Ide o pravdu s Lászlóm Sólymosom: V menšinovej politike sme na tenkom ľade

Spomienka na Trianon sa namiesto spolupráce skončila konfliktom. Premiér Matovič hovorí, že SMK mu "opľula podanú ruku." Aká bude situácia na juhu Slovenska, potom ako maďarská menšina nemá zastúpenie v parlamente? Pozrite si diskusiu Ide o pravdu s novým predsedom Mostu-Híd Lászlóm Sólymosom.

08.06.2020 09:57
debata (68)

VIDEO: Pozrite si debatu Zuzany Martinákovej s predsedom Mostu-Híd Lászlóm Sólymosom v relácii Ide o pravdu.

Video

Strana Most-Híd vznikla v roku 2009, aby umierneným spôsobom presadzovala požiadavky maďarskej menšiny. Podľa Lászlóa Sólymosa v čase jej vzniku bolo cítiť napätie v spoločnosti medzi Maďarmi a Slovákmi. Počas existencie strany Most-Híd sa situácia zmenila, ale Sólymos sa obáva, aby sa situácia neobrátila.

„Netreba veľa, a to, čo sme dosiahli za posledné roky, že je to (vzťahy) na inej úrovni, netreba veľa, aby sa to vrátilo naspäť,“ povedal Sólymos.

„Všetci manévrujeme, keď robíme veci v menšinovej politike alebo v spolunažívaní väčšiny a menšiny, na veľmi tenkom ľade, musí ísť po ňom veľmi opatrne, aby sa zbytočne nenarobili problémy,“ uviedol a poukázal pri tom na podujatie premiéra Igora Matoviča, ktorý na Bratislavskom hrade zorganizoval stretnutie s predstaviteľmi maďarskej menšiny.

Na nej mu politici zo strany SMK odovzdali Memorandum maďarskej menšiny. Matovič to neskôr označil za zneužitie podujatia a hovoril o opľutí podanej ruky. Sólymosovi, ktorý tiež bol na stretnutí, sa nepáčil ani spôsob odovzdania memoranda, ani reakcia premiéra. Takisto poukázal na to, že výber hostí nebol reprezentatívny a niektorí významní ľudia z maďarskej komunity tam podľa neho chýbali.

„Od začiatku to bolo uchopené veľmi nešťastne, bolo to šité horúcou ihlou pánom premiérom a pánom Berényim, aj zoznam pozvaných bol čudný. Keď pozvem maďarskú menšinu a všetky politické strany, ktoré ju zastupujú, tak odtiaľ chýbali ľudia. Chýbali tam ľudia, ktorí dvadsať rokov vždy stáli na strane vývoja demokratického Slovenska, aby sme vedeli v tejto krajine spolu kľudne nažívať. Neviem akým spôsobom vyberali ľudí, v každom prípade to bolo neštandardné a veľmi nešťastné,“ uviedol Sólymos. Bolo z toho vidieť, že Matovič nepozná pomery v maďarskej komunite, dodal.

„Je nešťastné, keď na deň spolupatričnosti Maďarov slovenský premiér Maďarov rozdeľuje. Nepochopili myšlienku toho dňa, koledovalo si to o to, čo sa stalo,“ povedal.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu