Vírus nivočí Brazílčanov, Rakúsko otvorilo dvere Slovákom

Rakúsko končí s kontrolami svojich hraníc vrátane tej so Slovenskom s jedinou výnimkou, ktorou je Taliansko. V Brazílii je vírus zatiaľ nezastaviteľný. Severné Macedónsko znovu zaviedlo prísne obmedzenia pohybu ľudí, pretože tam zaznamenali rekordný počet nových prípadov ochorenia COVID-19.

04.06.2020 05:50 , aktualizované: 22:53
vírus, Brazília Foto: ,
Zdravotní pracovnící z organizácie Lekári bez hraníc rozdávajú rúška v chudobných brazílskych štvrtiach v Sao Paule.
debata (40)

22:51 Jedným z ohnísk epidémie koronavírusu v Rusku sú aj strategicky dôležité zbrojárske firmy v meste Severodvinsk, kde sa stavajú jadrové ponorky. Úrady Archangeľskej oblasti preto od soboty až do odvolania obmedzia vstupy do tohto mesta a uzavrú ho do karantény. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Novaja gazeta.

Epidémia vypukla v Severodvinsku koncom mája, väčšina nakazených sú zamestnanci podnikov obranného priemyslu. Podľa spravodajského portálu Vedomosti bolo v dvoch najväčších výrobných podnikoch v meste – Sevmaš a Zviozdočka – zistených asi 500 a 200 prípadov.

22:37 Britského ministra pre podnikanie Aloka Sharmu vo štvrtok negatívne testovali na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2. Stalo sa tak po tom, čo mu v stredu počas prejavu v britskom parlamente prišlo zle a niekoľkokrát si vreckovkou pretrel čelo. Informovala o tom agentúra AFP. „Práve som dostal výsledky a môj test na Covid-19 bol negatívny,“ napísal Sharma na sociálnej sieti Twitter.

22:28 Od piatka bude možné bez obmedzení cestovať do Rakúska, Česka a na Slovensko, oznámil vo štvrtok večer na sociálnej sieti Facebook maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

„V uplynulých dňoch sme o uvoľňovaní obmedzení na štátnych hraniciach viackrát telefonicky rokovali s rakúskym, českým a slovenským kolegom – Alexandrom Schallenbergom, Tomášom Petříčkom a Ivanom Korčokom. Podarilo sa nám napokon dohodnúť všetky technické otázky, preto zajtra ráno, zrejme od 08.00 h, budú môcť občania Maďarska, Česka, Rakúska a Slovenska cestovať bez obmedzenia na územie týchto štátov,“ napísal Szijjártó. Podľa jeho slov to znamená, že od piatka už nebude potrebný negatívny test na nový druh koronavírusu, ani karanténa po návrate a bude zrušené aj obmedzenie pobytu na 48 hodín.

22:21 Švédsko vo štvrtok oznámilo, že zadarmo otestuje na prítomnosť nového druhu koronavírusu všetkých ľudí, ktorí majú symptómy ochorenia. Takisto zabezpečí vyhľadanie ľudí, s ktorými mohli infikovaní prísť do styku, informovala agentúra AFP. Cieľom nového testovania je kontrola rozsahu nákazy v krajine, v ktorej na rozdiel od mnohých európskych štátov neboli zavedené prísne obmedzenia v boji proti šíreniu koronavírusu.

Tamojšia vláda na tento program testovania vyčlení – okrem už vopred prisľúbenej miliardy švédskych korún – dodatočných 5,9 miliardy. Vo Švédsku evidujú podľa najnovších údajov takmer 42 000 potvrdených prípadov nákazy a viac než 4500 úmrtí na chorobu Covid-19.

21:33 V Anglicku bude od 15. júna povinné nosenie rúšok v prostriedkoch verejnej dopravy. Oznámil to vo štvrtok britský minister dopravy Grant Shapps, ktorého citovala stanica BBC.

Minister na tlačovej konferencii povedal, že je potrebné prijať „všetky preventívne“ opatrenia, keďže po ďalšom uvoľňovaní obmedzení pohybu sa aj vo verejnej doprave očakáva zvýšený nápor cestujúcich. Rúška budú povinné v autobusoch, vlakoch, trajektoch i lietadlách. Výnimku v tomto smere budú mať len veľmi malé deti, zdravotne postihnutí a tiež ľudia, ktorí majú problémy s dýchaním.

20:32 V meste Las Vegas i celom americkom štáte Nevada sa vo štvrtok ráno znovu otvorili kasína, ktoré boli v dôsledku pandémie koronavírusu zatvorené uplynulých 79 dní. Informovala o tom agentúra AP.

„Posledných pár mesiacov predstavovalo pre naše mesto bezprecedentnú výzvu,“ uviedol Derek Stevens, majiteľ dvoch kasín v centre Las Vegas. „Sme nadšení, že naši zamestnanci sa môžu vrátiť do práce a vítať hostí v našom hlavnom meste svetovej zábavy,“ dodal. Najskôr sa hneď po polnoci otvorili hotelové kasína na predmestí Las Vegas. O čosi neskôr spustili aj známu fontánu Bellagio pred rovnomenným hotelom a svoje služby obnovili aj hotely a kasína v luxusnej štvrti Strip.

20:18 Druhá zásielka pľúcnych ventilátorov, ktoré Spojené štáty v rámci boja proti koronavírusovej pandémii venovali Rusku, vo štvrtok dorazila do Moskvy. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na americkú ambasádu v Moskve.

Hovorkyňa amerického veľvyslanectva Rebecca Rossová na Twitteri napísala, že „zásielka humanitárnej pomoci od Američanov pre obyvateľov Ruska“ dorazila do Moskvy. Obsahuje 200 pľúcnych ventilátorov americkej výroby v hodnote 5,6 milióna dolárov. Predchádzajúca zásielka 50 ventilátorov vyrobených v USA prišla do Moskvy 21. mája.

20:07 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Taliansku 88 úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19, čo je viac ako 71 úmrtí zaznamenaných v stredu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany. Denný prírastok obetí sa však už piaty deň po sebe drží pod hranicou 100 prípadov.

19:42 Španielsko zaznamenalo za posledných 24 hodín päť nových úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19, čím sa celkový počet obetí epidémie v krajine zvýšil na 27 133. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke denník El Mundo. V Španielsku od stredy zaznamenali aj 334 nových prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 240 660.

16:48 Viac ako 86-tisíc cudzincov deklarovalo v priebehu týždňa svoj úmysel navštíviť Chorvátsko prostredníctvom webovej stránky tamojšieho ministerstva vnútra. Informovala o tom vo štvrtok agentúra HINA. „Internetová stránka entercroatia.mup.hr bola spustená 28. mája a odvtedy svoj príchod do Chorvátska ohlásilo 86 636 ľudí,“ uviedol na štvrtkovom zasadnutí vlády v Záhrebe minister vnútra Davor Božinovič. Väčšinou ide o občanov Slovinska, Nemecka a Rakúska. Registračná aplikácia je v súčasnosti dostupná v angličtine, češtine, nemčine, slovinčine, slovenčine, maďarčine a poľštine. Jej využitie cudzincom skracuje čakanie na chorvátskych hraniciach.

15:08 Francúzsko zrušilo vo štvrtok tradičný vojenský sprievod pri príležitosti Dňa dobytia Bastily 14. júla v dôsledku opatrení v boji s koronavírusom. Namiesto toho si menšou slávnosťou uctí zdravotnícky personál. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na kanceláriu prezidenta. Na ceremónií venovanej zdravotníckemu personálu sa zúčastní približne 2000 vojakov a 2500 hostí. Všetci budú musieť dodržiavať hygienické opatrenia s cieľom obmedziť šírenie nákazy. Ceremónia sa uskutoční na parížskom námestí Place de la Concorde, kde sa zvyčajne končí vojenská prehliadka.

12:37 Maďarský parlament bude o zrušení stavu núdze rozhodovať 16. júna, oznámil vo štvrtok v Budapešti minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás. Podľa neho potom následne do niekoľkých dní vstúpi do platnosti stav epidemiologickej pohotovosti. Gulyás podľa spravodajského servera SzeretlekMagy­arország.hu dodal, že po ukončení stavu núdze bude môcť prijímať zákony opäť iba parlament, pričom bude potrebné rozhodnúť, ktorý z doterajších dekrétov vlády je nutné zachovať.

11:38 Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku začal opäť stúpať. Testy potvrdili 23 nových prípadov, pričom aktuálne infikovaných je 1 210, o troch viac než v stredu, informoval vo štvrtok krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. Na ochorenie COVID-19 zomrelo za uplynulých 24 hodín ďalších päť starších pacientov trpiacich aj inými chorobami, čím počet obetí stúpol na 539. Až 49 obetí pochádza z radov klientov budapeštianskeho domova dôchodcov na Peštianskej ceste.

10:42 Ukrajina zaznamenala vo štvrtok 588 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu 24 hodín, čo je najviac od vypuknutia pandémie, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. „Na jednej strane máme rekordný počet vyliečených – 602, na druhej strane aj rekordný denný nárast počtu prípadov – 588,“ povedal Stepanov na tlačovej konferencii. Vo štvrtok Ukrajina potvrdila 12 nových úmrtí v dôsledku choroby COVID-19.

10:37 Rusko zaznamenalo vo štvrtok 8 831 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín a 169 úmrtí. Celkový počet prípadov vzrástol na 441 108 a celkový počet obetí na 5 384. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Denný nárast počtu prípadov infekcie už 20 dní neprekročil 10 000.

10:10 Vyše 600 zdravotných sestier zomrelo vo svete na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom a viac ako 230 000 zdravot­níkov sa nakazilo. Ukazujú to predbežné údaje zhromaždené Medzinárodnou radou sestier (ICN), na ktorú sa v správe odvolala DPA. Vo švajčiarskej Ženeve sídliaca zastrešujúca organizácia, ktorá zastupuje 20 miliónov zdravotných sestier, vyzvala vlády, aby chránili ich zdravie a lepšie zhromažďovali údaje, pretože organizácia má iba obmedzené informácie. ICN odhaduje, že skutočný počet nakazených zdravotníkov je oveľa vyšší, a to približne 450 000.

9:15 Polícia na svojom účte na Facebooku zverejnila súhrn aktualizovaných informácií. Týkajú sa zmeny režimu na hraniciach s Českom, zmeny kontrol zo strany rakúskych policajtov a obsahujú aj ďalšie informácie o hraniciach.

8:51 Materské školy (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trnava v týchto dňoch oslovujú rodičov s otázkou, či majú záujem umiestniť svoje deti do škôlky aj počas letných prázdnin. Informovala o tom hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová.

„V prvom kole zisťujeme, koľko detí by navštevovalo škôlky počas júla a augusta. Na základe poznatkov potom pripravíme niekoľko variantov, ako deti v rámci jednotlivých materských škôl rozmiestnime. Po vydaní aktualizovaných usmernení zo strany zodpovedných orgánov zvolíme model, ktorý uspokojí potreby čo najväčšieho počtu rodičov,“ doplnil vedúci odboru školstva, mládeže a športu mestského úradu Michal Špernoga. O ďalšom postupe bude samospráva informovať.

8:01 Ďalší vplyvný člen britskej vlády mal pozitívny test na koronavírus – minister podnikania Alok Sharma. Choroba COVID-19 sa uňho prejavila v Dolnej snemovni britského parlamentu, informovala v stredu tlačová agentúra AP. Sharma sa začal zle cítiť, keď mal prejav o návrhu zákona o riadení podniku a platobnej neschopnosti. Absolvoval preto test a potom odišiel domov do izolácie, uviedol jeho úrad.

7:21 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 919 úmrtí na koronavírus a celkový počet mŕtvych tak stúpol na 107 099. Spojené štáty – pandémiou najhoršie zasiahnutá krajina vzhľadom na počet úmrtí – majú teraz potvrdených takmer 1,85 milióna prípadov nákazy. Univerzita so sídlom v meste Baltimore hlásila tieto údaje v stredu o 20.30 h tamojšieho času (02.30 h SELČ).

Hoci pandémia zrejme do určitej miery v USA ustupuje, odborníci na zdravotníctvo majú stále obavy a tvrdia, že rozsiahle protirasistické protesty v poslednom týždni môžu viesť k novej vlne nákazy.

6:35 Severné Macedónsko znovu zaviedlo prísne obmedzenia pohybu ľudí v hlavnom meste Skopje a v ďalších troch častiach krajiny, pretože tam zaznamenali rekordný počet nových prípadov ochorenia COVID-19. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.Minister zdravotníctva Venko Filipče v stredu uviedol, že v týchto oblastiach bude platiť takmer úplný zákaz vychádzania, a to od štvrtka 21.00 h do pondelka 05.00 h. Ľudia budú môcť ísť len do nemocníc alebo lekární.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že za posledných 24 hodín zaznamenali 101 nových prípadov nákazy – čo je rekord od prvého zaznamenaného prípadu v Severnom Macedónsku z konca februára, a tiež štyri úmrtia. Celkové počty tak stúpli na 2492 nakazených a 145 mŕtvych.

5:50 Rakúsko zrušilo kontroly na pozemných hraniciach so všetkými susednými štátmi vrátane Slovenska, ale s výnimkou Talianska, uviedla TASR. Rozhodnutie rakúskej vlády už platí od štvrtka. Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v stredu na tlačovej konferencii na margo opatrení zavedených v súvislosti s koronakrízou oznámil: „Pri vstupe do Rakúska nebudú od zajtra nijaké kontroly.“

Dodal však, že obmedzenia na rakúskych hraniciach s Talianskom zostanú v platnosti aj naďalej. Tamojšie kontroly sa podľa ministra budú prehodnocovať znovu na budúci týždeň a Viedeň zvažuje možnosť, že na svoje územie pustí ľudí z tých talianskych regiónov, kde sú počty infekcií nízke.

5:45 Brazília druhý deň za sebou zaznamenala rekordný počet mŕtvych s COVIDOM-19. Zomrelo ďalších 1 349 pacientov, o deň skôr ich bolo 1 262. V krajine za posledných 24 hodín pribudlo 28 633 nových prípadov nákazy koronavírusom. V Brazílii doteraz na komplikácie spojené s chorobou COVID-19 zomrelo 32 548 ľudí, testy koronavírusovú infekciu preukázali u 584 016 osôb, skutočné číslo nakazených však bude pravdepodobne oveľa vyššie. Brazília je čo do počtu infikovaných po Spojených štátoch druhou krajinou na svete. Viac ľudí s COVIDOM-19 ako v tejto latinskoamerickej krajine zomrelo v Spojených štátoch, Británii a Taliansku.

0:00 Obnovil sa neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Od polnoci zo stredy na štvrtok je už možné slobodne sa pohybovať medzi Slovenskom a Českom, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie koronavírusu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

40 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus