Sulík na polícii vysvetľoval údajné šifry z volebného programu liberálov

Líder strany SaS Richard Sulík v utorok podvečer prišiel vypovedať do sídla Národnej kriminálnej agentúry v Banskej Bystrici.

09.06.2020 18:30 , aktualizované: 19:06
debata (890)
VIDEO: Sulík vysvetľoval údajné šifry z volebného programu svojej strany.
Video

„Bolo podané trestné oznámenie, a to vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov založenie, podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potláčaniu základných práv a slobôd, ďalej výroba extrémistického materiálu a ešte aj rozširovanie extrémistického materiálu,“ povedal ešte pred výsluchom „Na mňa, zakladateľa strany, ktorá sa volá Sloboda a solidarita, bolo podané trestné oznámenie, to považujem za vtip,“ pokračoval Sulík.

Po hodinovom výsluchu Sulík priblížil, že sa ho vyšetrovateľ pýtal, prečo program strany nazvali 1 144 riešení pre Slovensko. „Odpovedal som, že práve toľko bodov to bolo. Nasledovala otázka, prečo sme v čiastkovom programe mali 18 vylepšení volebného systému. Odvetil som, že lebo ich bolo práve osemnásť,“ uviedol.

Vyšetrovateľa tiež zaujímalo, prečo je Sloboda a solidarita označovaná skratkou SaS, pričom písmenko „a“ je malé. „Lebo tam ide o spojku, odpovedal som. Absurdnejší výsluch som nezažil,“ zasmial sa Sulík. Dostal vraj tiež otázku, či vie, čo hovoria číslice 14, 88, 1 488. „To som vedel, ale potom nasledovali také ťažšie ako 18, 28, 11 a 120 – toľko zakladajúcich členov vraj mala nejaká nacistická organizácia, to som nevedel,“ povedal.

Nevie si vraj vysvetliť, o čo kotlebovcom ide, keď na súde ich predseda tvrdí, že význam číslic nepozná, no u sulíkovcov zrazu ich symboliku našli. „Numerológovia mi vždy boli podozriví,“ zažartoval Sulík.„Len ma prekvapuje, na aké hlúposti dáva štát peniaze namiesto toho, aby to trestné oznámenie zmietli rovno zo stola. Evidentne ide o absurdnosť,“ doplnil so slovami, že takto sa míňajú peniaze daňovníkov.

VIDEO: Richard Sulík pred vypočúvaním na Národnej kriminálnej agentúre.
Video
Trestné oznámenie podal poslanec extrémistickej strany ĽS NS Rastislav Schlosár. Opiera sa pritom o názov volebného programu liberálov 1 144 riešení, v ktorom sa podľa neho skrýva číslovka 14, ktorá je považovaná za extrémistický symbol, a samotný názov a logo strany, v ktorom sú dve písmená s – čiže označenie paramilitantnej zložky nacistickej strany NSDAP, ktorá okrem iného prevádzkovala aj koncentračné tábory.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prebieha konanie voči šéfovi extrémistov Marianovi Kotlebovi, ktorý rozdával šeky v hodnote 1 488 eur – táto číslovka obsahuje dokonca dve šifry extrémnej pravice. Číslovka 14 vyjadruje odkaz na vetu amerického rasistu Davida Lana a číslovka 88 je odkazom na HH, čiže nacistický pozdrav Heil Hitler. Kotleba pritom túto súvislosť vytrvalo pred súdom popiera.

© Autorské práva vyhradené

890 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #Richard Sulík #extrémizmus #ĽSNS