Za nedbanlivé prenášanie koronavírusu hrozí v Tadžikistane väzenie

Koronavírus sa mohol objaviť v čínskom Wu-chane už v auguste 2019, nie až v novembri, tvrdia vedci z Harvardu. Čína ich tvrdenia spochybňuje. Dánsko, ktoré ako prvá krajina mimo Ázie začala s uvoľňovaním obmedzení zavedených v dôsledku pandémie, ohlásilo, že šírenie ochorenia COVID-19 sa od spustenia druhej fázy uvoľnenia karanténnych opatrení neurýchlilo.

10.06.2020 05:50 , aktualizované: 22:59
talinasko koronavírus maska zdravotne sestry Foto: ,
Protest zdravotných sestier v Miláne za lepšie pracovné podmienky a na poukázanie množstva obetí koronavírusu zodpovedným úradom.
debata (72)

22:50 V Spojených štátoch sa potvrdil koronavírus už u viac ako dvoch miliónov ľudí. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vlastné štatistiky. USA sú podľa absolútnych čísel zďaleka najviac zasiahnutou krajinou na svete, zomrelo tam už vyše 112 000 osôb. Jednotlivé americké štáty v posledných týždňoch začali uvoľňovať ochranné opatrenia a znovu otvárať tamojšie hospodárstvo. S tým podľa Reuters súvisí mierny nárast denného počtu hlásených prípadov, ktorý teraz krajina zaznamenáva po piatich týždňoch poklesu. Súčasný vývoj však môže byť tiež dôsledkom sústavného zlepšovania testovacej kapacity. USA zaznamenali 5. júna rekord, keď tamojšie laboratóriá spracovali 545 690 vzoriek za deň.

20:56 Poľsko otvorí 13. júna hranice so susednými krajinami, ktoré sú členmi Európskej únie. Podľa agentúry PAP to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Hranice krajiny sa uzavreli v marci v rámci preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. Zároveň oznámil, že od 16. júna budú zmiernené reštriktívne opatrenia v medzinárodnej leteckej doprave.

20:01 Americká federálna vláda bude financovať a riadiť rozhodujúce testy troch experimentálnych vakcín proti koronavírusu, ktoré sa začnú už tento rok v lete. Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) to vyhlásil riaditeľ výskumného očkovacieho centra amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) John Mascolo. V tretej fáze testov sa budú prípravky skúšať na desaťtisícoch ľudí v desiatkach miest po celých Spojených štátoch. Štúdie by mali definitívne určiť, či sú vakcíny účinné a hlavne bezpečné.

19:20 Počet obetí pandémie koronavírusu stúpol v stredu v Británii na celkovo 41 128, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 245 ľudí. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Bývalý poradca britskej vlády Neil Ferguson pre Sky News v stredu povedal, že ak by vláda opatrenia na obmedzenie pohybu osôb v súvislosti koronakrízou prijala o týždeň skôr, mohol by byť počet obetí o polovicu nižší.

19:15 Českú republiku a Slovensko rovnako ako iné európske krajiny zasiahla propaganda v podobe mnohých nepravdivých informácií o pandémii nového koronavírusu. Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v súvislosti so správou o dezinformáciách týkajúcich sa choroby Covid-10, ktorú v stredu predstavila spolu so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom.

„Vieme, že aj v našich končinách máme časť občanov, ktorí tomu celkom ochotne veria. My sme tie dezinformačné vlny videli a zažili všade v Európe a Česi a Slováci nie sú výnimkou,“ povedala Jourová počas videokonferencie s novinármi.

Na otázku, kde v aktivitách EK vidí nejaké slabé miesta v boji proti dezinformáciám, Jourová upozornila, že napríklad pri komunikácii s veľkými internetovými platformami, ako sú Facebook, YouTube, Google, Twitter a podobne, sa EÚ snažila riešiť otázku nelegálnych obsahov a ich odstraňovania dohodou a na dobrovoľnej báze, podľa nej je však aj v ich záujme vzbudiť dôveru používateľov.

18:44 Britský premiér Boris Johnson v stredu obhajoval „ohromujúce“ úsilie Británie v boji proti pandémii koronavírusu. Zároveň odmietol obvinenia, že jeho vláda neurobila nič, na čo môže byť hrdá. Ostrovná krajina zaznamenala najvyšší počet úmrtí z celej Európy, pripomenula tlačová agentúra AFP.

„Minulý týždeň premiér vyhlásil, že je hrdý na výkon vlády,“ povedal v Dolnej snemovni britského parlamentu Keir Starmer, líder hlavnej opozičnej Labouristickej strany. „Ale tieto čísla nevyvolávajú hrdosť, však?“ dodal Starmer. Johnson uviedol: „Žialime za každým jedným a smútime s ich príbuznými a priateľmi“. Dodal však, že je ešte priskoro porovnávať to s ostatným svetom.

17:34 Najvyššie zhromaždenie (parlament) v Tadžikistane schválilo zákon, ktorý kriminalizuje nedbanlivé prenášanie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. Ľudom, ktorí v Tadžikistane z nedbanlivosti nakazia iného, hrozí trest od dvoch do päť rokov väzenia. Ak infikovaný nakazí viac ľudí, môže stráviť za mrežami až do desať rokov. V prípade, ak nákazu infikovaný roznáša vedome, sa trest zvýši nad desať rokov väzby.

Parlament takisto schválil nové pokuty za porušenie opatrení. Za pohyb na verejnosti bez rúška alebo nedodržiavanie dvojmetrového odstupu hrozí pokuta do 24 eur. Tadžikistan dlho odmietal výskyt nákazy v krajine. Vláda neskôr priznala, že eviduje tisíce nakazených.

16:29 Moskovské zdravotnícke úrady v stredu oznámili, že počas pandémie koronavírusu zomrelo v máji v Moskve 15 713 ľudí, čo je o 5 715 úmrtí viac než v máji 2019. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Ruské hlavné mesto zaznamenalo medziročne 57-percentný nárast úmrtí v máji, dodali mestské úrady. V máji 2019 zomrelo v Moskve 9998 ľudí. Ruská štátna tlačová agentúra TASS v stredu s odvolaním sa na moskovské zdravotnícke úrady napísala, že ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom bolo tento rok v máji hlavnou príčinou smrti celkovo 2757 ľudí.

15:50 Irán v stredu oznámil ďalších viac ako 2 000 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je v súlade s nárastom z uplynulých dní, ktorý prezident Hasan Rúhání pripísal zvýšenému počtu testovaní. Informovala o tom agentúra AFP. 81 ľudí uplynulý deň ochoreniu podľahlo. Iránske štatistiky týkajúce sa počtu nakazených a úmrtí však vyvolávajú doma aj v zahraničí pochybnosti, že skutočné počty môžu byť oveľa vyššie.

15:15 Až 19 pracovníkov kancelárie prezidenta Azerbajdžanu malo pozitívny test na prítomnosť ochorenia COVID-19. V stredu o tom informovala agentúra AFP. Ďalších najmenej 12 infikovaných potvrdili aj medzi zamestnancami ministerstva pre mimoriadne situácie a ministerstva práce. Autoritársky prezident Ilham Alijev v utorok pripustil, že uvoľnenie protivírusových opatrení viedlo k zrýchleniu šírenia infekcie. Zároveň však dodal, že „situácia je pod úplnou kontrolou“.

14:49 Tím poľských vedcov vyvinul pľúcny ventilátor na diaľkové ovládanie, ktorý má lekárom umožniť starať sa o pacientov nakazených novým koronavírusom z bezpečnej vzdialenosti. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Lekári môžu pomocou ventilátora s názvom RespiSave dohliadať na zdravotný stav pacientov cez aplikáciu, pričom nastavenia prístroja môžu meniť z akéhokoľvek miesta v nemocnici. V prípade, že by sa prístroj odpojil alebo by došlo k náhlemu zhoršeniu stavu pacienta, aplikácia na to lekárov upozorní.

13:52 Dánsko, ktoré ako prvá krajina mimo Ázie začala s uvoľňovaním obmedzení zavedených v dôsledku pandémie, ohlásilo, že šírenie ochorenia COVID-19 sa od spustenia druhej fázy uvoľnenia karanténnych opatrení neurýchlilo. V stredu o tom informovala agentúra Reuters. Od začiatku pandémie zaznamenali v dôsledku ochorenia COVID-19 v Dánsku 593 úmrtí.

12:30 Núdzový stav sa na Slovensku skončí uplynutím 13. júna. Návrh na zrušenie núdzového stavu schválila vláda na stredajšom rokovaní. K dátumu zrušenia núdzového stavu sa ruší pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti, takisto zákaz uplatňovania práva na štrajk. Zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať sa ruší už od stredy. Kabinet zároveň konštatuje, že mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády z 11. marca 2020 trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu.

11:42 Francúzsko má zámer ukončiť 10. júla stav zdravotnej núdze, platný v krajine od 24. marca.Úrad francúzskej vlády vo vyhlásení vydanom v utorok večer zámer odvolať núdzový stav zdôvodnil priaznivým vývojom epidemiologickej situácie v krajine. Ak by došlo k zhoršeniu epidemiologickej situácie – na celoštátnej či regionálnej úrovni – vláda by sa opäť mohla uchýliť k vyhláseniu stavu zdravotnej núdze.

Podľa bilancie epidémie infekčnej choroby COVID-19 vo Francúzsku tam v utorok evidovali 955 chorých, ktorých stav si vyžaduje hospitalizáciu. V utorok bolo nahlásených i ďalších 87 úmrtí, čím počet obetí epidémie stúpol na 29 296.

11:07 Plošné nosenie rúšok spolu s obmedzením pohybu môže znížiť šírenie koronavírusu na kontrolovateľnú úroveň a tiež predísť ďalším vlnám pandémie. Vyplýva to zo štúdie britských univerzít v Cambridgi a Greenwichi. Viac v tomto článku.

10:10 Rakúsko chce budúci týždeň otvoriť štátne hranice s viac ako 20 európskymi krajinami vrátane Talianska a zrušiť povinnú karanténu pre cestujúcich z daných štátov. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na rakúske vládne zdroje. Rakúsko od 16. júna zruší kontroly týkajúce sa cestovania pre viac ako dve desiatky krajín vrátane dovolenkových destinácií, akými sú Grécko či Chorvátsko, spresnil nemenovaný predstaviteľ. Od uvedeného termínu tak osoby prichádzajúce z daných krajín nebudú musieť podstúpiť dvojtýždňovú karanténu, ani sa preukázať negatívnym testom na koronavírus.

9:35 Na Slovensku pribudli dva nové prípady nákazy koronavírusom. Celkovo tak evidujeme 1533 pozitívne testovaných osôb na ochorenie Covid-19. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 545 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. (Viac tu)

8:27 Nemecko v utorok zaznamenalo 318 nových prípadov Covidu-19 a ďalších 18 ľudí komplikáciám súvisiacim s infekciou podľahlo. Vyplýva to z bilancie zverejnenej Inštitútom Roberta Kocha (RKI). V Nemecku bola infekcia doteraz diagnostikovaná u 184 861 ľudí, z ktorých 8729 zomrelo. Zhruba 170 700 predtým nakazených eviduje RKI ako uzdravených, za posledných 24 hodín sa ich počet zvýšil o 500.

Figurína v newyorskom obchode s oblečením a... Foto: SITA/AP, Mark Lennihan
koronavírus, New York Figurína v newyorskom obchode s oblečením a doplnkami má na tvári masku. V americkom New Yoorku sa postupne otvárajú ďalšie obchody.

7:53 Vojaci americkej Národnej gardy, ktorí boli rozmiestnení v uliciach metropoly Washington počas nedávnych demonštrácií, mali pozitívny test na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom. Oznámila to hovorkyňa washingtonskej Národnej gardy Brooke Davisová, ktorú citovala agentúra AFP.

Davisová uviedla, že presný počet vojakov, ktorí mali pozitívny test, nemôže zverejniť z dôvodu bezpečnosti. Dodala, že vojakov testovali pred a po nasadení do ulíc. Vo Washingtone, kde prebiehali násilné protesty vyvolané násilnou smrťou Afroameričana Georgea Floyda, rozmiestnili 1700 príslušníkov Národnej gardy.

7:23 Vitamín K by mohol pomôcť v boji proti ochoreniu Covid-19. Tvrdia to holandskí vedci. Podľa nich pacienti, ktorí zomreli alebo sa ocitli na jednotke intenzívnej starostlivosti, mali nedostatok vitamínu, ktorý sa nachádza napríklad v špenáte, vajciach či v tvrdých a modrých syroch. Domnievajú sa, že zmena jedálnička by mohla prispieť v boji proti ochoreniu. (Viac tu)

7:03 V Spojených štátoch zomrelo za posledných 24 hodín ďalších 819 ľudí v dôsledku nákazy novým koronavírusom, čím sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 111 751. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa z utorňajšieho večera miestneho času. Podľa priebežnej bilancie tejto univerzity zaznamenali v USA viac ako 1,97 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informuje agentúra AFP.

6:35 Lídri Francúzska, Nemecka a ďalších štyroch členských štátov Európskej únie v utorok v liste upozornili na nedostatočnú reakciu Európy v boji proti šíreniu koronavírusového ochorenia Covid-19 a vyzvali Brusel, aby zvážil spôsoby, ako sa lepšie pripraviť na ďalšiu pandémiu. Informovala o tom agentúra AFP.

Lídri dodali, že chaotická reakcia Európy na prepuknutie pandémie koronavírusu „vyvolala otázky o pripravenosti EÚ na pandémiu a zdôraznila potrebu celoeurópskeho prístupu“, najmä čo sa týka prípadnej druhej vlny koronavírusu. List podpísali francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, poľský premiér Mateusz Morawiecki, predseda španielskej vlády Pedro Sánchez, belgická premiérka Sophie Wilmesová a dánska premiérka Mette Frederiksenová.

5:45 Nový typ koronavírusu sa možno šíril v Číne už vlani v auguste. Satelitné snímky z čínskeho mesta Wu-chan v tej dobe totiž ukazujú zvýšený príliv ľudí do miestnych nemocníc. Na čínskom internete navyše používatelia v rovnakom období začali častejšie vyhľadávať slová, ktoré zodpovedajú príznakom choroby COVID-19. Podľa agentúry Reuters to uvádza štúdia odborníkov z lekárskej fakulty americkej Harvardovej univerzity. Čína štúdiu odmietla ako „smiešnu“, svoje výhrady majú aj niektorí odborníci.

Autori štúdie skúmali komerčné satelitné fotografie z parkovísk pred piatimi nemocnicami vo Wu-chan, kde bola choroba covid-19 koncom roka 2019 zaznamenaná prvýkrát. Zamerali sa pritom na obdobie od konca augusta do decembra. Zo snímok je podľa nich zrejmé, že v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2018 obsadenosť parkovísk v roku 2019 prudko vzrástla.

V rovnakom čase ľudia na čínskom internetovom vyhľadávači Baidu začali podľa štúdie podstatne častejšie zadávať slová, ktoré charakterizujú symptómy choroby COVID-19, ako je „kašeľ“ alebo „hnačka“.

„Očividne sa vo Wu-chan niečo dialo ešte pred obdobím, ktoré je považované za začiatok pandémie nového koronavírusy,“ povedal podľa spravodajského serveru BBC vedúci výskumu John Brownstein. Čínska vláda štúdiu označila za smiešnu a uviedla, že sa zakladá na povrchných informáciách. „Je úplne smiešne prísť s týmito závermi na základe povrchného pozorovaní takých vecí, ako je objem dopravy,“ vyhlásila.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

72 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus