Matovič: Maďari sú susedia aj blízki priatelia

Slovenský premiér Igor Matovič pokračuje v cestách po visegrádskej štvorke. Po návšteve Prahy a štvrtkovom summite V4 na zámku Lednice predseda vlády dnes zavítal do Budapešti. Po schôdzke s premiérom Viktorom Orbánom vyhlásil, že Slovensko považuje Maďarov nielen za susedov, ale aj za blízkych priateľov.

12.06.2020 17:05
debata (278)
VIDEO: Pozrite si, ako Viktor Orbán privítal Igora Matoviča na Budínskom hrade v Budapešti

Matovič zdôraznil, že ako prvý predseda slovenskej vlády sa dva dni pred 100. výročím podpísania Trianonskej mierovej zmluvy prihlásil k spoločnej histórii Slovákov a Maďarov. "Naším cieľom je chrániť každého občana bez ohľadu na to, akým jazykom hovorí,“ povedal Matovič. Premiér poďakoval maďarskej vláde za pomoc pri návrate Slovákov zo zahraničia počas pandémie koronavírusu. Matovič tiež ocenil spoluprácu pri postupnom uvoľňovaní opatrení na štátnych hraniciach.

K maďarskej menšine na Slovensku premiér povedal, že je prirodzené, že sa Maďarsko zaujíma o jej životné podmienky a postavenie. "Chceme dosiahnuť stav, keď sa Maďari na Slovensku budú cítiť úplne rovnoprávnymi občanmi so všetkými ostatnými, keď budeme rozvíjať všetky územia Slovenska bez ohľadu na to, kto tam žije a akým jazykom ho jeho mama naučila rozprávať,“ podčiarkol Matovič.

Orbán sa poďakoval slovenskému premiérovi za jeho gesto voči Maďarom a za spoluprácu pri riešení problémov súvisiacich s koronavírusovou pandémiou. Tvrdí, že Budapešť je hrdá na spoločenstvo Slovákov žijúcich v Maďarsku.

Premiér Orbán v Európskej únii čelí kritike za jeho odklon od liberálnej demokracie. Matovič v minulosti naznačil, že si vie predstaviť, že na Slovensku bude s občanmi robiť podobné konzultácie či referendá ako jeho maďarský kolega. Orbán však nástroje priamej demokracie viac ráz zneužil na svoje politické ciele.

© Autorské práva vyhradené

278 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Visegrádska štvorka #Igor Matovič #slovensko-maďarské vzťahy