Chalúpka dedka Večerníčka stojí aj na Podpoľaní

Rozprávkový domček, známy z televíznej zvučky v animovanej podobe, naozaj existuje. Jeho verná replika stojí uprostred nádhernej podpolianskej prírody v Detve. Turisti si tam môžu urobiť malebné fotografie a zapózovať v pestrom kroji.

14.06.2020 06:30
Podpoľanie, Detva, deduško Večerníček Foto:
V lazníckom dvore si turisti môžu vypožičať kroje, v ktorých sa môžu odfotiť.
debata (2)

VIDEO: Chalúpka deduška Večerníčka na Podpoľaní v Detve.

Video

Večerníčkova chalúpka stojí v areáli gazdovského dvora, ktorý vznikol v spolupráci so združením Komunikačné centrum Detva. Ide o tohtoročnú novinku, ktorú si už stihli všimnúť turisti. Tí sú vraj nadšení. „Pozemky a starý štál som zdedil po rodičoch. Páči sa mi pôvodná architektúra, ale na Podpoľaní sa jej skoro nikto nevenuje. Moderné stavby sa riešia tak, že sa na ňu vôbec neprihliada,“ hovorí majiteľ a tvorca Gazdovského dvora pod orechom Ján Ľupták.

Dvor, kde sa gazduje

Všetko, čo vo dvore buduje, sa snaží robiť originálnym spôsobom alebo pridáva imitácie podobajúce sa na starú miestnu architektúru. „Umožňujeme nahliadnuť do pôvodného spôsobu života na vidieku. Moji rodičia tu stále gazdujú a chovajú domáce zvieratá. Turisti teda u nás môžu vidieť ovečky, zajace, sliepky, mačky, psov,“ vymenoval živé atrakcie. Chodia im tam však aj „návštevy“ z divočiny – jelene, líšky, bociany či dravé vtáky. „Je to autentický, skutočný vidiek. Naši momentálne opodiaľ kosia seno,“ usmial sa. Záujem spoznávať takýto životný štýl je podľa neho veľký.

Drevenicu pod orechom postavil Ľupták na mieste starého domu, v ktorom kedysi žilo niekoľko generácií jeho predkov. „Keďže nemal základy a bol aj čiastočne vyhorený, kompletne sme ho museli zrekonštruovať. Zároveň sme ho zväčšili a pristavili poschodie s ubytovaním pre desať osôb,“ vysvetlil s tým, že celý areál je súčasťou projektu Kultúrna cesta Podpoľanie, ktorý ponúka viacero zaujímavých zastávok.

Kroje a Večerníček

Špeciálne sa zamerali na ľudové kroje – mužské, ženské aj detské. „Tridsať kusov sme dali ušiť profesionálom v našom regióne, ktorí ich robili presne podľa starých metód. Niektoré si ľudia môžu požičať v našej drevenici a potom sa v nich odfotiť. Využiť na to môžu toto krásne okolie,“ ukázal priestor, kde púta pozornosť najmä domček dedka Večerníčka.

„Je to jeho replika, postavili sme ju pred necelými dvomi rokmi. Podobná drevenica je v Novej Sedlici na východe Slovenska. Je síce väčšia, ale tú televíznu verne kopíruje len naša,“ tvrdí Ľupták s tým, že pri tvorbe sa riadili fotografiou z rozprávky. „V skutočnosti je to ale inšpirované jednopriestorovým obytným domčekom, aký sa na Podpoľaní kedysi nachádzal,“ objasnil.

Strecha je slamená, pričom v regióne sa už také nenachádzajú. Vnútro prístupné nie je, chalúpka slúži v podstate ako dekorácia exteriéru. Ľudia si však pri nej môžu posedieť na drevenej lavičke a kochať sa výhľadom. Do areálu patrí aj replika ďalšieho domu detvianskej pôvodnej architektúry. Vyzerá ako stavby z minulosti – vrátane belasej farby, ktorá sa používala na okná a dvere na Podpoľaní.

Cesta Podpoľaním

Michaela Malatincová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Novohrad a Podpoľanie vysvetlila, že okrem tohto lazníckeho dvora sa môžu turisti tešiť aj na ďalšie špeciálne miesta. V rámci Kultúrnej cesty Podpoľanie nájdu viac ako tridsať topatrakcií regiónu. Z nich odporúča napríklad návštevu neďalekej farmy pod Melichovou skalou, kde môžu ochutnať mliečne výrobky, syry, jogurty a spoznať príbehy miestnych ľudí. „Nahliadnu do ich tajov a životov.

Za pozornosť stojí tiež gazdovstvo Jožka Kučeru na hriňovských lazoch v lokalite Štoliansko. Je to taký náš ambasádor regiónu, ktorý sa snaží gazdovať tradičným spôsobom. Jeho denným odevom je kroj a ľudí vie očariť,“ povedala Malatincová.

Originálny zážitok ponúka aj Detvianska Huta v časti Bratkovica, kde si ľudia môžu upiecť tradičný chlebík v peci na drevo. Chata v hriňovskej usadlosti Blato je zase miestom, kde sa naučia techniku kváskovania. Mnohým turistom určite padne vhod aj požičovňa historických bicyklov, ktoré sú k dispozícii v areáli lazníckeho dvora pod orechom. „S kvalifikovaným sprievodcom sa dá ísť na dve vyhliadky – do stredu vulkánu Poľana alebo priamo do centra Detvy. Tieto zážitky si však treba vopred objednať na webovej stránke Za horami za dolami,“ doplnila Malatincová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #večerníček #Detva #Podpoľanie