Na ďalšiu vlnu pandémie sa chystá aj NATO

Severoatlantická aliancia (NATO) hľadá cesty, ako pomôcť členským krajinám v boji proti koronavírusu. Brazílsky prezident pohrozil odchodom z WHO. Svetová zdravotnícka organizácia zmenila svoje odporúčanie týkajúce sa rúšok na tvár a najnovšie radí, aby ich ľudia na verejnosti nosili a pomohli tak zastaviť šírenie koronavírusu.

06.06.2020 08:00 , aktualizované: 21:09
Čína, koronavírus Foto: ,
Čínska vláda sa snaží stimulovať spotrebu obyvateľov, aby podporila ekonomiku, ktorú výrazne poznačila koronavírusová pandémia.
debata (24)

21:10 Španielsko dosiaľ zaznamenalo 27 134 úmrtí na COVID-19 a 2 978 prípadov nákazy koronavírusom. Od pondelka úrady pristúpia v Madride a Barcelone k ďalšiemu uvoľňovaniu reštrikcií – povolené bude sedieť vnútri barov a gastronomických prevádzok. Doteraz smeli zákazníci tráviť čas len na vonkajších terasách. Vo viac ako polovici krajín sa tiež znovu otvoria aj nočné kluby, hoci tancovanie ešte povolené nebude.

20:20 Múzeá a galérie v španielskom hlavnom meste Madrid v sobotu po takmer trojmesačnej prestávke opätovne otvorili svoje brány pre návštevníkov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Návštevníci svetoznámych inštitúcií ako Museo del Prado, Museo Reina Sofía či Museo Thyssen-Bornemisza však musia dodržiavať dvojmetrovú vzdialenosť a mať tvárové rúško. Vláda zatvorila štátne múzeá 12. marca.

18:40 Počet evidovaných prípadov nákazy koronavírusom v Brazílii opäť vzrástol za deň o viac ako 30 000 a krajina tak registruje cez 646 000 infiko­vaných. Spolu eviduje Brazília cez 35 000 úmrtí, čo je najviac po USA a Británii. Podľa expertov sú ale reálne čísla v Brazílii oveľa vyššie, pretože najväčšia latinskoamerická krajina robí málo testov, zhruba rovnako ako niekoľkonásobne menšie Chile či Peru.

17:15 Počet obetí pandémie koronavírusu stúpol v Británii na 40 465, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 204 ľudí. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje britského ministerstva zdravotníctva platné k 5. júnu, 18.00 h SELČ. Podľa ďalších zdrojov je však počet obetí koronavírusovej pandémie v krajine vyšší ako 50 000.

16:15 Koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal na celom svete už najmenej 395 977 obetí. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v sobotu o 13.00 h SELČ. V 196 krajinách a teritóriách bolo doposiaľ zaznamenaných 6 782 890 prípadov ochorenia COVID-19. Z tohto počtu sa už najmenej 2 943 700 ľudí vyliečilo.

Európa hlási najvyšší počet prípadov (2 048 511) a úmrtí (182 708) v dôsledku ochorenia COVID-19. Po nej nasleduje Severná Amerika (USA a Kanada) s 116 894 úmrtiami a 1 992 165 prípadmi nákazy. Medzi krajinami zaznamenali najvyšší počet úmrtí v dôsledku koronavírusu Spojené štáty.

15:58 Holandská farma na chov noriek začala v sobotu plniť vládne nariadenie týkajúce sa redukcie stavu týchto drobných šeliem so vzácnou kožušinou. Dôvodom tohto kroku sú obavy, že by sa koronavírusu ktorý sa u noriek na danej farme vyskytol, mohol preniesť na ľudí.

Infikované norky budú usmrtené pomocou oxidu uhoľnatého, pričom k redukcii stavov postupne dôjde aj na deviatich ďalších norkových farmách. Podľa ministerstva poľnohospodárstva farmy musia zlikvidovať celkovo viac než 10 000 kusov noriek. Vláda postihnuté farmy odškodní.

14:52 Britský princ William prezradil, že počas pandémie koronavírusu anonymne vypomáha na krízovej linke pomoci. Vojvoda z Cambridgeu spolupracuje s textovou nonstop linkou Shout 85258, ktorú zastrešuje jeho nadácia Royal Foundation. Počas jedného videorozhovoru dobrovoľníkom z linky povedal: „Prezradím vám malé tajomstvo, v skutočnosti som dobrovoľníkom aj ja“.

William, druhý v línii čakateľov na britský trón, pracuje ako jeden z vyše 2 000 dobrovoľní­kov, ktorých formálne vyškolili, ako pomôcť ľuďom v núdzi. Dobrovoľníci a ľudia hľadajúci psychickú podporu si vymenil na platforme už viac než 300-tisíc textových konverzácií. Približne 65 percent z tých, ktorí píšu, majú pritom menej než 25 rokov.

14:00 India už v počte nakazených koronavírusom predbehla Taliansko a v celosvetových štatistikách sa tak zaradila na šiestu priečku. Indické ministerstvo zdravotníctva v sobotu uviedlo, že za posledných 24 hodín pribudlo v krajine 9 887 nových prípadov, čím sa celkový počet nakazených zvýšil už na 236 657. Väčšina nových prípadov pochádza pritom z vidieckych oblastí, kam nákazu priniesli státisíce migračných pracovníkov, ktorí opustili mestá koncom marca pre obmedzenia zavedené v súvislosti s pandémiou. Počet obetí v krajine stúpol medzičasom na viac než 6 600.

13:39 Kamióny budú mať povolený prejazd územím Slovenska aj počas prvej júnovej nedele. „S cieľom zníženia koncentrácie vodičov nákladných motorových vozidiel na odpočívadlách, respektíve odstavných plochách, a zabezpečenia plynulého tranzitu cez územie Slovenskej republiky povolilo Prezídium Policajného zboru (PPZ) výnimku zo zákona,“ informuje polícia na sociálnej sieti. Pokračuje tak výnimka, ktorú polícia na prejazd nákladných vozidiel udelila počas predchádzajúcich troch nedieľ v máji.

12:12Nemecku počas uplynulých 24 hodín potvrdili testy nákazu koronavírusom u 407 ľudí, čo je o stovku menej, než o deň skôr. Zomrelo 33 pacientov s chorobou Covid-19, v piatok bola denná bilancia obetí o sedem nižšia. S odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom dnes informovala agentúra DPA. Celkovo sa od začiatku epidémie v krajine vírusom SARS-CoV-2 infikovalo 183 678 osôb, 8 646 z nich zomrelo. Takmer 169 000 ľudí sa vyliečilo.

11:02 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 197 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 5 725. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Za posledný deň v Rusku pribudlo aj 8 855 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet stúpol na 458 689. Rusko je momentálne krajinou s tretím najvyšším počtom nakazených.

10:12 Koronavírus je cievne ochorenie, tvrdí štúdia zverejnená v apríli v rešpektovanom odbornom časopise The Lancet. Vysvetľuje sa tým možno rôznorodosť symptómov spájaných s nákazou, napríklad zapálené prsty chodidla alebo zápalové ochorenie prejavujúce sa u detí. Viac TU.

9:24 V Spojených štátoch zomrelo za posledných 24 hodín ďalších 922 ľudí v dôsledku nákazy koronavírusom, čím sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 109 042. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa z piatkového večera miestneho času. Podľa priebežnej bilancie tejto univerzity zaznamenali v USA viac ako 1,89 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Z ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, sa v krajine vyliečilo približne 491 000 ľudí, informuje agentúra AFP.

8:40 Mexiko zaznamenalo rekordný nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom – za deň pribudlo cez 4 346 infikova­ných. Počet úmrtí sa v piatkovej bilancii oproti predchádzajúcemu dňu znížil – za 24 hodín zomrelo 625 ľudí, zatiaľ čo o deň skôr bolo hlásených 1092 obetí. Celkovo v krajine od začiatku epidémie zomrelo 13 170 ľudí, vírusom SARS-CoV-2 sa ich nakazilo cez 110 000. Krajina tak má v rámci južnej a strednej Ameriky, ktorá je teraz považovaná za epicentrum pandémie, najviac prípadov nákazy po Brazílii, Peru a Čile.

8:03 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v piatok podľa TASR pohrozil, že stiahne svoju krajinu zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ak bude táto agentúra OSN podľa jeho slov naďalej „neobjektívnou politickou organizáciou“. Bolsonaro vo vyjadrení pre novinárov, ktoré odvysielala televízia CNN Brasil, tiež vyhlásil, že liek hydroxychlorochín „je späť“ po stiahnutí „podvodných“ štúdií týkajúcich sa použitia tohto antimalarika pri liečbe ochorenia spôsobovaného koronavírusom.

Bolsonaro presadzuje tento liek pre pacientov s koronavírusovou chorobou COVID-19 napriek tomu, že nie sú vedecké dôkazy o jeho účinnosti, napísala v správe agentúra Reuters. Americký prezident Donald Trump pred týždňom vyhlásil, že pristupuje k „ukončeniu“ vzťahov medzi Spojenými štátmi a WHO, ktorá podľa neho zlyhala v boji proti počiatočnému šíreniu COVID-19.

8:00 Severoatlantická aliancia uskutočňuje konkrétne plánovanie, aby sa pripravila na možnú druhu vlnu koronavírusovej pandémie. Uviedol to podľa TASR generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pre najbližšie vydanie nemeckého týždenníka Welt am Sonntag. Cieľom je podľa neho koordinovaný postup v boji proti novému koronavírusu, informovala v predstihu agentúra DPA.

„Musíme naše plánovania zosúladiť tak, aby bolo členom NATO a partnerským krajinám, ktoré sú s Alianciou úzko spojené, možné pri boji proti koronavírusu pomôcť ešte lepšie a rýchlejšie,“ zdôraznil Stoltenberg. Plány by podľa jeho slov mali byť hotové už onedlho a predložia ich ministrom obrany členských štátov na prerokovanie na ich virtuálnom zasadnutí v polovici júna. Tieto plány zahŕňajú opatrenia ako napríklad poskytnutie dostatočných transportných kapacít pre zdravotnícky materiál a vytvorenie zásobovacích skladov, ktoré umožnia rýchly prístup k lekárskemu vybaveniu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

24 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus