v domovoch pre seniorov.

22:26 Bolívijské politické strany a Najvyšší volebný tribunál (TSE) sa dohodli, že parlamentné a prezidentské voľby sa z dôvodu pandémie koronavírusu posunú na 6. septembra. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie TSE.

22:04 Írsky europoslanec Luke Ming Flanagan sa na videkonferencii výboru Európskeho parlamentu týkajúcej sa poľnohospodárstva objavil bez nohavíc. Zrejme si totiž neuvedomil, že kamera zachytila aj jeho holé nohy, napísal denník The Irish Times. Výbor sa z dôvodu pandémie konal prostredníctvom videkonferencie. Flanagana z hnutia Európska zjednotená ľavica a Severská zelená ľavica (GUE/NGL) video zachytilo pri tom, ako sedí na posteli – v košeli a v trenírkach.

„Dve minúty pred tým som bol v tričku. Rozhodol som sa obliecť si košeľu, aby som vyzeral slušne! To sa mi teda veľmi dobre podarilo,“ napísal Flanagan na Twitteri s tým, že tesne pred videohovorom si bol vonku zabehať. Ako uviedol pre The Irish Times, väčšinu takýchto videohovorov absolvuje zo spálne svojho domu, ktorý sa nachádza v írskom grófstve Roscommon, pričom sú v tom čase doma aj jeho deti a manželka. Tlmočníci, ktorí Flanaganove slová naživo prekladali do rozličných jazykov krajín EÚ, sa počuteľne premáhali potláčať smiech.

21:28 Španielsko v utorok druhý deň po sebe nezaznamenalo žiadne úmrtie v súvislosti s ochorením Covid-19. Oznámil to koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón, informoval na svojej stránke denník El Mundo. V utorok Španielsko evidovalo 27 127 obetí nákazy a 239 932 prípadov koronavírusu. Za obdobie minulého týždňa podľa oficiálnych údajov pribudlo 34 úmrtí.

20:41 Vláda stredoafrického štátu Rovníková Guinea v utorok požiadala predstaviteľku Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Triphonie Nkurunzizaovú, aby okamžite opustila jej územie a obvinila ju z falšovania počtu osôb nakazených koronavírusom. Uviedla to agentúra AFP.

Predseda vlády Pascual Obama Asue minulý piatok v Senáte obvinil Nkurunzizaovú z falšovania údajov o osobách nakazených koronavírusom. „Nemáme problém s WHO, máme problém so zástupcom WHO v Malabe,“ uviedol premiér vo vysielaní štátnej televízie. Miestne úrady tvrdia, že do 1. júna bolo zaznamenaných 1306 prípadov nákazy koronavírusom, 12 ľudí nákaze podľahlo.

Oficiálne štatistiky sa po vypuknutí epidémie spočiatku aktualizovali každý deň, ale od 28. apríla to úrady robia už len občas. Údaje zverejňované WHO boli niekedy o niečo vyššie ako bilancia úradov Rovníkovej Guiney, ale v súčasnosti oba zdroje uvádzajú rovnaké čísla, poznamenáva AFP.

20:19 Taliansko za posledný deň eviduje 318 nových prípadov nákazy koronavírusom, z toho 187 v regióne Lombardsko na severe krajiny, a 55 úmrtí na Covid-19, informoval dnes úrad miestnej civilnej ochrany. Denný nárast úmrtí je tak mierne nižší než o deň skôr. Nakazených však pribudlo viac ako v pondelok, keď civilná ochrana oznámila 178 nových prípadov, čo bol ale najnižší denný nárast nakazených v krajine od konca februára.

19:41 Zákaz vychádzania, ktorý v americkom veľkomeste New York začne platiť od utorka 20.00 h miestneho času (od stredy 02.00 h SELČ), potrvá každý deň až do nedele 7. júna do 05.00 h miestneho času (11.00 SELČ). Oznámil to v utorok na tlačovej konferencii newyorský starosta Bill de Blasio. „Nebudeme tolerovať nijaké násilie. Nebudeme tolerovať útoky na policajtov a ani podnecovanie nenávisti,“ uviedol de Blasio. „Som presvedčený, že to zvládneme,“ dodal.

19:22 Vo Francúzsku sa v utorok po vyše dvoch mesiacoch znovu otvorili reštaurácie, kaviarne i bary, ktoré boli pre riziko šírenia koronavírusu zatvorené. V metropolitnej oblasti Paríža, kde je nákaza najviac rozšírená, však takéto prevádzky mohli sprístupniť len vonkajšie stoly, informovala agentúra DPA.

18:58 Britská vláda dnes oznámila úmrtie ďalších 324 ľudí s pozitívnym testom na koronavírus, oficiálne bilancia obetí epidémie narástla na 39 369 mŕtvych. Počet zistených infekcií stúpol od pondelka o 1613, ministerstvo zdravotníctva však opäť neuviedlo počet testovaných ľudí.

18:25 Japonské hlavné mesto Tokio vydalo v utorok pre svojich obyvateľov varovanie, aby nevychádzali z domu, ak to nie je nevyhnutné, a aby obmedzili sociálne kontakty. Stalo sa ta po tom, čo došlo k opätovnému nárastu počtu infikovaných novým koronavírusom SARS-CoV-2. „Účelom výstraha je presne informovať ľudí o množstve infikovaných a upozorniť ich, aby boli opatrní,“ cituje guvernérku Tokia Juriko Koikeovú agentúra AP. „Chcem všetkým znova pripomenúť, že bojujeme proti neznámemu vírusu a ešte stále naň nemáme vakcíny ani liečbu,“ zdôraznila Koikeová.

17:42 Krajiny ako Spojené štáty, Brazília, Británia či Francúzsko nemôžu poraziť pandémiu koronavírusu, pokiaľ nebudú bojovať proti rasovej nerovnosti, ktorá je aj spúsťačom aktuálnych protestov v USA. Uviedla to v utorok v Ženeve vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, píše agentúra DPA.

Úmrtnosť na ochorenie Covid-19 v USA je viac než dva razy vyššia u Afroameričanov než u iných skupín obyvateľstva, povedala Bacheletová. V Anglicku a vo Walese zomrie na koronavírus takmer dvakrát viac ľudí s čiernou pleťou, Pakistancov a Bangladéšanov než iných etnických či národnostných skupín. Viac úmrtí než iné regióny zaznamenal aj francúzsky department Saint-Denis ležiaci severne od Paríža, kde žije množstvo národnostných menšín. Pravdepodobnosť, že ochoreniu Covid-19 podľahnú v brazílskom štáte Sao Paulo nebelošské osoby je o 62 percent vyššia než to, že naň zomrú belosi, menovala Bacheletová.

16:17 V Izraeli je pre pandémiu koronavírusu v karanténe približne 10-tisíc učiteľov a žiakov. Len dnes do nej muselo odísť 3 700 ľudí. Námestník generálneho riaditeľa z ministerstva zdravotníctva Itamar Grotto dnes povedal, že akonáhle denný prírastok nových prípadov presiahne 100, obnoví Izrael reštrikcie.

13:36 Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Afrike prekročil v utorok hranicu 150-tisíc. Vyplýva to z najnovších údajov regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Afriku. Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v afrických krajinách za uplynulých 24 hodín zvýšil o 5908 a dosiahol 150 610. WHO tiež podľa agentúry AP eviduje viac ako 4300 potvrdených úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

12:22 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19, spôsobovanému koronavírusom SARS-CoV-2, 182 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 5037. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje ruského krízového štábu. Za posledný deň v Rusku pribudlo aj 8863 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet stúpol na 423 741. Rusko je momentálne krajinou s tretím najvyšším počtom nakazených.

12:10 Dvaja ľudia mali v pondelok v Slovinsku pozitívne testy na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom a celkový počet prípadov nákazy je zatiaľ v krajine 1475. Nebolo hlásené žiadne nové úmrtie. V utorok o tom informovala slovinská tlačová agentúra STA. V nemocnici sa stále nachádza päť ľudí, čo je ten istý počet ako v predchádzajúci deň. Jeden z hospitalizovaných je na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS).

10:47 Do utorňajšieho rána zomrelo v Maďarsku na ochorenie COVID-19 ďalších päť starších chronicky chorých pacientov. Počet nakazených koronavírusom stúpol o 29 na 3921, vyplýva z aktuálnych údajov krízového štábu zverejnených na stránke koronavirus.gov.hu. Počet obetí koronavírusu dosiahol 532. Aktuálne je infikovaných 1229 osôb, z ochorenia sa vyliečilo 2160 ľudí.

10:01 Muž vo veku 71 rokov sa stal prvým Rohingom žijúcim v jednom z obrovských utečeneckých táborov v Bangladéši, ktorý zomrel na ochorenie COVID-19. V utorok o tom informoval predstaviteľ zdravotníctva, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Muž žil v tábore Kutupalong a patril k najmenej 29 Rohingom, ktorých pozitívne testovali na koronavírus v bangladéšskych táboroch. Žije v nich celkovo takmer milión Rohingov, ktorí ušli z Mjanmarska.

9:30 Ochoreniu COVID-19 podľahlo celosvetovo už viac než 375 000 ľudí. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú na základe verejne dostupných údajov zostavila agentúra AFP s platnosťou k utorku 07.50 h SELČ. Dovedna bolo hlásených 375 070 obetí tejto nákazy, ktorá na celom svete infikovala už najmenej 6 258 474 osôb. V Európe bolo zaznamenaných 179 051 obetí a 2 167 233 naka­zených.

9:14 Žiaci s rúškami na tvárach sa v Singapure vrátili v utorok do škôl a znovu sa otvorili aj niektoré pracoviská, štát uvoľňuje opatrenia. Singapuru sa najprv darilo držať prípady nákazy na nízkom počte, a to vďaka prísnemu režimu testovania a sledovania kontaktov, potom sa však objavili veľké ohniská nákazy v preplnených ubytovniach s nízko platenými zahraničnými robotníkmi. Krajina zaznamenala vyše 35 000 prípadov infekcie – čo je najvyšší počet v juhovýchodnej Ázii. Počet mŕtvych sa drží na čísle 24.

8:50 Brazília zaznamenala za uplynulých 24 hodín 11 598 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím celkový počet stúpol na 526 447. Infor­movala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva. Počet obetí koronavírusovej pandémie v najväčšej latinskoamerickej krajne za uplynulých 24 hodín vzrástol o 623 na 29 937. Krajina má štvrtý najvyšší počet potvrdených úmrtí na svete.

8:11 Švédsko ešte pred začiatkom leta spustí vyšetrovanie, ktorého cieľom bude zistiť, ako krajina zvládla pandémiu koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie švédskeho premiéra Stefana Löfvena. „Musíme zvoliť komplexný prístup, aby sme zistili, ako to fungovalo na národnej, regionálnej a miestnej úrovni,“ povedal v pondelok Löfven v rozhovore pre denník Aftonbladet s tým, že ešte pred letom bude zostavená komisia, ktorá bude skúmať prístup švédskych úradov ku koronakríze.

Švédsko zaznamenalo viac ako 4000 úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je oveľa menej ako v mnohých veľkých krajinách v Európskej únii, ale približne päťkrát viac ako v Dánsku a desaťkrát viac ako v ostatných susedných škandinávskych krajinách.

7:44 Počet ľudí, ktorí v Mexiku podľahli ochoreniu COVID-19, prekročil hranicu 10 000. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie mexického ministerstva zdravotníctva. Správy o aktualizovanom počte obetí ochorenia COVID-19, ktorých je v súčasnosti 10 167, prišli v čase, keď Mexiko vyhlásilo, že postupne začína znovu otvárať svoju ekonomiku. Celkovo je v Mexiku 93 435 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, pričom z ochorenia, ktoré vírus spôsobuje, sa doposiaľ vyliečilo 67 491 ľudí.

7:21 Územím SR môžu prejsť bez zastavenia aj občania štátov Európskej únie (EÚ), ktorí sa vracajú do krajiny, v ktorej majú občianstvo. Tí tak už nemusia žiadať Ministerstvo vnútra SR o výnimku pre tranzit. Povinnosť žiadať o výnimku však ostáva občanom krajín EÚ, ktorí cestujú do krajiny, kde nemajú občianstvo, len trvalý alebo prechodný pobyt. „V oboch prípadoch musia opustiť územie SR do ôsmich hodín, môžu sa zastaviť na nevyhnutné dočerpanie pohonných látok,“ uvádza ÚVZ SR.

7:18 Na Slovensko môžu na 48 hodín bez povinnosti domácej a štátnej karantény a bez preukázania sa negatívnym testom na COVID-19 vstúpiť od utorka aj ľudia, ktorí nemajú trvalý ani prechodný pobyt Českej republike či Maďarsku, ale sa v týchto krajinách dlhodobo zdržiavajú. Na hraničnom priechode sa však musia preukázať najmenej dvoma hodnovernými dokladmi. Vyplýva to z opatrenia, ktoré vydal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

6:40 Pevninská Čína za pondelok evidovala päť nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to o 11 menej ako o deň skôr, kedy bol denný súčet najvyšší za skoro tri týždne. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolanie na zdravotnícke úrady. Za všetkými piatimi novo odhalenými prípadmi ochorenia sú podľa Národnej zdravotníckej komisie ľudia, ktorí pricestovali zo zahraničia. Úrady tiež zaznamenali desať prípadov nákazy, pri ktorých sa u pacientov neobjavili žiadne príznaky choroby Covid-19.

5:55 V USA za posledných 24 hodín pribudlo viac ako 20 000 nakazených a 743 úmrtí pre koronavírus. V oboch prípadoch ide o mierny nárast oproti predchádzajúcemu dňu. Celkovo už úrady evidujú 1 809 109 infi­kovaných, z ktorých 105 099 po komplikáciách sprevádzajúcich chorobu COVID-19 zomrelo. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americkú Univerzitu Johnsa Hopkinsa. O deň skôr zaznamenala krajina s 330 miliónmi obyvateľov 598 úmrtí a približne 19 000 nakazených.

V žiadnej inej krajine sa počet úmrtí spojovaný s epidémiou Covidu-19 ani nepribližuje k hranici 100 000 – v druhej Británii doteraz zomrelo viac ako 39 000 osôb. Z amerických štátov je najhoršie zasiahnutý New York, kde po nákaze koronavírusom zomrelo už takmer 30 000 ľudí. Všetky americké štáty, hoci v rozdielnej miere, už začali uvoľňovať opatrenia zavedené s cieľom zabrániť šíreniu infekcie. Nové zákazy vychádzania však boli novo vyhlásené v desiatkach amerických miest v snahe úradov zabrániť násilnostiam pri demonštráciách, ktoré vyvolala smrť černocha George Floyda pri policajnom zásahu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

29 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus