Počet ľudí s koronavírusom prekročil sedem miliónov

Ľudí, u ktorých sa preukázala nákaza koronavírusom, prekročil vo svete hranicu sedem miliónov. Približne 400-tisíc ľudí v dôsledku ochorenia Covid-19 zomrelo. India v počte evidovaných prípadov prekonala aj Španielsko.

07.06.2020 08:15 , aktualizované: 22:08
Argentína, koronavírus Foto: ,
Dobrovoľníci roznášajú potravu v slume v argentínskom Buenos Aires.
debata (18)

22:08 Pandémia koronavírusu si od konca minulého roka vyžiadala už viac než 400 000 mŕtvych. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú na základe oficiálnych zdravotníckych údajov v nedeľu poobede zverejnila tlačová agentúra AFP.

Zatiaľ čo takmer polovicu úmrtí eviduje Európa (183 428), najviac postihnutou krajinou zostávajú Spojené štáty – úrady tu zaznamenali vyše 1,9 milióna prípadov nákazy a 109 802 súvisiacich úmrtí. Na druhom mieste je Británia (40 542 úmrtí) nasledovaná Brazíliou (35 930 úmrtí), Talianskom (33.846 úmrtí) a Francúzskom (29 142 úmrtí).

20:38 Vo Francúzsku za posledný deň zomrelo 13 pacientov s Covidom-19, čo je podľa denníka Le Figaro najmenej od 14. marca. Dohromady si pandémia koronavírusu vyžiadala v krajine už 29 155 mŕtvych, čo je piaty najvyšší počet na svete po Spojených štátoch, Británii, Brazílii a Taliansku. Počet potvrdených prípadov Covidu-19 vo Francúzsku dosiahol 153 977, čo je o 343 viac ako v predchádzajú­ci deň.

18:35 Pápež František vyzval ľudí v krajinách, ktoré sa pomaly zotavujú z pandémie koronavírusu, aby dodržiavali opatrenia zamerané na potlačenie nákazy. „Buďte opatrení,“ povedal v nedeľu veriacim na Námestí svätého Petra a upozornil ich, aby sa netešili z víťazstva „priskoro“. Zároveň ich nabádal, aby „dodržiavali pravidlá“, pretože nám pomáhajú vyhnúť sa návratu vírusu. „Vďaka Bohu sa z toho pomaly dostávame,“ poznamenal František.

Rodák z Argentíny tiež vyjadril znepokojenie nad tým, že vírus stále zabíja veľa ľudí, predovšetkým v Latinskej Amerike. Žiadnu konkrétnu krajinu síce nespomenul, povedal však, že pred dvoma dňami zomrela na koronavírus každú minútu jedna infikovaná osoba.

16:47 Brazílska vláda prestala zverejňovať celkový počet obetí a infikovaných v súvislosti s koronavírusom. Kritici označili tento krok za neobvyklý pokus zakryť skutočný dopad pandémie na juhoamerickú krajinu. Podľa posledných údajov Brazília zaznamenala viac než 34-tisíc obetí nového vírusu, čo ju v celosvetovom meradle posunulo na tretiu priečku za Spojené štáty a Veľkú Britániu. Experti napriek tomu brazílske štatistiky spochybňujú a považujú ich za výrazne poddimenzované a v niektorých prípadoch dokonca zmanipulované. Dôvodom je podľa nich okrem iného nedostatočné testovanie.

16:06 Izraelské úrady nariadili z dôvodu šírenia koronavírusu uzatvoriť vyše 100 školských zariadení iba tri týždne potom, ako sa v krajine po uvoľnení karanténnych opatrení znovu otvorili všetky školy. Keďže pozitívny test na prítomnosť koronavírusu malo 330 žiakov a učiteľov, v nedeľu, kedy sa v Izraeli začína pracovný týždeň, zostalo zatvorených 106 škôl. V súčasnosti je v domácej karanténe viac ako 160 00 žiakov a pedagogických i nepedagogických zamestnancov.

14:19 V Poľsku sa v sobotu objavilo 576 nových prípadov nákazy koronavírusy, čo je podľa poľských médií najviac od začiatku koronavírusovej pandepidémie. Veľkú časť medzi novo infikovanými tvoria baníci z uhoľnej bane Zofiówka vo Sliezskom vojvodstve. K sobotňajšiemu večeru poľské ministerstvo zdravotníctva evidovalo celkom 25 986 infiko­vaných, 1 153 ľudí v dôsledku komplikácií sprevádzajúcich ochorenie zomrelo. Smrteľných prípadov pribudlo za sobotu desať.

12:33 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 134 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 5 859. Denný nárast počtu obetí je najnižší od 25. mája. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.Za posledný deň v Rusku pribudlo aj 8984 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet stúpol na 467 673. Z choroby COVID-19 sa v nedeľu za uplynulý deň vyliečilo 5 343 nakazených

11:45 Slovinsko zaznamenalo jeden nový prípad nákazy koronavírusom z 229 testov vykonaných v sobotu. Celkový počet dosiaľ potvrdených prípadov tak stúpol na 1485. Od 1. júna Slovinsko nehlásilo žiadne úmrtie, počet obetí tak zostáva na čísle 109, informovala v nedeľu agentúra STA. V krajine aktuálne trpí ochorením COVID-19 17 ľudí. Päť pacientov zostáva v nemocnici. Žiadny z nich si nevyžaduje intenzívnu starostlivosť.

11:02 India zaznamenala v nedeľu 9971 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie. Po sobotňajšom rekorde, keď India v počte prípadov ochorenia COVID-19 predstihla Taliansko, tak v nedeľu predstihla aj Španielsko, ktoré bolo doteraz na piatom mieste. Krajina sa pritom už v pondelok pripravuje na opätovné otvorenie svätýň, hotelov, reštaurácií a obchodných centier, ktoré boli počas desiatich týždňov zatvorené.

Podľa indického ministerstva zdravotníctva dosiahol celkový počet infekcií 246 628, z toho je 6 929 úmrtí. V dôsledku choroby COVID-19 pribudlo v krajine za posledných 24 hodín najmenej 287 nových úmrtí. Naí Dillí, Bombaj a Ahmadábád patria medzi najviac pandédmiou zasiahnuté mestá v krajine.

9:40 Čína po dvoch týždňoch oznámila prvý prípad ochorenia COVID-19, ktorý do krajiny nebol zavlečený zo zahraničia. V nedeľu o tom informovala agentúra AP. Tento prípad úrady hlásia z ostrovnej provincie Chaj-nan na juhovýchode od pevninskej Číny. Okrem toho Čínska Národná zdravotnícka komisia v nedeľu oznámila aj päť nových prípadov, ktoré boli do krajiny dovezené zo zahraničia.

8:15 Vo svete je evidovaných už sedem miliónov ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje prepočty. Americká Univerzita Johnsa Hopkinsa v nedeľu ráno SELČ na svojich webových stránkach uvádzala zatiaľ 6,89 milióna potvrdených prípadov nákazy. Počet evidovaných úmrtí s chorobou COVID-19 sa podľa oboch zdrojov blíži k štyrom stovkám tisícom, podľa UJH ich je 396 131.

Agentúra Reuters uviedla, že počet evidovaných prípadov dosiahol sedem miliónov potom, keď výrazne stúpli čísla v Brazílii a Indii. Brazília je v počte nakazených druhá na svete po Spojených štátoch. Na ďalších priečkach sú Rusko, Británia a piata je India, ktorá predstihla Taliansko aj Španielsko.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

18 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus