Poľsko zatvára uhoľné bane, sú ohniskami koronavírusu

Do Slovinska môžu cestovať ľudia z ďalších 14 krajín vrátane Slovenska. Na Novom Zélande vyliečili posledného pacienta s koronavírusom. Brazília prestala zverejňovať celkový počet prípadov nákazy a úmrtí v súvislosti s koronavírusom.

08.06.2020 05:45 , aktualizované: 21:06
Nový Zéland, New Zealand, koronavírus Foto: ,
Nový Zéland nemá žiadny aktívny prípad COVID-19, posledná osoba sa uzdravila. Na archívnej snímke z mája čakajú cestujúci na svoj let. Sedadlo, kde si môže sadnúť jedna osoba je vyznačené zelenou, na miesta s krížikom si sadnúť môžete vtedy, keď poznáte osobu vedľa seba.
debata (49)

21:00 Presne 100 dní po tom, čo sa v najväčšom americkom meste New Yorku potvrdil prvý nakazený koronavírusOM, sa státisíce miestnych obyvateľov začínajú vracať do práce. Miestne úrady čiastočne uvoľňujú ochranné opatrenia, ktoré zaviedli v reakcii na pandémiu, ktorá si v tomto viac než osemmiliónovom meste vyžiadala takmer 22 000 obetí. New York bol pandémiou zasiahnutý zo všetkých amerických miest najviac, SARS-CoV-2 sa tam potvrdil už u asi 207 000 ľudí. V súčasnosti vyšli pozitívne nálezy na koronavírus len u troch percent testovaných osôb, čo je výrazne pod hranicou 15 percent, ktorú úrady stanovili ako kritérium pre čiastočné opätovné otvorenie ekonomiky. Do práce zamierilo asi 400 000 pracovníkov v stavebníctve, veľkoobchode a výrobe. Starosta všetkých vyzval, aby nosili rúška a pri pohybe mestom sa snažili čo najviac vyhýbať kontaktu s ostatnými ľuďmi.

18:40 Počet obetí pandémie koronavírusu stúpol v Británii na 40 597, keď ochoreniu COVID-19, podľahlo za 24 hodín ďalších 55 ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje britského ministerstva zdravotníctva platné k 7. júnu, 18.00 h SELČ. Ide o vôbec najnižší denný nárast v počte obetí od 23. marca, keď Spojené kráľovstvo pristúpilo ku karanténnym opatreniam.

Británia eviduje druhý najvyšší počet obetí nákazy spôsobenej koronavírusom na svete; predstihujú ju len USA. Podľa ďalších zdrojov je však počet obetí koronavírusovej pandémie v krajine vyšší ako 50 000.

18:14 Všeobecná povinnosť nosiť ochranné rúška zakrývajúce nos a ústa napríklad pri nakupovaní či v prostriedkoch verejnej dopravy značne prispieva k zastaveniu šírenia koronavírusu. Vyplýva to z výsledkov štúdie vedcov z nemeckej Univerzity Johanna Gutenberga v Mainzi. Viac sa dočítate v tomto článku.

17:19 V Poľsku zatvorili na tri týždne 12 uhoľných baní, v ktorých mali robotníci pozitívne testy na COVID-19. Nariadenie oznámili v pondelok s tým, že začne platiť od utorka. Zverejnili ho po tom, ako bane v Sliezsku označili za ohniská šírenia koronavírusu. Vicepremiér Jacek Sasin povedal, že cieľom tohto kroku je zabrániť ďalšiemu šíreniu. Všetci baníci budú dostávať platy v plnej výške.

Poľsko doteraz zaregistrovalo približne 27-tisíc nakazených, z toho približne päťtisíc je práve baníkov, čo je extrémne vysoká miera v tomto odvetví. V krajine sa tomuto povolaniu venuje zhruba 82-tisíc ľudí.

16:30 Irán dnes odporučil všetkým svojim občanom, aby nosili na verejnosti rúška, počty potvrdených prípadov nákazy koronavírusom tu totiž opäť vo vyššej miere narastajú. Za uplynulý deň v Iráne podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva zomrelo s ochorením Vovid-19 ďalších 70 ľudí a nakazených pribudlo 2 043. Celková bilancia v koronavírusom najpostihnutejšej krajine Blízkeho východu tým vystúpila na 8 351 mŕtvych a 173 832 nakazených.

15:15 Starosta Moskvy Sergej Sobianin v pondelok oznámil, že od utorka sa v ruskom hlavnom meste skončia prísne karanténne opatrenia vrátane obmedzení pohybu občanov, ktoré boli zavedené pre obavu zo šírenia nákazy nového koronavírusu. Informovali o tom agentúry AFP a TASS. Sobianin na svojom blogu napísal, že od utorka 9. júna sa upúšťa od nariadení o samoizolácii, cestovných povoleniach i obmedzeniach pohybu. Všetci Moskovčania vrátane občanov starších než 65 rokov a ľudí trpiacich chronickým ochorením sa budú môcť po meste voľne pohybovať, cestovať a navštevovať tamojšie verejné miesta.

14:37 V Maďarsku sa pomaly končí prvá vlna epidémie koronavírusu, povedala v pondelok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová na on-line tlačovej konferencii krízového štábu. Podľa agentúry MTI Müllerová zdôraznila, že v nedeľu zaregistrovali už iba šesť nových prípadov nákazy. Počet infikovaných výrazne klesol a počet tých, čo sa z ochorenia COVID-19 vyliečili, je dvojnásobne vyšší než počet aktuálne nakazených.

13:55 Španielsko začalo s poslednou – treťou – fázou uvoľňovania opatrení, ktorá sa týka 52 percent obyvateľov krajiny, informoval na svojej webovej stránke denník El País. Zvyšok krajiny zostáva v druhej fáze, ktorá v niektorých oblastiach začala platiť tiež až od pondelka.

V oblastiach, ktoré vstúpili do tretej fázy, sa rušia obmedzenia v oblasti návštevných hodín pre rôzne vekové skupiny obyvateľov a bude možné cestovať medzi jednotlivými provinciami – okrem autonómneho spoločenstva Estremadura. V tretej fáze sa zvyšujú aj kapacity naplnenia reštaurácií, barov, obchodov a ďalších zariadení.

13:25 Rusko ohlásilo v pondelok prvé kroky na ceste k zmierňovaniu reštriktívnych opatrení vrátane čiastočného otvorenia hraníc. Informovali o tom agentúry AFP a AP s tým, že nie je jasné, kedy avizované uvoľnenia vstúpia do platnosti.

Ako uviedol v televíznom prejave ruský premiér Michail Mišustin, vláda podpísala dekrét umožňujúci ruským občanom vycestovať z krajiny za účelom práce, štúdia, lekárskej starostlivosti či starostlivosti o chorých príbuzných. Zo zdravotných dôvodov či poskytovania starostlivosti o členov rodiny budú mať povolený vstup do Ruska aj cudzinci.

13:10Dánsku sa v pondelok mohli znovu otvoriť športové haly, telocvične a plavecké bazény. V rámci uvoľňovania reštriktívnych opatrení sa taktiež zvýšil z 10 na 50 počet ľudí, ktorí sa môžu zhromaždiť na jednom mieste. Informovala o tom agentúra DPA. Výstroj i náradie na cvičenie musia v zmienených znovuotvorených prevádzkach dezinfikovať po každom zákazníkovi. Osobám navštevujúcim kurzy jogy napríklad ministerstvo zdravotníctva odporučilo, aby si na cvičenie nosili vlastné podložky.

12:39 Belgicko vstúpilo v pondelok do tretej fázy päťdielnej stratégie postupného uvoľňovania karanténnych opatrení prijatých v polovici marca pre chorobu COVID-19. Znamená to opätovné otvorenie barov, kaviarní a reštaurácií, ale aj športových stredísk a ďalších tried na školách. Tretia fáza rušenia karanténnych opatrení však prebieha za dodržiavania prísnych hygienických podmienok a s dôrazom na zachovanie 1,5-metrového odstupu medzi ľuďmi.

11:45 Británia spustila v pondelok povinnú dvojtýždňovú karanténu pre osoby prichádzajúce zo zahraničia. Cieľom je zastaviť šírenie koronavírusu – tento krok však viaceré letecké spoločnosti ostro kritizujú, píše agentúra AFP. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock však uviedol, že nové opatrenie je zmysluplné, keďže „počet nakazených prichádzajúcich zo zahraničia narastá“, zatiaľ čo počet infikovaných priamo v Británii klesá.

Cestujúci, ktorí do Británie prídu letecky, vlakom, autom či loďou, budú musieť vyplniť detailný formulár o svojej ceste a adresu miesta, kde podstúpia samoizoláciu. Zavádzanie karanténnych opatrení v jednotlivých oblastiach Británie je rozličné a bude sa prehodnocovať každé tri týždne. Zodpovedné úrady v Anglicku budú dodržiavanie nariadenia kontrolovať na uvedených adresách ľudí. Tým, ktorí domácu izoláciu porušia, hrozí pokuta vo výške 1000 libier (v prepočte 1125 eur) alebo trestné stíhanie.

11:14Grécku sa v pondelok mohli opätovne otvoriť bary, nočné kluby aj internetové kaviarne. Informovala o tom agentúra AP s tým, že v krajine sa vďaka včasnému zavedeniu obmedzení pohybu podarilo udržať počet nakazených novým druhom koronavírusu i obetí na nízkej úrovni. V rámci postupného uvoľňovania sa už zrušili takmer všetky obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie. Do platnosti však vstúpili nariadenia stanovujúce znovuotvoreným prevádzkam dodržiavať maximálny povolený počet zákazníkov a zachovávať medzi nimi bezpečnostné vzdialenosti.

10:44 Guatemalský prezident Alejandro Giammattei v nedeľu miestneho času informoval, že pozitívne otestovaných na koronavírus bolo až 18 osôb zamestnaných v jeho prezidentskej kancelárii či ochranke. V dôsledku tejto skutočnosti sa Giammattei rozhodol pracovať na diaľku a zároveň oznámil, že priestory prezidentskej kancelárie sa budú dezinfikovať, napísala v pondelok agentúra Reuters.

10:28 Vo väčšine indických štátov sa v pondelok znovu otvorili reštaurácie, nákupné strediská i modlitebné miesta. Došlo k tomu aj napriek stále narastajúcemu počtu prípadov nákazy koronavírusu a úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, uviedla agentúra AP. Indické ministerstvo zdravotníctva hlásilo v pondelok 9983 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Celkovo tak v Indii zaznamenali už vyše 256-tisíc prípadov nákazy. India je v tomto smere piatou najzasiahnutejšou krajinou na svete.

10:17 Podpredsedníčka poľskej vlády Jadwiga Emilewiczová v pondelok vyhlásila, že nevidí nijaký dôvod na zavedenie nových obmedzení v boji proti šíreniu koronavírusu či na obnovenie tých predchádzajúcich. Uviedla to po tom, ako počas uplynulého víkendu došlo v Poľsku k výraznému nárastu počtu nakazených, informovala agentúra Reuters. „Nemáme v pláne tak dnes urobiť,“ povedala Emilewiczová pre súkromnú stanicu Polsat News na margo možného opätovného sprísnenia reštrikcií.

9:19 Počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu presiahol v Pakistane v pondelok 100-tisíc. Ako informovala agentúra DPA, pakistanské úrady bojujú s rozsiahlejším šírením vírusu po tom, ako v krajine došlo k uvoľneniu reštriktívnych opatrení.

Počet infikovaných osôb stúpol na 103 670, pričom ochoreniu Covid-19 podľahlo už 2065 pacientov. Za posledných 24 hodín hlásili z Pakistanu najmenej 4728 nových prípadov a 65 ďalších úmrtí, uvádza ministerstvo zdravotníctva.

8:26Nemecku bolo za nedeľu zaznamenaných 214 nových prípadov nákazy koronavírusom, ďalších šesť ľudí komplikáciám súvisiacim s infekciou podľahlo. Vyplýva to z dnes zverejnenej bilancie Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

7:55 Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel vyhlásil, že jeho krajina má už šírenie koronavírusu „pod kontrolou“. Uviedol to po tom, ako Kuba už osem dní za sebou nezaznamenala nijaké úmrtie na Covid-19, informovala agentúra AFP.

Ostrovná krajina s 11,2 miliónovou populáciou celkovo zaznamenala takmer 2200 prípadov nákazy koronavírusom a 83 úmrtí. Na budúci týždeň by mala kubánska vláda predstaviť stratégiu uvoľňovania reštriktívnych opatrení.

7:07 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Taliansku 197 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, z toho 60 percent bolo zaznamenaných v Lombardsku. Lombardsko tak zostáva najviac postihnutým regiónom Talianska, informovala agentúra AP. Celkový počet nakazených v krajine sa vyšplhal takmer na 235 000.

Denný prírastok úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19 dosiahol 53. Na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo v Taliansku od prepuknutia nákazy už 33 899 ľudí, čo radí krajinu na štvrté miesto na svete.

6:38 Brazílske úrady prestali zverejňovať celkový počet prípadov nákazy a úmrtí v dôsledku koronavírusu. Stalo sa tak po tom, ako krajina predstihla v počte obetí Taliansko a stala sa treťou najviac postihnutou krajinou na svete, píše agentúra DPA.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý od začiatku pandémie zľahčoval nebezpečenstvo nového koronavírusu, potvrdil zmenu údajov ministerstva zdravotníctva po tom, ako sa na jeho webstránke začali cez víkend objavovať iba počty nových prípadov.

6:00 V Spojených štátoch za posledných 24 hodín pribudlo 691 úmrtí spôsobených koronavírusom, uviedla v nedeľu večer Univerzita Johnsa Hopkinsa. Chorobe COVID-19 podľa jej databázy v USA podľahlo 110 481 ľudí. Počet potvrdených nákaz vírusom SARS-CoV-2 tu aj počas víkendu rástol tempom zhruba 20 000 denne, pričom dosiahol takmer 1,94 milióna.

Známe prípady infekcie v krajine aj v dôsledku výrazného rozšírenia testovacích kapacít pribúdajú už päť týždňov v podstate rovnakým tempom, zatiaľ čo priemerný denný počet obetí za ten čas klesol zhruba na polovicu. Od utorka do piatku bolo každý deň hlásených okolo 1000 úmrtí, v sobotu univerzita evidovala 670 nových obetí nákazy. Štatistika mŕtvych aj nakazených je u USA suverénne najvyššia z celého sveta. Agentúra AFP však pripomína, že hneď v niekoľkých európskych krajinách je pri prepočte na milión obyvateľov počet úmrtí pripisovaných COVIDU-19 vyšší ako v prípade USA.

5:52 Slovinská vláda prijala v nedeľu večer nové pravidlá, ktoré umožnia občanom 17 krajín členských i nečlenských krajín EÚ vstupovať na územie krajiny od pondelka bez obmedzení, informovala podľa TASR agentúra STA. Občania susedného Rakúska, Chorvátska a Maďarska mohli cestovať do Slovinska bez zdravotných obmedzení na základe bilaterálnych dohôd už skôr.

Zoznam krajín, ktorých občania môžu voľne prekračovať hranice so Slovinskom, sa teraz rozšíril o Slovensko, Bulharsko, Cyprus, Českú republiku, Estónsko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Island, Lotyšsko, Litvu, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko. Slovinsko už 15. mája vyhlásilo – ako vôbec prvá európska krajina – koniec epidémie koronavírusu na svojom území. V tejto dvojmiliónovej krajine doposiaľ zaznamenali 1485 infikovaných koronavírusom a 109 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

5:45 Ministerstvo zdravotníctva Nového Zélandu v pondelok oznámilo, že krajina nemá žiadny aktívny prípad ochorenia COVID-19. Posledný zostávajúci prípad, žena z mesta Auckland, je už 48 hodín bez príznakov a je tak podľa ministerstva považovaná za uzdravenú, uviedla podľa TASR agentúra DPA.

Výkonný riaditeľ novozélandského ministerstva zdravotníctva Ashley Bloomfield skonštatoval, že táto osoba už môže opustiť izoláciu. „Je to naozaj dobrá správa pre dotyčnú osobu a povzbudenie pre zvyšok Nového Zélandu,“ povedal. To, že krajina nemá žiadny aktívny prípad po prvýkrát od februára je „dôležitou značkou na našej ceste,“ dodal. Nový Zéland ohlásil posledný nový prípad nákazy novým koronavírusom pred 17 dňami. Krajina od vypuknutia pandémie zaznamenala celkovo 1504 infikovaných a 22 úmrtí. Nový Zéland by mohol zrušiť obmedzenia prijaté v súvislosti s koronavírusom už v stredu, pričom v platnosti by zostali iba prísne hraničné kontroly.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

49 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus