Pribudol jeden pozitívny prípad, zrušenie štátnej karantény je na spadnutie

Za stredu pribudol jeden pozitívny prípad ochorenia Covid-19. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webovej stránke. Počet ľudí s potvrdeným koronavírusom tak na Slovensku stúpol na 1 526.

04.06.2020 09:50 , aktualizované: 16:24
Bratislava koronavírus Foto: ,
Na snímke dôchodkyňa vychádza z obchodu počas uvoľňovania opatrení v rámci pandémie koronavírusu v centre Bratislavy 3. júna 2020.
debata (53)

VIDEO: Matovič a Mikulec po rokovaní krízového štábu.

Sme už len jeden krok od konca štátnej karantény a obnovenia schengenského priestoru, píše aktuálne štátny tajomník Martin Klus z rokovania krízového štábu. Rozhodne sa na budúci týždeň.

Nikto nie je na pľúcnej ventilácii

V stredu sa urobilo 2 135 testov, laboratóriá spolu otestovali už takmer 184-tisíc vzoriek. Vyliečil sa ďalší pacient. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, tak dosiahol číslo 1 376. Chorobe nepodľahla žiadna ďalšia osoba, spolu zomrelo 28 ľudí s pozitívnym testom na Covid-19.

Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov je aktuálne 32. Z tohto počtu u troch pacientov bolo ochorenie Covid-19 potvrdené. Žiadny pacient nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti a nikto nepotrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Kĺzavý medián zostáva na hodnote nula. V stredu zachytený pozitívny prípad pochádza z Bratislavy.

Zákaz predaja ochranných pomôcok by sa mohol čiastočne uvoľniť

Zákaz predaja osobných ochranných prostriedkov by sa mohol čiastočne uvoľniť. Dôvodom je zlepšenie situácie okolo nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami súvisiacimi so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. Iniciatívny materiál z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na svojom štvrtkovom zasadnutí odobrila vláda SR. Národná rada (NR) SR ho prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Novelou zákona by sa mohli upraviť ustanovenia súvisiace s epidemiologickými ambulanciami kreovanými pre pacientov s ochorením COVID-19. Ďalej by upravil podmienky, pri ktorých môže byť pomer úhrady zdravotnej poisťovne a doplatku poistenca za liek, zdravotnícku pomôcku alebo dietetickú potravinu zmenený tak, aby sa udržala stabilita systému verejného zdravotného poistenia. Rovnako by zrušila dočasné pozastavenie ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov.

„Cieľom novely je udržanie stability systému verejného zdravotného poistenia. Úprava legislatívy by priniesla ročnú úsporu vo výške najmenej dva miliónov eur. Návrh má pozitívny vplyv na zníženie výdavkov domácností v súvislosti s očakávaným znížením doplatkov za lieky v zozname kategorizovaných liekov,“ uvádza dôvodová správa materiálu.

Účelom návrhu zákona je prijatie nevyhnutných úprav v súvislosti s vývojom pandemickej situácie z dôvodu ochorenia COVID19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2 na území Slovenskej republiky.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus