Smútok za obeťou z Vrútok. Bol to veľmi dobrý človek, hovoria priatelia

Ľudia vo Vrútkach zapaľujú sviečky pri škole na počesť a pamiatku učiteľa, ktorého zabil mladík s nožom. Jaroslav Budz, zástupca na Spojenej škole vo Vrútkach, položil život pri obrane detí.

12.06.2020 14:10 , aktualizované: 21:00
Jaroslav Budz, Vrútky Foto: ,
Sviečky za učiteľa, ktorý zahynul pri vyčíňaní mladíka s nožom vo Vrútkach. Jaroslav Budz sa počas jeho útokov snažil ochrániť deti v škole.
debata (103)

VIDEO: Pre priateľov bol učiteľ Jaroslav Budz veľmi dobrý človek.

Video

Atmosféra v malom mestečku pri Martine je ešte stále ťaživá. Na budove Spojenej školy na Ulici M. R. Štefánika veje čierna zástava. Pri fotografii zástupcu riaditeľky 62-ročného Jaroslava Budza s čiernou páskou sú položené sviečky, list od žiačky aj sladká tyčinka. Vrútky sa takto lúčia s obľúbeným učiteľom, ktorý holými rukami bránil žiakov pred útočiacim mužom.

Hlúčiky žiakov, rodičov, priateľov, ale aj okoloidúcich sa pristavujú pri improvizovanom pamätníčku hrdinu Vrútok. Pri pohľade na jeho fotografiu mnohí plačú. Populárny učiteľ matematiky a chémie mal neľahký osud.

Priatelia, ktorí Budza poznali, hovoria, že v deväťdesiatych rokoch prišiel o manželku aj o syna. Vzala si ich vážna a ťažká choroba. „Zostala mu potom už len dcéra, ktorá je dnes už dospelá. Dlho sa životom pretĺkal sám, no pred pár rokmi predsa len našiel kúsok šťastia,“ hovoria Budzovi dlhoroční kamaráti. Oženil sa so svojou bývalou študentkou, tiež učiteľkou, a narodila sa im dcérka, ktorá má teraz štyri roky.

Ľudia vo Vrútkach mali hrdinského pedagóga radi. „S Jarom sme boli výborní kamaráti. V meste som predsedom turistov a on bol naším členom. Pravidelne sme sa stretávali v horách, bol veľmi spoločenský. Dokázal sa zapojiť do akejkoľvek debaty, vedel všetko zaujímavo vysvetliť. Preto ho mali radi aj jeho študenti,“ hovorí Ján Pullmann. Kúsok od neho spomínajú manželia Stanislav a Eva.

„Poznali sme ho od detstva, učil aj nášho syna. Bol to vášnivý turista a rád hubárčil. Jednoducho skvelý, veľmi inteligentný človek. Miloval ľudí, mal veľké srdce,“ povedali so slzami v očiach. Zároveň spomenuli, že návrh, aby prezidentka udelila obetavému učiteľovi štátne vyznamenanie in memoriam, je zaslúžený. „Veď za druhých položil svoj život,“ podotkli smutne.

Keď vo štvrtok po desiatej dopoludnia vnikol do školy 22-ročný Ivan Č., Budz sa mu postavil. Mladík, bývalý žiak tejto školy, útočil nožom aj na deti. Vážne zranil učiteľku, keď Budz chránil žiakov, útočník ho smrteľne zranil. Dorezaní a pobodaní sú aj ďalší dvaja zhruba desaťroční žiaci. Obe deti sú v nemocnici, rovnako aj učiteľka, ktorú museli opakovane operovať. Ďalšieho zraneného, školníka, po ošetrení lekári prepustili.

VIDEO: Dcéra sa strašne bála, hovorí mama jednej zo žiačok v triede.

Video

V meste vládne strach

Na pietne miesto prišla zapáliť sviečku aj Janka – matka štvrtáčky, ktorá v čase útoku Ivana Č. sedela v triede. „Deti počuli, keď rozbil sklo na vchodových dverách, a potom im vraj silno zabúchal na dvere. Vošiel dnu a ostatné už poznáte. Dcéra bola veľmi vystrašená, ale už je na tom lepšie. Otázne je, či táto trauma na nej nezanechá nejaké následky do budúcnosti,“ hovorí mama, ktorú o incidente hneď informovala škola. „Keď mi zavolali, myslela som, že sa psychicky zrútim. Strašne som sa zľakla, čo je s našou malou. Nič iné ma nezaujímalo, len či je v poriadku. Ihneď som letela po ňu,“ spomína.

Nálada v meste je momentálne naozaj pochmúrna. „Stále sme otrasení, spamätávame sa z toho,“ hovorí žena v stredných rokoch. Na tvárach ľudí podľa nej vidieť, že sú ustráchaní, cítia neistotu. „Takéto niečo sa mohlo stať hocikde na Slovensku, aj v Bratislave. Takže to nie je len o Vrútkach, my sa jednoducho necítime bezpečne,“ pokračovala rozhorčene. „Veď keď sa stane niečo takéto strašné práve v škole, o bezpečnosti nemôže byť žiadna reč,“ doplnila.

VIDEO: Kondolencia prišla aj z Bruselu, predniesol ju bývalý žiak pána učiteľa.

Video

Čo sa stalo v škole?

To je otázka, na ktorú kriminalisti hľadajú odpoveď. Pracujú aj s touto verziou:

Je štvrtok, čosi po desiatej dopoludnia. Spojenou školou otriaslo rinčanie rozbíjajúceho sa skla na vchodových dverách. Útočník práve vnikol do školy.

Zamieril do triedy vpravo, za sebou pritom zanechával krvavú stopu. Pri rozbíjaní skla na dverách sa zranil.

Zabúchal na dvere. Vošiel dnu. Deťom vraj povedal „kuk“ a hneď sa otočil na učiteľku. Tá, vidiac v jeho ruke nôž, chcela chrániť deti. Ivan zaútočil a bodol ju do hrudníka. Porezal a dopichal aj dve deti.

Na veľký krik pribehol zástupca riaditeľky Jaroslav Budz. Postavil sa útočníkovi a snažil sa chrániť učiteľku i malých štvrtákov. Mal prázdne ruky. Pred ním stál nahnevaný mladík s nožom. Oháňal sa ním. Zástupcu riaditeľky smrteľne zranil. Zaútočil aj na školníka, ktorý medzitým tiež pribehol do triedy.

Zahnal sa a poranil aj jeho. Potom sa otočil a dal sa na útek. Školník ho začal prenasledovať von na ulicu. Tam sa k nemu pridala policajná hliadka.

Policajti útočníka dobehli pred posilňovňou asi päťsto metrov od školy. Podľa svedkov stále mával nožom. Policajti vystrelili do vzduchu. Agresor však neprestával útočiť. Zazneli ďalšie výstrely. Útočníka sa ešte na chodníku pokúšali resuscitovať, no márne. Obaja policajti sú v nemocnici, zraniť ich mali odrazené strely.

Päť zranených

Do Univerzitnej nemocnice Martin previezli päť zranených. Najťažšie zranená je učiteľka a jeden zo žiakov. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej majú bodné poranenia hrudníka a brucha. „Podstúpili vážne operačné zákroky a ležia na ARO,“ spresnila.

Ďalšie dievčatko má bodné poranenie hrudníka. Tiež je po operácii. Dvaja policajti majú strelné poranenia. Odrazené projektily jedného trafili do chodidla, druhého do kolena. Podľa Kapustovej im nasadili antibiotiká, v nemocnici ich čaká ešte niekoľkodňová liečba.

Prečo sa to stalo?

Otázka, ktorú si kladú nielen vo Vrútkach. Motív útoku Ivana Č. zatiaľ nie je známy. Polícia pracuje s viacerými verziami. Podľa jednej mohol byť pod vplyvom omamných látok. Proti tejto verzii však hovorí fakt, že mladík ráno nastúpil do práce, až neskôr zamieril do školy.

Druhá verzia hovorí, že útočník mohol trpieť duševnou poruchou. Tretia verzia sa týka dávneho šikanovania a súčasného vybavovania si starých účtov.

Podľa bývalých spolužiakov mladý muž trpel kvôli svojmu rázštepu pery. Kristína na sociálnej sieti napísala, že si to pamätá. „Pľuli na neho, kopali, nadávali a vysmievali sa mu. Šikana bola na dennom poriadku, nechcel chodiť do školy, lebo sa mu tam u nikoho nenašlo pomoci,“ tvrdí mladá žena. Podľa nej nikdy nebol agresívny, vždy len plakal a zostával ticho.

Ivan Č. bol zamestnancom spoločnosti ŽOS Vrútky, ktorá k tragédii poskytla stručné stanovisko. „Môžeme potvrdiť, že u nás pracoval, ale veľmi krátko – necelé tri mesiace ako pomocný robotník. Podľa kolegov bol tichej, uzavretej povahy. Polícii sme poskytli maximálnu súčinnosť, k danej veci nemáme žiadne ďalšie informácie,“ reagovalo vedenie spoločnosti.

Sused, ktorý útočníkovu rodinu dobre pozná, pre Pravdu povedal, že to bol nekonfliktný chlapec. „Veľmi túžil po láske, ktorú mu dávali len rodičia. U dievčat nemal úspech, trápilo ho to,“ hovorí muž, ktorý pre citlivosť prípadu nechce byť menovaný. „Miloval zvieratá, choval obrovského jaštera. Zvykol s ním sedávať vonku na lavičke,“ poznamenal. Sused je presvedčený, že dôvodom mladíkovho skratu bolo šikanovanie zo strany učiteľky, ktorú dobodal.

„Išiel vyslovene po nej. Pochádzal z jednoduchej rodiny, nemal rodičov podnikateľov. Je za tým obyčajné kastovanie,“ mieni. V osudný deň vraj útočníkovi musela povedať niečo, čo ho veľmi podráždilo. „Stretol ju ráno cestou do práce a vtedy zrejme urobila niečo, čo ho rozrušilo. Už o ôsmej zo svojho zamestnania odišiel a prechádzal sa pred školou, až kým sa neodhodlal na to, čo nakoniec spravil,“ uzavrel sused.

Zvláštne však je, že Ivan Č. útočil nožom už pred rokom na sprievodkyňu vo vlaku. Vtedy ho nezobrali do väzby, stíhali ho na slobode. Podľa policajného prezidenta Milana Lučanského ho odsúdili za nebezpečné vyhrážanie a skončil s podmienkou. Lučanský povedal, že postup orgánov preveria.

Na šikanovanie sme sa chceli opýtať aj riaditeľky školy, no k tej sme sa nedostali. Nedvíhala ani telefón. Školník, ktorý tiež počas incidentu bránil žiakov a učiteľov, pričom ho útočník poranil, reagoval len stroho. „Som na tom psychicky zle. Do tretej ráno som zostal v škole, lebo tu policajti zaznamenávali stopy,“ povedal unavene. Viac prezradiť odmietol. „Šéfka dala taký príkaz. Rád by som sa vyrozprával, dostal to zo seba, no rešpektujem pokyny nadriadenej,“ doplnil.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #útok nožom #Vrútky