Vzácny meč detektoristi prehliadli

Pri vychádzke našiel amatérsky fotograf lesnej zveri meč, ktorý zrejme pochádza z obdobia rokov 1200 až 1000 pred naším letopočtom.

02.06.2020 10:00
debata (60)

Miesto nálezu však nechcú pamiatkari prezradiť, pretože práve túto lokalitu často navštevujú hľadači pokladov – detektoristi.

„Našiel sa na bližšie nešpecifikovanom mieste Liptova. Časť rukoväte meča pritom trčala zo svahu priamo na zvieracom chodníku. Miesto nálezu chceme uchrániť pred ďalšími nelegálnymi hľadačmi pokladov,“ popisuje okolnosti nálezu Martin Furman, archeológ Krajského pamiatkového úradu Žilina.

Spresňuje, že by malo ísť o zbraň z obdobia mladšej doby bronzovej. „Vyrobený je z bronzu. Presné zloženie kovu však ešte nepoznáme, vyžaduje si to spektrálnu analýzu kovu,“ vysvetlil archeológ, podľa ktorého je nález vo výnimočnom stave. „Je celý, chýba mu len maličká časť špičky. Bohaté zdobenie je typické pre tento typ meča s plnou rukoväťou. Výzdoba napovedá estetické cítenie tvorcu a samozrejme jeho zručnosť,“ doplnil. Slovenská archeológia podobné typy mečov z Liptova pozná. Naposledy však boli nájdené v 50. rokoch minulého storočia vo Vyšných Sliačoch. Známe sú aj z Partizánskej Ľupče, Komjatnej či Martinčeka. „Zaujímavosťou je, že práve tento typ meča je pomenovaný ako liptovský typ, pretože sa prvýkrát objavil práve na Liptove. O toto pomenovanie sa zaslúžil významný archeológ Ján Eisner,“ vysvetlil Furman.

Historický meč sa podarilo nájsť na Liptove... Foto: KPÚ ŽILINA
Historický meč Historický meč sa podarilo nájsť na Liptove celý.

Meč je v ruke dnešného muža primalý, aj preto vzniká polemika, pre koho bol vlastne vyrobený, kto bol jeho vlastníkom. „To je otázka, na ktorú neodpovie nikto s istotou. Keď si meč zoberie do ruky dnešný muž, nadobúda pocit, že bol vyrobený pre dieťa. My nevieme, či v dobre bronzovej na Liptove boli muži menšieho vzrastu, alebo či bol meč vyrobený pre ženu, resp. dieťa. Keďže čepeľ je rituálne ohnutá, predpokladáme, že meč bol pravdepodobne skôr súčasťou väčšieho rozptýleného pokladu, ktorý sme, žiaľ už nenašli,“ uvažuje Martin Furman.

V minulosti bol v blízkosti miesta nálezu nájdený fragment tuľajkovitej sekerky a podľa archeológa môže s nájdeným mečom súvisieť a potvrdzovať predpoklad o väčšom poklade, ktorý by sa na mieste mohol nachádzať. „To, že sme nenašli toho viac, iste súvisí so starším vykrádaním tejto polohy. Aj neďaleko nálezu meča bola stopa po detektoristoch. Našťastie, tento nález im unikol,“ poznamenal Martin Furman.

Fotograf, ktorý meč našiel, zavolal najskôr políciu. Tá mu odporučila, aby sa obrátil na pamiatkarov, ktorí hneď na druhý deň obhliadli okolie nálezu. Poctivý nálezca má nárok na nálezné. Najskôr krajskí pamiatkari nález spracujú a výskumnú správu spoločne s mečom pošlú Pamiatkovému úradu v Bratislave, ktorý je kompetentný následne konať. „Po vyplatení nálezného by sme chceli, aby sa meč dostal do Liptovského múzea, kam regionálne patrí,“ uzavrel Furman.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov #meč