Zákon o prokuratúre predložili aj odborníci, Čižnár ho posunul na posúdenie

Výber nového generálneho prokurátora ani zákon, ktorý má voľbu pripraviť, nezačali vládni politici od dobrého konca.

13.06.2020 13:24
debata (7)

Doteraz akoby nechceli venovať pozornosť názorom a návrhom odborníkov, ktoré odbíjali rečami o vetraní na prokuratúre a hrozbu politizácie odmietali ubezpečením, že oni ju nezneužijú. Expertná pracovná skupina preto politikom poslala vlastný návrh zákona.

O potrebe širšej a poctivejšej diskusie o takomto dôležitom návrhu zákona hovorila opakovane aj prezidentka Zuzana Čaputová. Prekáža jej, že zmenu neiniciovalo ministerstvo spravodlivosti cez riadny legislatívny proces, ale zákonné zmeny predložili rovno do parlamentu zástupcovia všetkých štyroch vládnych strán. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) tiež priznala, že časť programového vyhlásenia vlády, ktorú písala o voľbe generálneho prokurátora, si jej kolegovia poslanci zle vyložili.

Jeden z predkladateľov legislatívnych zmien podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) priznal, že spomínanie mena bývalého politika Daniela Lipšica ako vhodného kandidáta odklonilo pozornosť verejnosti od samotného výberu najlepšieho kandidáta. Ani po týždňoch od predstavenia svojej iniciatívy a zároveň týždňoch kritiky niektorých jej častí nechcel spolu s kolegami ustúpiť zo svojich pozícií.

Prvou problematickou zmenou je, že po novom už nebudú musieť byť kandidáti len spomedzi prokurátorov. Druhým kritizovaným bodom ich návrhu je rozšírenie dôvodov na odvolanie generálneho prokurátora, ktoré otvára ešte väčšie možnosti politizácie celej prokuratúry.

„Generálny prokurátor predložil do medzirezortného pripomienkového konania na portál Slov-Lex návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o prokuratúre a niektoré iné zákony. Svoje pripomienky k navrhovanej právnej úpravne môžu uplatniť nielen štátne orgány a inštitúcie, ale aj široká odborná a laická verejnosť vrátane zástupcov občianskej spoločnosti,“ informovala vo štvrtok hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Návrh zákona vypracovala expertná pracovná skupina zriadená generálnym prokurátorom v auguste 2019. Svoju činnosť ukončila teraz v máji. Jej členmi boli zástupcovia Generálnej prokuratúry, Rady prokurátorov, z výkonnej moci zástupcovia ministerstva spravodlivosti a splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti, zo súdnej moci zástupca Súdnej rady a za tretí sektor zástupkyňa Via Iuris.

„Účelom navrhovanej právnej úpravy je vytvoriť nové legislatívne predpoklady volieb generálneho prokurátora a zostavovania výberových komisií a disciplinárnych komisií na prokuratúre v súlade s Akčným plánom Iniciatívy pre otvorené vládnutie,“ dodala Predajňová.

Na začiatku júna vyhlásil Šeliga, že odbornej diskusii sa brániť nebudú. „Tu nikto nechce obchádzať laickú a odbornú verejnosť, vôbec nie. My sa diskusii nebránime a každú formuláciu či posun zoberieme a budeme sa nimi zaoberať,“ sľuboval vtedy Šeliga. „Budeme organizovať verejnú odbornú diskusiu, aby sme odborne prebrali veci, ktoré sú súčasťou tohto zákona,“ doplnil s tým, že stretnutie sa má uskutočniť 24. júna.

Členovia expertnej pracovnej skupiny teraz dúfajú, že politici budú teraz nielen na diskusiu pozývať, ale pri nej aj počúvať. „Poslanecký návrh obsahuje progresívne prvky, ale aj také, ktoré vzbudzujú obavy zo zneužitia, najmä rozšírenie dôvodu odvolania generálneho prokurátora. Bolo by vhodné, aby boli tieto otázky zohľadnené teraz medzi prvým a druhým čítaním poslaneckého návrhu zákona v parlamente,“ odkázal jeden z členov expertnej skupiny a podpredseda Rady prokurátorov Rastislav Remeta v pripravovanom rozhovore pre denník Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #prokuratúra #reforma prokuratúry