Súd zablokoval majetok Bašternáka, ktorý previedol na rodinu

Okresný súd Bratislava I zablokoval majetok odsúdeného Ladislava Bašternáka, ktorý bol sporne prevedený na jeho príbuzenstvo a ďalšie osoby. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

12.06.2020 16:39
debata (159)

„Ide o pozemky a nehnuteľnosti na Donovaloch, byty a spoluvlastnícke podiely v Bratislave, obchodné podiely či štvorkolky a motocykle,“ priblížila Túrosová. Súd takisto zakázal jeho manželke a ďalším žalovaným prevádzať, prenajímať, dávať do užívania, alebo zaťažovať vecnými bremenami majetok, ktoré na nich odsúdený Bašternák previedol.

Súd sa rozhodnutím stotožnil s názorom právneho zástupcu štátu v tejto kauze, podľa ktorého má štát v konkurznom konaní postavenie veriteľa a má právo odporovať vykonaným právnym úkonom úpadcu, v tomto prípade odsúdeného Bašternáka. Súčasná správkyňa Lenka Ivanová napriek počiatočnému prísľubu odporovacie žaloby nepodala s odôvodnením, že v priebehu konkurzu neboli splnené hmotnoprávne podmienky na uplatnenie odporovacieho prá­va.

Ministerstvo vnútra po posúdení vývoja situácie rozhodlo o obstaraní externých právnych služieb. Slovenská republika v zastúpení Okresného úradu Bratislava právne zastúpená spoločnosťou Dentons Europe koncom mája podala na súd odporovacie žaloby a návrhy na neodkladné opatrenia.

„Ministerstvo vnútra na základe rozhodnutia súdu konštatuje, že postoj správkyne Lenky Ivanovej bol nedôvodný a v rozpore s jej zákonnou povinnosťou obhajovať záujmy veriteľov s odbornou starostlivosťou,“ uviedla hovorkyňa. Okresný úrad v Bratislave už navrhol súdu jej odvolanie a zároveň ustanovenie nového správcu konkurznej podstaty.

Súd vydal uvedené rozhodnutia 8. júna, uznesenia sú vykonateľné dňom doručenia, čiže od 12. júna, priblížilo MV SR. Žalovaní však môžu podať odvolanie. Ďalším krokom v tomto procese bude návrh na zápis obmedzujúcich poznámok k majetku Bašternáka v katastri nehnuteľností.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák #kauza Bašternák