Krajniak v Ide o pravdu: Ak nepríde katastrofa, 13. dôchodky budú

Trináste dôchodky budú, je presvedčený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Štát chce na ne ušetriť znížením svojej potreby, uviedol v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu.

11.06.2020 09:57 , aktualizované: 14:44
debata (97)

VIDEO: Pozrite si debatu Zuzany Martinákovej a Milana Krajniaka v relácii Ide o pravdu.

Video

„V programovom vyhlásení vlády nie je žiadna zmienka o tom, že by sa trináste dôchodky mali rušiť. To bola naša podmienka zo strany hnutia Sme rodina, že toto sa v programovom vyhlásení vlády nesmie objaviť – a ani sa neobjavilo. A teraz je druhá otázka, ako nájsť peniaze. Už týždne rokujeme o tom, kde ušetriť peniaze na vlastnej spotrebe,“ uviedol Krajniak.

“Budem šetriť na výdavkoch za tovary a služby, na personálnych nákladoch. Nikomu neznížime plat, ale budeme veľmi rozmýšľať, či prijímať nových zamestnancov," do­dal.

Trinásty dôchodok však zrejme nebude v podobe rovnakej sumy. „Rozmýšľame o tom, že trinásty dôchodok, podobne ako vianočný príspevok, by bol odstupňovaný takým spôsobom, aby tí, ktorí majú najnižšie dôchodky, dostali o trochu viac ako tí, čo majú najvyššie dôchodky. Ak sa nestane prírodná katastrofa, 13. dôchodky budú,“ povedal minister.

Koalícia chystá zmeny v dôchodkovom systéme. “Za isté považujem, že chceme opraviť to, čo sa v dôchodkovom systéme pokazilo za uplynulé štyri roky. Právna úprava o minimálnych dôchodkov je zlá a musíme ju upraviť. Niežeby sme nechceli garantovať minimálny dôchodok, ale nie je možné aby nejaká časť dôchodkov rástla rýchlejšie ako inej časti spoločnosti," povedal o zmenách Krajniak.

Dôchodkový strop zostane zachovaný, ale nemá byť v podobe ohraničenia veku, ale podľa odpracovaných rokov. Krajniak uviedol ako príklad 41 odpracovaných rokov. Človek ktorý pracuje od 18. roku života by mohol ísť do dôchodku v 59 rokoch, človek, ktorý študuje do 24 rokov, by mohol ísť do dôchodku 65 rokov.

“Človek, ktorý dlhšie študuje, má väčšinou vyššie vzdelanie, má väčšinou vyšší plat, tým si môže dovoliť zaplatiť lepšiu zdravotnú starostlivosť. A väčšinou je to tak, že mu nevadí, keď robí o dva-tri roky dlhšie, on dokonca chce robiť dlhšie, lebo vtedy väčšinou máva najvyšší plat, čiže sa mu na základe toho zvyšuje aj dôchodok," povedal Krajniak.

Dodal, že sú ľudia, ktorí pracujú fyzicky a že by radi už v šesťdesiatke išli do dôchodku. Obdobie štúdia by sa tiež podľa ministra zarátalo, ale v menšej miere.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu