NAKA zasahuje v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok zasahuje v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES). Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

09.06.2020 14:57 , aktualizované: 20:07
debata (163)

„V súčasnej dobe NAKA vykonáva nevyhnutné procesné úkony trestného konania, preto nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ uviedol policajný hovorca.

Viac informácií nechcela poskytnúť ani samotná vládna agentúra NASES. Ako pre TASR uviedli zo sekcie komunikácie agentúry, k zásahu sa nebudú bližšie vyjadrovať, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania.

Ako pre TASR potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

„Verím, že polícia tieto podozrenia vyšetrí a páchatelia budú v prípade dokázania viny potrestaní. Keď som pri nástupe do úradu povedala, že mojím cieľom je skončiť eldorádo v informatizácii a vyčistiť informatizáciu od firiem, ktoré dlhodobo parazitovali na štáte, myslím to ako vážny záväzok k občanom. Nebude to ľahký boj, v informatizácii sú obrovské záujmy a štát platí ročne za informatizáciu stovky miliónov eur,“ dodala vicepremiérka s tým, že si je vedomá faktu, že stojí proti silným záujmovým skupinám, ktoré dlhodobo mali zaručený zisk od štátu. Napriek tomu plánuje postupovať razantne a nekompromisne, aj keď očakáva nepríjemnosti pri fungovaní rôznych systémov.

Raši: Žijeme v dobe kybernetických útokov

Zásah NAKA podľa poslanca a bývalého podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) pravdepodobne súvisí s možnou špionážou vládnej siete Govnet. „Informácie mám iba z médií. Žijeme v dobe kybernetických útokov, v minulosti sa už takto snažili útočníci nabúrať do systémov ministerstva zahraničných vecí. Je dobré, že sa na to prišlo, pretože by mohli byť monitorovaná vláda aj vládne inštitúcie. Momentálne je ťažké sa k tomu viac vyjadriť, nevieme, aké to malo ciele, politické, ekonomické alebo iné. Mohlo sa to ale stať pred mesiacom, ale aj rokom. Určite bude dobre, ak sa to celé prešetrí a môžu sa urobiť primerané ochranné opatrenia,“ uviedol Raši, podľa ktorého by bolo horšie, ak by išlo o fyzické preniknutie do systému. „Mohlo by ísť o špionáž,“ myslí si Raši.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #NASES