Právnici Kotlebu navrhli predvolať Kaliňáka ako svedka

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie s predsedom opozičnej ĽSNS Marianom Kotlebom, ktorý je obžalovaný za odovzdanie šekov vystavených na 1 488 eur. V pondelok pred súdom vypovedali manželia Koleňovci, ktorým Kotleba daroval sporné šeky a štyria historici. Samosudkyňa odročila hlavné pojednávanie na 14. júla. Dianie sme sledovali online.

08.06.2020 08:41 , aktualizované: 17:18
Marian Kotleba Foto:
Zľava opozičný poslanec ĽSNS Miroslav Suja a predseda ĽSNS Marian Kotleba počas pojednávania v kauze kontroverzných šekov na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 28. mája 2020.
debata (667)

16:58 Pojednávanie bolo prerušené.

16:58 Samosudkyňa odročuje hlavné pojednávanie na 14. júla na predloženie spisu Najvyššiemu súdu SR, aby rozhodol o námietke zaujatosti.

Kotleba chcel namietať, že vtedy rokuje Národná rada avšak sudkyňa ho napomenula, že nedostal slovo.

16:50 Obhajcovia Kotlebu navrhli predvolať ako svedka bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) a bývalého šéfa SIS Antona Šafárika. Exminister by mal podľa právnikov lídra ĽSNS vysvetliť, ako to bolo s imigračnou hrozbou pred niekoľkými rokmi.

Taktiež navrhli predvolať exmanželku obžalovaného Frederiku Kotlebovú.

16:48 Samosudkyňa má v pláne odročiť hlavné pojednávanie. Zatiaľ čo prokurátor nenavrhuje už žiadne dokazovanie, advokáti Kotlebu predkladajú už niekoľko minút zoznam zákonov, ktoré poslanci ĽSNS navrhovali v parlamente.

Okrem toho ako jeden z dôkazov predložili album slovenského rappera Rytmusa z roku 2006 Bengoro. Na albume sa nachádza pieseň Cigánsky sen. Obhajcovia obžalovaného chcú dokázať, že pojem „Cigán“ sa bežne používa.

Advokáti predsedu ĽSNS tiež navrhujú na súde čítať z Krátkeho slovníka slovenského jazyka, konkrétne, čo slovník hovorí o slove „Cigán“.

16:02 Po 15 minútovej hygienickej prestávke hlavné pojednávanie pokračuje.

Svedkovia už opustili pojednávaciu miestnosť.

15:02 ĽSNS je podľa historikov jedinou relevantnou neonacistickou stranou pôsobiacou na Slovensku. Jednou z kľúčových tém ĽSNS bola podľa posudku kritika systému, kotlebovci neustále hovoria o úpadku, degenerácii a o prichádzajú­cej kríze.

V posudku citovali napríklad aj z facebookového statusu poslanca Milana Mazureka, ktorý písal o odkaze „nášho jediného prezidenta Jozefa Tisa“.

Historici poukazujú na to, že ĽSNS sa stále hlási k Slovenskému štátu a naopak odmieta SNP.

Ako historici zhodnotili, strana ĽSNS musí svoju skutočnú tvár skrývať a aby neprišli o svojich prívržencov, často používajú heslá a signály, ktoré dokážu rozšifrovať len ich priaznivci. „Získavajú pozornosť médií používaním číselnej symboliky ako 1488,“ píšu.

Samosudkyňa ukončila čítanie výpovedí, nasledujú otázky na svedkov.

14:06 Sudkyňa číta z posudku, ktorý vypracovali traja znalci, ktorí sedia pred súdom.Súd sa historikov pýtal, či na Slovensku v rokoch 2016 a 2017 pôsobili strany, ktoré by sme mohli označiť za neonacistické či neofašistické.

Historici v posudku napísali, že v tomto období na Slovensku fungovalo niekoľko hnutí, ktorých ideológia vykazovala znaky neofašizmu. Medzi najvýznamnejšie zaradili Slovenskú pospolitosť, Slovenské hnutie obrody a ĽSNS.

14:06 Pred súd predstúpili historici Jakub Drábik, Michal Švarc a Ján Hlavinka.

13:54 Kotleba použil slovo „cigánsky“ viackrát a to aj napriek tomu, že Mušinka predtým vysvetľoval, že Rómovia vnímajú toto pomenovanie ako urážlivé.

Samosudkyňa výsluch svedka ukončila.

13:49 Kotlebov advokát Tomáš Rosina sa Mušinku pýta, odkiaľ vie, že Rómovia vnímajú pomenovanie „Cigán“ pejoratívne, či sa robila k tejto veci nejaká anketa.

Mušinka tvrdí, že výskumy potvrdzujú, že pojem „Cigáň“ Rómov uráža. „Sám som žil 5 rokov v rómskej osade, aby som vedel, ako to tam chodí a môžem povedať, že termín Cigáň v bežnom jazyku ani nepoužívajú, je to prevzaté z vonku,“ dodal.

Mušinka priznáva, že určite aj na Slovensku žijú Rómovia, ktorí o sebe povedia, že sú Cigáni. „Bez ohľadu na to, či a koľko takýchto ľudí nájdete, ide o to, že tento termín je v odbornom a politickom kontexte vnímaný negatívne,“ doplnil.

12:55 Samosudkyňa číta z posudku, ktorý vypracoval Ústav rómskych štúdií Prešovskej univerzity. Uvádza sa v ňom, že Rómovia žijú na území Slovenska od 14. storočia, v minulosti boli označovaní ako Cigáni.

V časoch Slovenského štátu boli vnímaní ako rasovo menejcenná skupina obyvateľstva, boli obmedzované ich občianske práva a boli segregovaní.

12:55 Po hodinovej prestávke pokračuje hlavné pojednávanie. Vypovedať bude Alexander Mušinka z Ústavu rómskych štúdií Prešovskej univerzity.

11:57 Výsluch svedka sa skončil.

Obžalovaný reagoval, že z výpovede vyplýva, že išlo o normálnu akciu, ktorá obdarovaným pomohla.

Samosudkyňa prerušila hlavné pojednávanie do 12:50 za účelom prestávky na obed.

11:50 Vypovedá Marian Koleň. „Začalo to štátnou hymnou, modlitbou, boli nejaké básničky povedané, pesničky tiež, Reborn tam spieval, pán Ďurica, bol tam folklórny súbor, potom pán Kotleba rozdal šeky a to je všetko,“ opísal udalosť svedok.

Na otázku obžalovaného svedok uviedol, že finančný dar využili na kúpu auta, ktoré potrebujú pre svoje deti. „Čiže vám tie peniaze pomohli?“ opýtal sa svedka Kotleba.

11:35 Silvia Koleňová stručne opísala, ako ich oslovili a ako im odovzdali šek. Svedkyňa si však nespomínala na konktrétne osoby, ktoré tam boli a ani na to, ako šek vyzeral a kto im ho odovzdal.

Jej výpoveď spred troch rokov sa od tej dnešnej líšila, preto sa prokurátor svedkyne dopytoval. Koleňová argumentovala, že je to dlhá doba a veľa vecí si už nepamätá.

11:05 Samosudkyňa prerušila prokurátora v čítaní.

Do pojednávacej miestnosti prišli manželia Koleňovci. Ide o jednu z rodín, ktorá dostala pred tromi rokmi šek v hodnote 1 488 eur. Manželia sa starajú o ťažko postihnuté deti.

10:55 Prokurátor ako dôkaz predložil a číta rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 2016, ktorý potvrdil, že ministerstvo vnútra rozhodlo správne, keď kotlebovcom odmietlo registrovať občianske združene Ľudová stráž.

10:30 Samosudkyňa prečítala znalecký posudok, ktorý pre súd vypracoval Erik Láštic. Posudok sa týkal najmä pôsobenia extrémistických politických síl v europarlamente. Na konkrétnu otázku súdu, do akého zoskupenia patria poslanci ĽSNS, znalec uviedol, že nie sú členmi žiadnej frakcie.

„Na úrovni odbornej literatúry a akademického konsenzu je strana ĽSNS zaraďovaná medzi krajnú pravicu,“ uviedol na otázku prokurátora politológ.

„Z tohto dôkazu nevyplýva, že by som spáchal akýkoľvek trestný čin.“ reagoval obžalovaný na vypočuté. Kotleba uviedol, že z vyjadrení svedka vyplýva, že k extrémistickej frakcii má bližšie skôr strana Sme rodina a nie ĽSNS.

9:54 Na lavicu svedkov sa posadil svedok Erik Láštic, politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

9:50 „Samosudkyňa Ružena Sabová nie je vylúčená z vykonávania úkonov trestného konania v trestnej veci obžalovaného Mariana Kotlebu,“ po prestávke pokračuje samosudkyňa v hlavnom pojednávaní a vysvetľuje, že sa necíti byť zaujatá.

„Nestraním ani prokurátorovi ani strane obhajoby. Úlohou súdu je zistiť skutkový stav a zistiť okolnosti, ktoré sú dôležité v dokazovaní,“ uzavrela Sabová.

Obžalovaný uviedol, že podá sťažnosť na Najvyšší súd proti uzneseniu samosudkyne.

9:25 Po tom, čo si obžalovaný vypočul poučenie od samosudkyne Ruženy Sabovej si zobral slovo a namietal jej zaujatosť.

Dôvodom má byť podľa obžalovaného fakt, že komunikovala e-mailom so znalcom Matejom Medveckým a bola s ním sama aj v kancelárii, keď nahliadal do spisu. Sabová ho údajne inštruovala ohľadom ním vypracovaného posudku. Kotleba sa preto domnieva, že sudkyňa je voči nemu zaujatá. „(…) selektívny a nevyvážený rozsah dokazovania jednotlivých strán svedčí o zaujatosti sudkyne voči mojej osobe,“ vyhlásil Kotleba a nepáčilo sa mu, že mailom komunikovala so znalcom a odborníkom na politický extrémizmus Matejom Medveckým, a to aj v čase pracovného pokoja.

Samosudkyňa vysvetlila obžalovanému, že súd je tak vyťažený, že musí pracovať aj v dňoch pracovného pokoja a celú komunikáciu prečítala. Kotlebovi vysvetlila, že v komunikácii žiadala doplniť znalcov posudok o prílohy.

Pojednávanie bolo prerušené na 15 minút.

9:00 Obžalovaný Marian Kotleba na pojednávanie prišiel a sedí v lavici obžalovaných. Podporiť ho prišli aj viacerí poslanci vrátane Ondreja Ďuricu, Miroslava Ďuricu, Martina Beluského a Juraja Krupu. Prišla aj exposlankyňa Natália Grausová.

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur v období, keď zastával funkciu banskobystrického župana. Šeky považujú prokurátor i znalec z oblasti nacizmu, fašizmu a neonacizmu Jan Uhlíř za neonacistickú šifru. Obžalovaný Kotleba pred súdom vyhlásil, že sa cíti byť nevinný. Pred samosudkyňu Ruženu Sabovú sa na súde postavilo už viacero svedkov – okrem znalca z oblasti politického extrémizmu Mateja Medvecké, ktorý konštatoval, že sa program ĽSNS podobá na programy európskych neonacistických strán napríklad aj poslanec Národnej rady SR Ondrej Ďurica (ĽSNS), ktorý bol v minulosti spevákom neonacistickej hudobnej skupiny Biely odpor.

667 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Marian Kotleba #kontroverzné šeky