Pribudli dva nové prípady, núdzový stav sa skončí 13. júna

Núdzový stav vyhlásený na území Slovenskej republiky v marci končí uplynutím 13. júna. Vláda dnes totiž odobrila návrh ministra vnútra a predsedu ústredného krízového štábu Romana Mikulca (OĽaNO) na jeho ukončenie.

10.06.2020 09:35 , aktualizované: 17:56
debata (27)

Koniec núdzového stavu znamená napríklad zrušenie uloženia pracovnej povinnosti na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti, zrušenie zákazu uplatňovania práva na štrajk niektorým pracovníkom a tiež zrušenie zákazu uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať. Zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať však prestáva platiť od dnes 10. júna.

Mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády Slovenskej republiky z 11. marca však podľa dnešného uznesenia vlády trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu. Núdzový stav bol na Slovensku v súvislosti s pandémiou koronavúrusu vyhlásený 15. marca.

Na Slovensku nie je nikto hospitalizovaný s koronavírusom

Podľa aktuálnych informácií nie je na Slovensku v nemocnici hospitalizovaný žiadny pacient s potvrdeným koronavírusom. Vstredu podvečer o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

Nové prípady z Nitry a Tvrdošína

Na Slovensku pribudli v utorok dva nové prípady koronavírusu. Celkovo tak evidujeme 1 533 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 545 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Nové prípady hlásia v okresoch Nitra a Tvrdošín.

Spolu sa zatiaľ vykonalo 191 971 testov. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1404 ľudí, z toho v utorok pribudli dvaja vyliečení.

Hospitalizovaných je 28 osôb, v troch prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti ani na pľúcnej ventilácii nie je nikto. Sedemdňový kĺzavý medián je momentálne na hodnote nula.

Na Slovensku v utorok nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na COVID-19. Celkovo tak doteraz evidujeme 28 úmrtí.

Rezort diplomacie naďalej neodporúča cestovať do zvyšku sveta

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZV) naďalej neodporúča občanom cestovať do zvyšných krajín sveta, pre ktoré neplatia uvoľnené opatrenia na cezhraničných prechodoch pri návrate. MZV to uviedlo v tlačovej správe.

S platnosťou od dnes, 10. júna sa uvoľnili opatrenia pri návrate z 19 krajín – Bulharska, Cypru, Česka, Dánska, Estónska, Fínska, Grécka, Chorvátska, Islandu, Lichtenštajnského kniežatstva, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Nemecka, Nórska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska. Občania vracajúci sa z týchto krajín nemusia ísť ani do domácej izolácie a nemusia ani predložiť negatívny RT-PCR test na ochorenie Covid-19.

Osoby vracajúce sa z Poľska nemusia predložiť negatívny test na prítomnosť koronavírusu ani absolvovať povinnú domácu izoláciu, ak dĺžka ich pobytu v Poľsku nepresiahla 48 hodín. Pri príchode z iných krajín je potrebné sa preukázať negatívnym testom na Covid-19, nie starším ako 96 hodín, príslušníkovi Policajného zboru Slovenskej republiky. Po vstupe na územie Slovenska hraničnými priechodmi, na ktorých sa nevykonáva kontrola, je potrebné bezodkladne odovzdať negatívny výsledok testu na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Vo vzťahu k Poľsku tiež zostáva platné odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania.

Rezort diplomacie odporúča občanom, ktorí sa chystajú do zahraničia využiť možnosť bezplatnej registrácie na internetovej stránke ministerstva alebo použitia mobilnej aplikácie „Svetobežka“. Pripomína, že v prípade núdze sa môžu občania Slovenskej republiky obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza alebo na Konzulárne informačné centrum či Diplomatickú službu MZV.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19