Taliani sú opäť voľní, môžu slobodne cestovať po krajine

Taliansko sa otvára pre domácich, ale aj pre Európanov. Do Talianska je možné cestovať bez toho, aby ste tam skončili v karanténe.

03.06.2020 06:00 , aktualizované: 04.06.2020 00:25
Taliansko, koronavírus, oslavy Foto: ,
Oddiel leteckých akrobatov Frecce Tricolori (Tricolor Arrows) nad Rímom v utorok 2. júna 2020, v rámci osláv 74. výročia vzniku Talianskej republiky (2. jún 1946).
debata (34)

0:25 Obnovil sa neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Od polnoci zo stredy na štvrtok je už možné slobodne sa pohybovať medzi Slovenskom a Českom, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie koronavírusu.

23:34 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyzval medzinárodné spoločenstvo na ochranu utečencov a vnútorne vysídlených osôb, ktorých koronavírusová pandémia veľmi tvrdo zasiahla. Gutteres vo svojom viedeoposolstve zdôraznil, že obzvlášť títo ľudia sú vystavení veľkému zdravotnému riziku, keďže často žijú v preľudnených komunitách a nemajú dostatok prostriedkov, aby sa pred vírusom chránili.

22:24 Vo Francúzsku za posledných 24 hodín zomrelo 81 ľudí s koronavírusom. Ide o pokles v porovnaní s predchádzajúcim dňom, keď krajina prvýkrát po takmer dvoch týždňoch ohlásila viac ako sto obetí. Celkom už vo Francúzsku zomrelo s ochorením Covid-19 29 021 osôb, uviedla s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva agentúra Reuters.

Za posledný deň sa znížil aj počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ktorých je teraz 1210. V utorok ich úrady hlásili o 43 viac. Rovnako tak ubudlo ľudí nakazených koronavírusom v nemocniciach – z utorkových 14 028 na dnešných 13 514.

22:10 Taliansko dnes štvrtý deň v rade ohlásilo menej ako 100 nových úmrtí spojených s ochorením Covid-19. Koronavírusu miestne úrady pripisujú už 33 601 úmrtí, pričom bilancia od utorka narástla o 71 prípadov. Úrad civilnej obrany ďalej za posledný deň eviduje 321 ľudí s pozitívnym testom na koronavírus, informovala agentúra Reuters.

21:44 Poslanci španielskeho parlamentu odhlasovali v stredu ďalšie, už posledné predĺženie núdzového stavu, ktorý bude platiť do 21. júna. Takýto stav umožňuje vláde, aby v rámci boja proti koronavírusu obmedzovala pohyb občanov aj ich ďalšie práva rôznymi bezpečnostnými opatreniam, píše agentúra AP.

21:02 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v stredu vymenoval generála Eduarda Pazzuella za dočasného ministra zdravotníctva. Brazília bola bez šéfa tohto rezortu od 15. mája, informovala spravodajská televízia CNN.

Bolsonaro naznačil, že zatiaľ nemá v pláne vymenovať trvalú náhradu za predošlého ministra zdravotníctva Nelsona Teicha. Teich je v krátkom čase už druhým ministrom zdravotníctva, ktorý vo svojej funkcii skončil predčasne. Rovnako ako jeho predchodca Luiz Henrique Mandetta odstúpil z funkcie pre nesúhlas s názormi Bolsonara na zvládanie koronavírusovej pandémie.

20:57 Štát New York za uplynulých 24 hodinách zaznamenal 49 úmrtí pacientov s koronavírusom. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil guvernér Andrew Cuomo. Podľa spravodajského webu The Washington Post je to prvýkrát za desať týždňov, čo je počet mŕtvych v štáte pod hranicou 50. Najviac zasiahnuté mesto New York je poslednou časťou štátu, kde stále platia rozsiahle reštrikcie. Budúci pondelok by sa ale mali začať uvoľňovať.

20:18 V Británii už zomrelo najmenej 39 728 osôb s koronavírusom. Oficiálna bilancia epidémie Covidu-19 tam dnes stúpla na túto hodnotu potom, čo boli za 24 hodín nahlásené úmrtia ďalších 359 pozitívne testovaných ľudí.

20:00 Berlínske letisko Tegel nakoniec dočasne neuzatvoria, ako to pôvodne v máji avizovali nemecké orgány. V dôsledku uvoľňovania opatrení spojených s pandémiou koronavírusu sa totiž počíta s opätovným nárastom počtu cestujúcich v leteckej doprave. Oznámil to v stredu šéf letiska Tegel Engelbert Lütke Daldrup, píše agentúra DPA.

19:38 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa rozhodla obnoviť klinické testy hydroxychlorochínu ako prípadného lieku na ochorenie Covid-19. Prostredníctvom videokonferencie to v stredu oznámil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovala agentúra AFP. Ghebreyesus povedal, že WHO obnovila klinické testy hydroxychlorochínu – používaného napríklad na liečbu malárie i artritídy – po tom, ako preskúmala údaje v štúdiách, ktoré poukazovali na nebezpečenstvá tohto lieku, píše denník The Guardian.

19:27 V Severnej Kórei sa v stredu otvorili školy, ktoré boli mesiace zatvorené v dôsledku koronavírusovej pandémie. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap. Severokórejská propagandistická štátna televízia Uriminzokkiri odvysielala 90-sekundovú reportáž o žiakoch jednej zo základných škôl v hlavnom meste Pchjongjang, ako sa vracajú do svojich tried. Žiaci, učitelia aj rodičia mali dýchacie cesty zakryté ochrannými prostriedkami.

19:05 Izraelské ministerstvo zdravotníctva navrhuje opätovné celoplošné zatvorenie druhého stupňa základných škôl a stredných škôl, pretože práve s návratom žiakov a študentov spája posledný nárast počtu prípadov ľudí pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2. Informoval o tom v stredu denník The Times of Israel, ktorý spresnil, že z dôvodu rozšírenia nákazy medzi žiakmi a učiteľmi bolo v rôznych lokalitách Izraela zavretých už celkovo 30 škôl a v karanténe je 10.000 študentov a školských zamestnancov.

17:50 Belgicko od 15. júna opätovne otvorí svoje hranice pre cestujúcich z krajín Európskej únie, Británie a krajín schengenského priestoru, ktoré boli zatvorené v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámila to v stredu na tlačovej konferencii belgická premiérka Sophie Wilmesová, píše agentúra AFP. Bary a reštaurácie, rovnako ako väčšina podnikov v krajine sa otvoria 8. júna, dodala Wilmesová. V platnosti ale naďalej zostanú pravidlá týkajúce sa spoločenského odstupu.

16:49 V Bulharsku sa od 15. júna zruší povinnosť nosiť na verejnosti rúška na tvár. Stane sa tak v rámci úplného uvoľnenia opatrení zavedených v dôsledku pandémie koronavírusu. Oznámil to v stredu tamojší premiér Bojko Borisov. „Vtedy budú uvoľnené všetky opatrenia“ proti šíreniu koronavírusu povedal Borisov, ktorého citovala agentúra DPA. Naďalej však podľa neho budú platiť usmernenia týkajúce sa dodržiavania spoločenského odstupu.

14:22 Predstavitelia organizácií Slovákov v Českej republike vítajú, že došlo k otvoreniu hraníc medzi Slovenskom a Českom. Na vytvorenie spoločného česko-slovenského zdravotného priestoru vyzývali už začiatkom mája. Výzvu podpísali predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, riaditeľ Slovenského domu v Prahe a člen Rady vlády ČR pre národnostné menšiny Vladimír Skalský, predsedníčka Slovensko-českého klubu a šéfredaktorka časopisu Slovenské dotyky Naďa Vokušová, predseda Obce Slovákov v ČR Andrej Dan Bárdoš a predseda Združenia Slovákov v Prahe a šéfredaktor časopisu Korene Jaromír Slušný.

14:18 Švédsko malo v úvodnej fáze koronavírusovej pandémie zaviesť prísnejšie epidemiologické opatrenia, uviedol v stredu švédsky hlavný hygienik, ktorého citovala agentúra DPA. „Keby sme sa s rovnakou chorobou stretli opäť, myslím si, že s tým, čo vieme dnes, by sme zvolili strednú cestu medzi švédskymi opatrenia a opatreniami vo zvyšku sveta,“ uviedol pre švédsky rozhlas epidemiológ Anders Tegnell.

12:55 Nemecko od 15. júna zruší varovania pre svojich občanov pred cestami do približne 30 európskych krajín vrátane Slovenska. Podľa agentúry AFP to v stredu potvrdil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. „Dnes sme sa rozhodli, že varovania pred cestovaním do uvedených krajín už nebudú ďalej platiť, nahradia ich však odporúčania,“ uviedol Maas, čím mal na mysli 26 členských krajín Európskej únie a niekoľko ďalších krajín v regióne vrátane Švajčiarska a Islandu.

12:46 Rakúsko od štvrtka zruší kontroly na hraniciach so všetkými susednými štátmi s výnimkou Talianska. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. „Pri vstupe do Rakúska nebudú od zajtra nijaké kontroly,“ uviedol na tlačovej konferencii na margo opatrení zavedených v súvislosti s koronakrízou rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. Dodal však, že obmedzenia na rakúskych hraniciach s Talianskom zostanú v platnosti aj naďalej. Rakúsko už v piatok znova otvorilo hotely, penzióny a kempingy s tým, že je potrebné dodržiavať pravidlá spoločenského odstupu a hygienické opatrenia.

11:35 Od polnoci sa obnoví neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou a Českou republikou. Premiéri oboch krajín Igor Matovič a Andrej Babiš to potvrdili pred začiatkom ich rokovania v rámci zahraničnej pracovnej cesty predsedu vlády SR Matoviča v Prahe.

10:28 Rusko zaznamenalo v stredu 8 536 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín a 178 nových obetí. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Za uplynulých 24 hodín sa vyliečilo 8972 infikovaných. Už druhý deň po sebe je počet novovyliečených vyšší ako počet novonakazených. Celkový počet nakazených sa zvýšil na 432 277.

9:45 Na Slovensku v utorok pribudli tri prípady infekcie koronavírusom. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke. Laboratóriá v urobili v utorok 2 336 testov. Viac v tomto článku.

9:37 Počet prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol za posledných 24 hodín v Indii o 8 909, celkový počet infekcií tak dosiahol 207 615. S od­volaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva o tom v stredu informovala agentúra Reuters. V Indii doposiaľ podľahlo ochoreniu 5 815 ľudí.

Predstaviteľka Indickej rady pre zdravotnícky výskum uviedla, že vrchol epidémie v Indii je „ešte veľmi ďaleko“. Odborníci predpokladajú, že krajina dosiahne vrchol epidémie koncom júna alebo až v júli.

8:59 Kanada potvrdila v stredu 702 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 92 410. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na kanadské ministerstvo zdravotníctva. Kanada v priebehu pandémie zaznamenala celkom 7 395 obetí. Vyliečilo sa 50 357 pacientov. Od 11. mája je denný nárast počtu vyliečených vyšší ako počet novonakazených.

7:56 Opatrenia v kostoloch sa na Slovensku od stredy zmierňujú. Povinná vzdialenosť dva metre medzi ľuďmi je zrušená a nahradí ju šachovnicové sedenie. Vyplýva to z uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Naďalej zostáva povinnosť mať nasadené rúško na tvári v interiéroch a na hromadných podujatiach, teda aj v kostoloch. Táto povinnosť platí aj pre kňazov. Sväté prijímanie sa podáva do ruky. Zároveň platia všetky pravidlá hlavného hygienika pre verejné slávenia bohoslužieb. Obmedzenia treba stále brať do úvahy pri plánovaní prvých svätých prijímaní či udeľovaní sviatosti birmovania.

7:22 Južná Kórea v stredu oznámila, že sa rozhodla povoliť použitie experimentálneho antivírusového lieku remdesivir v mimoriadnych prípadoch na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra Jonhap. Juhokórejské ministerstvo pre liekovú a potravinovú bezpečnosť (MFDS) oznámilo, že povolí dovoz remdesiviru za dodržania špeciálneho postupu. Krajina musí ešte dokončiť testovanie tohto lieku. Ministerstvo však už predtým uviedlo, že účinnosť remdesiviru pri liečbe koronavírusu sa v mnohých krajinách potvrdila.

6:39 Počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom prekročil v utorok v Brazílii 30 000, informovala agentúra AFP. Nákaze podľahlo 31.199 ľudí. Brazília je v súvislosti s pandémiou koronavírusu najviac postihnutou krajinou v oblasti Južnej Ameriky. Za posledných 24 hodín v krajine podľa údajov ministerstva zdravotníctva zaznamenali 1 262 úmrtí a 28 936 nových prípadov nákazy. Celkovým počtom 555 383 potvrdených prípadov nákazy je Brazília na druhom mieste za Spojenými Štátmi.

6:14 Športové podujatia s divákmi za jasne stanovených podmienok, šachovnicové sedenie v divadlách, kinách či zmiernenie pravidiel povinného nosenia rúšok v exteriéri. To sú zmeny, ktoré od stredy vyplývajú z uvoľňovania opatrení proti šíreniu koronavírusu. Viac v tomto článku.

6:00 Po takmer troch mesiacoch môžu Taliani opäť voľne cestovať medzi regiónmi, čo pre pandémiu choroby COVID-19 mohli doteraz len vo výnimočných a odôvodnených prípadoch. Taliansko, ktoré patrilo v pandémii k najhoršie postihnutým krajinám, tiež znovu otvára hranice pre občanov ostatných krajín EÚ, Británia, Nórska a Švajčiarska, ktorí už tak nebudú musieť po vstupe do Talianska ísť do dvojtýždňovej karantény.

Talianska vláda vyhlásila celonárodné obmedzenie voľného pohybu 9. marca. Ľudia v šesťdesiati­miliónovom Taliansku, podobne ako neskôr aj obyvatelia mnohých ďalších krajín, tak mohli odísť z domu len v nutných prípadoch, ako bola cesta do práce, nákup základných tovarov či návšteva lekára. S uvoľňovaním obmedzení začala Taliansko pred mesiacom; postupne sa tak mohli otvoriť ďalšie obchody a s obmedzenou kapacitou, aj reštaurácie, bary, knižnice či múzeá a galérie a ľudia opäť mohli do kostola na omšu. Postupne sa otvárali aj pamiatky, tento týždeň sa opäť sprístupnilo verejnosti aj rímske Koloseum a až teraz sa znovu otvára galéria Ufizzi vo Florencii.

Uvoľnenie cestovania so ale nepáči niektorým talianskym regiónom, ktorých vedenie sa obáva šírenia nákazy z predtým najviac postihnutých oblastí, ktorými bol najmä región Lombardska či Benátska na severe krajiny. V celej krajine naďalej platí povinnosť nosenia rúšok v obchodoch či verejnej doprave, ak nie je možné dodržať bezpečnú vzdialenosť.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

34 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus