Vo štvrtok testy neodhalili žiaden nový prípad Covidu-19

Vo štvrtok na Slovensku nepribudol žiaden prípad nákazy koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 1 526 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke.

05.06.2020 10:03 , aktualizované: 19:08
trebišov Posilňovňa Opatrenia Foto: ,
Na snímke piktogram Dezinfikujte dotykové plochy je nalepený na posilňovacom stroji vo fitnescentre v Trebišove, ktoré opätovne otvorili v rámci 5. fázy uvoľňovania opatrení.
debata (25)

Spolu sa zatiaľ vykonalo 185 596 testov, počas štvrtka ich bolo 1 832. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1 379 ľudí, z toho vo štvrtok pribudli traja vyliečení.

Hospitalizovaných je 39 osôb, v dvoch prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti ani na pľúcnej ventilácii nie je nikto. Sedemdňový kĺzavý medián je momentálne na hodnote nula.

Na Slovensku vo štvrtok nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na COVID-19. Celkovo Slovensko doteraz eviduje 28 úmrtí.

Zákaz predaja ochranných pomôcok by sa mohol čiastočne uvoľniť

Zákaz predaja osobných ochranných prostriedkov by sa mohol čiastočne uvoľniť. Dôvodom je zlepšenie situácie okolo nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami súvisiacimi so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ktorú poslanci v piatok posunuli do druhého čítania.

Právnou úpravou v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami pre COVID-19 by sa mohli upraviť ustanovenia súvisiace s epidemiologickými ambulanciami kreovanými pre pacientov s ochorením COVID-19. Upraviť by sa mohli aj podmienky, pri ktorých môže byť pomer úhrady zdravotnej poisťovne a doplatku poistenca za liek, zdravotnícku pomôcku alebo dietetickú potravinu zmenený tak, aby sa udržala stabilita systému verejného zdravotného poistenia. Rovnako by zrušila dočasné pozastavenie ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov.

Cieľom novely má byť udržanie stability systému verejného zdravotného poistenia. Úprava legislatívy by mala priniesť ročnú úsporu vo výške najmenej dvoch miliónov eur. Zmeny by mali podľa predkladateľov pozitívne ovplyvniť zníženie výdavkov domácností v súvislosti s očakávaným znížením doplatkov za lieky v zozname kategorizovaných liekov.

Účelom návrhu je prijatie nevyhnutných úprav v súvislosti s vývojom pandémie nového koronavírusu na Slovensku.

Poslanci v piatok posunuli do druhého čítania aj novelu zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. O oboch vládnych novelách rokuje plénum v zrýchlenom režime.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus