Politici reagujú na tragédiu vo Vrútkach, násilie na školách odsudzujú

Politici na sociálnych sieťach reagujú na útok na Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach. Násilný čin, pri ktorom útočník, 22-ročný Martinčan, usmrtil jednu osobu a piatich zranil, odsúdili.

11.06.2020 13:39 , aktualizované: 17:59
POLÍCIA: škola Vrútky útok Foto: ,
Policajti zasahujú na základnej škole vo Vrútkach. 11. jún 2020.
debata (376)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová cíti obrovský smútok a žiaľ nad tragédiou, ktorá sa odohrala vo Vrútkach. Uviedla to na sociálnej sieti. Napísala tiež, že telefonovala s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO), ktorý ju podľa jej slov informoval, že situácia je pod kontrolou.

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine obete útoku a podporu všetkým zraneným deťom, učiteľkám a policajtom. Nerozumiem a nepoznám pozadie tohto šialeného útoku,“ uviedla na sociálnej sieti. Hlava štátu vyjadrila podporu všetkým učiteľkám, učiteľom, policajtom, deťom a ich rodičom, ktorí zažili ťažké chvíle strachu. „Myslím na vás. Nech je v tejto chvíli naša solidarita s vami aj prejavom odmietnutia násilia v akejkoľvek podobe,“ dodala.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) vyjadril pozostalým tragédie vo Vrútkach úprimnú sústrasť. Uviedol to vo štvrtok na stretnutí Vyšehradskej štvorky v českých Ledniciach. Blázni medzi nami žijú a takýmto situáciám nedokážeme zabrániť, ale minister vnútra letí na miesto činu a pevne verím, že potom nás bude informovať podrobnejšie, dodal Matovič. Neskôr na sociálnej sieti reagoval obrázkovou kondolenciou.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyjadril úprimnú sústrasť a skoré uzdravenie zraneným a dotknutým osobám. „Akékoľvek formy násilia sú neprípustné. O to smutnejšie je, ak sa udejú na školskej pôde,“ dodal.

VIDEO: Gröhling: V škole musí byť pocit bezpečia

Video

Minister vnútra Roman Mikulec(OĽaNO) vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a zároveň aj nádej, že všetci zranení budú v poriadku. Vyhlásil to na mieste štvrtkovej tragédie vo Vrútkach. Mikulec verí, že všetky deti zo školy, ktoré sú už momentálne so svojimi rodičmi, budú v poriadku. „Rovnako aj personál školy, ktorý túto tragédiu zažil na vlastné oči. Chcel by som zároveň poďakovať policajtom za zákrok a že pri útoku nedošlo k ďalším obetiam,“ povedal šéf rezortu vnútra.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) na mieste tragédie vyhlásil, že je potrebné sa z tohto prípadu poučiť. „Je dôležité, aby to polícia dôkladne vyšetrila a zistila, aké boli príčiny,“ skonštatoval. Ak sa zistia dôvody, je podľa Kollára nutné eliminovať takéto hrozby na čo najnižšiu mieru a dopredu ich podchytiť. Verí, že sa to všetko objasní a vyšetrovatelia zistia, či sa incidentu nedalo predísť. Predseda Národnej rady SR zároveň vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a dúfa, že sa zranení skoro uzdravia.

Pellegrini: Deti, rodičia aj učitelia si zaslúžia pocit bezpečnosti

„Som v duchu s rodinami obetí útoku vo Vrútkach. Som v duchu aj so všetkými učiteľmi, ktorí poctivo napĺňajú svoje náročné a záslužné poslanie a musia byť šokovaní skutkom, za ktorý ich kolega zaplatil životom. Som v duchu aj so všetkými rodičmi, ktorí každé ráno vyprevádzajú svoje dieťa do školy a veria, že sa im zdravé vrátia domov. Deti, rodičia aj učitelia si zaslúžia pocit bezpečnosti a my preň musíme urobiť maximum,“ uviedol Peter Pellegrini (Smer).

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová tiež odsudzuje tento brutálny čin. Zároveň vyjadrila ľútosť a zármutok nad tragédiou, pri ktorej prišiel o život zástupca školy.

„Je to veľká tragédia pre mesto, školu, ale aj celú okolitú spoločnosť. O to viac, že útok sa stal v škole a jeho svedkami boli aj žiaci. Chcela by som vyjadriť úprimnú sústrasť príbuzným a blízkym obete. Želám si, aby sa zranení čím skôr zotavili ako po fyzickej, tak aj po psychickej stránke. Zatiaľ nie je známa príčina útoku, no dôrazne odmietam akékoľvek formy násilia,“ uviedla Jurinová na sociálnej sieti.

Incident vo Vrútkach označil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) za tragický a bezprecedentný pre Slovensko. „Osobne sa chystám do martinskej nemocnice pozrieť pacientov, pretože to, čo sa dnes stalo, je naozaj niečo bezprecedentné, čo naša krajina ešte nezažila,“ uviedol. Priblížil, že hospitalizovaní sú traja dospelí a dve deti. „Učiteľka a deti majú ťažké bodné poranenia a policajti ľahké strelné poranenia,“ priblížil.

„Vrútky som s vami. Je mi nesmierne ľúto, čo sa stalo a vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým, ktorých sa táto tragédia týka. Školy sú tým posledným miestom, kde má úradovať nenávisť a zlo,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

„Brutálny“ útok na základnej škole vo Vrútkach odsúdila aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). „Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým, ktorí boli zasiahnutí touto tragickou udalosťou. Bezpečnosť našich detí a vyučujúcich v školách musí byť pre štát najvyššou prioritou,“ napísala na sociálnej sieti.

Sústrasť pozostalým obete vyjadrila aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). „Veľmi smutné. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým obete. A želám skoré uzdravenie zraneným, na tele aj na duši. Pedagógom a deťom zo školy prajem veľa síl, aby sa s touto tragédiou dokázali vysporiadať,“ uviedla v statuse na sociálnej sieti.

Na tragédiu reagoval statusom aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Obrovská tragédia! Úprimnú sústrasť pozostalým, buďte silní,“ napísal.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) vyjadrila úprimnú sústrasť všetkým učiteľom, žiakom a ich blízkym. „Dúfam, že nájdu dostatok vnútorných síl, aby čo najskôr prekonali bolesť, ktorú im táto tragédia spôsobila. Zároveň verím v čo najrýchlejšie vyšetrenia a najmä prijatie takých opatrení, aby sme sa v budúcnosti podobným bolestivým udalostiam vyhli,“ reagovala na sociálnej sieti.

Podpredseda parlamentu a strany Za ľudí Juraj Šeliga uviedol, že je to strašná tragédia a myslí na obete a ich pozostalých.

„Vrútky, sme s vami,“ napísali zástupcovia strany Progresívne Slovensko.

Predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová verí, že polícia čo najskôr objasní dôvody útoku. „Ako matku dvoch detí sa ma táto udalosť silne dotkla. Verím, že tím psychológov na mieste pomôže prekonať traumu z tohto zážitku všetkým deťom, ich rodičom, pedagógom a ostatným zamestnancom školy,“ uviedla na sociálnej sieti.

Súcit s pozostalými obetí tragédie vyjadrila aj Miriam Lexmann (KDH/EPP). „V myšlienkach vo Vrútkach, v modlitbe za obete, zranených, účastníkov tragédie a ich rodiny. Je mi to veľmi ľúto, sme s vami!“ napísala.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok zdôraznil, že násilie v škole je mrazivé, zvlášť zavrhnutiahodné. „Myslím na zranených a veľmi im držím palce,“ uviedol na sociálnej sieti.

Na všetkých, ktorých zasiahla tragédia v škole vo Vrútkach, myslí aj minister životného prostredia Ján Budaj. Priznáva, že je ťažké si predstaviť niečo horšie, ako útok na deti počas vyučovania. Radi by sme za všetkých pracovníkov ministerstva vyjadrili nesmiernu úctu aj zamestnancovi školy, ktorý v snahe chrániť bezbranné deti, sám tragicky zahynul, dodal Budaj.

Školy sú tým posledným miestom, kde má úradovať nenávisť a zlo, reagovala na štvrtkovú tragickú udalosť vo Vrútkach strana SaS. „Je nám nesmierne ľúto, čo sa stalo a vyjadrujeme úprimnú sústrasť pozostalým. Taktiež želáme rýchle zotavenie všetkým, ktorých zasiahol nepochopiteľný akt nenávisti vo Vrútkach,“ uviedol Ondrej Šprlák z komunikačného oddelenia SaS.

Akékoľvek násilie na školách považuje za neprípustné aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Zdôraznil, že odsudzuje akékoľvek násilie, obzvlášť na akademickej pôde a na školách. Považuje to za neprípustné. „Verím ,že to bude riadne vyšetrené, a verím, že vinníci budú potrestaní,“ uviedol pre TASR.

Zdesenie nad útokom v škole vo Vrútkach vyjadril aj predseda školského parlamentného výboru Richard Vašečka (OĽaNO). „Ako predseda školského výboru sa budem zaujímať o ďalšie informácie tohto nepochopiteľného činu,“ uviedol na sociálnej sieti. Rovnako vyjadril sústrasť pozostalým a ocenil profesionálny zásah polície.

Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) verí v čo najskoršie objasnenie príčin útoku. „Aby sme vedeli, či a ako treba lepšie ochrániť naše učiteľky a učiteľov. O to viac im ďakujem za stresovú, ale mimoriadne záslužnú prácu, ktorú pre naše deti robia,“ uviedol na sociálnej sieti.

Úprimnú sústrasť pozostalým vo Vrútkach vyjadril na sociálnej sieti aj poslanec parlamentu Ľubomír Petrák (Smer).

Podobne urobila aj predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská. „V modlitbách myslím aj na zranených a ich rodiny,“ napísala.

Predseda mimoparlamentného Mosta-Híd László Sólymos označil incident za nepochopiteľný. „Neexistuje žiadne vysvetlenie, ktoré by čin útočníka ospravedlnil. Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám obetí a zraneným prajem skoré uzdravenie. Policajtom patrí veľké ďakujem. Viem, že ani pre nich to nie je ľahké,“ poznamenal.

Útok vo Vrútkach odsúdil aj bývalý predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). "Vyjadrujem hlbokú sústrasť pozostalým a želám skoré uzdravenie všetkým, ktorých zasiahol takýto nenávistný čin.

„Dnes nami otriasol útok na učiteľov a žiakov strednej školy vo Vrútkach,“ napísali vo svojom statuse na sociálnej sieti zástupcovia strany Spolu. Pozostalým vyjadrili úprimnú sústrasť a zraneným zapriali skoré uzdravenie.

376 debata chyba
Viac na túto tému: #útok nožom #Vrútky