Vakcína proti koronavírusu pre Európanov. Zmluvy sú už podpísané

Zmluvy na štyristo miliónov kusov vakcíny proti koronavírusu podpísali štyri európske krajiny. Jej klinické testy by mali byť ukončené na jeseň. Čína oznámila v nedeľu 57 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac za jeden deň od apríla.

14.06.2020 07:00 , aktualizované: 16:04
koronavírus, Kolumbia, Medelin Foto: ,
Lavička v parku v kolumbijskom Medeline jasne upozorňuje, aby ľudia medzi sebou pre koronavírus udržiavali odstup.
debata (149)

18:11 Saudská Arábia vôbec prvýkrát zaznamenala viac ako 4000 nových prípadov nákazy koronavírusom za jediný deň. Vyzvala občanov, aby dodržiavali opatrenia, ktoré bránia šíreniu epidémie. Ministerstvo zdravotníctva ohlásilo 4 233 nových nakazených za minulých 24 hodín, takže 30-miliónová krajina má už 127 541 potvrdených prípadov a 972 mŕtvych. Z arabských štátov v oblasti Perzského zálivu je epidémiou postihnutá najviac. V máji sa začalo trojfázové uvoľňovanie reštrikcií, ktoré sa má skončiť 21. júna. Hovorca ministerstva zdravotníctva povedal, že ak sa ľudia nebudú držať odporúčaní, dá sa čakať rast nových prípadov.

15:58 Päťsto železničných vozňov sa v indickom hlavnom meste Naí Dillí premení na mobilné nemocnice pre ľudí nakazených novým koronavírusom. Bude v nich miesto pre okolo 8000 pacientov, informovala v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na indické ministerstvo vnútra. Vláda tiež plánuje robiť v Naí Dillí trikrát viac testov ako doteraz, a to najmä v uzavretých zónach, preveriť zdravotný stav obyvateľov a zabezpečiť dostatočné zásoby kyslíkových fliaš a ventilátorov.

14:29 V Iráne zaznamenali v priebehu uplynulých 24 hodín prvýkrát po dvoch mesiacoch viac ako 100 úmrtí na ochorenie Covid-19. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP. Hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva uviedla, že za deň zomrelo v krajine 107 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 8837.

Podľa ministerstva v Iráne od začiatku pandémie vykonali viac ako milión testov. Iránske štatistiky týkajúce sa počtu nakazených a úmrtí však vyvolávajú doma aj v zahraničí pochybnosti. Predpokladá sa, že skutočné počty sú oveľa vyššie.

13:55 V Egypte pribudlo v sobotu 1677 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Ich celkový počet tak stúpol na 42 980, informovala agentúra AP s odvolaním sa na egyptské ministerstvo zdravotníctva. Ide o najvyšší denný prírastok pozitívnych testov na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 v Egypte od polovice februára, keď v tejto najľudnatejšej arabskej krajine sveta zaznamenali prvý prípad nákazy. Na ochorenie Covid-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, zomrelo ďalších 62 ľudí; celkový počet obetí tak dosiahol 1484. Z nemocníc bolo po vyliečení prepustených 11 529 pacientov.

12:11 Počet obetí nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Rusku za posledných 24 hodín o 119. Krajina tak doposiaľ eviduje 6948 úmrtí. Infikovaných je 528 964. Celkovo 280 050 ľudí sa z nákazy Covid-19, ktorú vírus spôsobuje, vyliečilo. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS.

Smrtnosť ochorenia sa v Rusku pohybuje na úrovni 1,3 percenta. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však považuje nízku mieru smrtnosti v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie. Napriek rastúcemu počtu prípadov Rusko tento týždeň čiastočne otvorilo svoje hranice a zrušilo niektoré karanténne opatrenia, pretože krajina sa pokúša o opätovné naštartovanie ekonomiky.

11:09 Zdravotnícke úrady v Nemecku hlásili za 24 hodín 247 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Od začiatku krízy tým počet potvrdených prípadov v krajine zvýšil na 186 269, oznámil v nedeľu ráno Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Z údajov inštitútu k polnoci zo soboty na nedeľu tiež vyplýva, že v Nemecku dosiaľ na ochorenie Covid-19 zomrelo 8787 ľudí, z nich šiesti za uplynulý deň. Z infekcie sa vyliečilo približne 172 200 ľudí, čo je o 300 viac ako pred 24 hodinami, informuje agentúra DPA. Základné reprodukčné číslo (R0) koronavírusovej choroby stúplo v krajine na 1,02, čo je mierne nad kritickou hodnotou 1,0, ktorá by znamenala, že jeden infikovaný v priemere nakazí jedného ďalšieho človeka. Deň predtým bola jeho hodnota 0,87.

10:40 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 734 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čím počet obetí v krajine stúpol na 115 347. Vyplýva to z údajov, ktoré v sobotu zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa. USA sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia postihla najviac, pokiaľ ide o počty úmrtí i prípady nákazy. V sobotu večer evidovali celkovo 2 071 782 infi­kovaných, ukazuje priebežná bilancia tejto univerzity z Baltimore.

10:25 Čilský minister zdravotníctva Jaime Maňalich odstúpil v sobotu z funkcie. Jeho rezignáciu oznámil prezident Sebastián Piňera, informovala agentúra Reuters. Piňera na adresu odstupujúceho Maňalicha uviedol, že pre ochranu zdravia Čiľanov vynaložil všetko možné úsilie. Dodal, že novým ministrom bude lekár a akademik Oscar Enrique Paris.

K nečakanej výmene na poste dochádza v čase, keď Čile v rámci pandémie koronavírusu zažíva svoj vôbec najhorší mesiac a počty nakazených i úmrtí stále narastajú, píše Reuters. V Čile dosiaľ zaznamenali 167 355 prípadov nákazy koronavírusom a 3101 úmrtí na ochorenie Covid-19. Krajina má momentálne v rámci Latinskej Ameriky prvenstvo v prepočte nakazených na milión ľudí.

9:38 Na Slovensku pribudli za sobotu tri nové prípady koronavírusu, celkovo tak evidujeme 1548 pozitívnych testov na infekčné ochorenie Covid-19. Počas uplynulého dňa urobili 479 testov, nezomrel žiaden pacient s koronavírusom. (Viac tu)

8:12 Čína oznámila v nedeľu 57 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac za jeden deň od apríla. Údaje prišli v čase, keď rastú obavy z opätovného rozšírenia koronavírusovej choroby, informuje agentúra AFP.

Čína dostala epidémiu ochorenia Covid-19 v krajine do značnej miery pod kontrolu pomocou prísnych obmedzení pohybu zavedených začiatkom roka. Nové ohnisko nákazy však bolo teraz spojené s tržnicou v južnej časti Pekingu, kde predávajú mäso a zeleninu. Národná zdravotnícka komisia uviedla, že 36 z nových prípadov tvoria „domáce“ infekcie v hlavnom meste.

Prenos v rámci Číny potvrdili aj v ďalších dvoch prípadoch v provincii Liao-ning na severovýchode krajiny. Podľa tamojších predstaviteľov ide o blízke kontakty s prípadmi z Pekingu. V dôsledku tejto situácie zaviedli v metropole nové karanténne opatrenia – obyvateľom nariadili zostať doma v 11 obytných blokoch v okolí zmienenej tržnice. V meste uzavreli aj viaceré ďalšie trhy a úrady nariadili inšpekcie bezpečnosti potravín v malo- i veľkoobchodných prevádzkach po celom Pekingu.Ide pritom o prvé prípady nákazy v Pekingu po dvoch mesiacoch.

7:00 Vlády Talianska, Nemecka, Francúzska a Holandska podpísali zmluvu s britskou farmaceutickou firmou AstraZeneca o dodávke pripravovanej vakcíny proti COVIDU-19, oznámil na svojom facebookovom profile taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza.

Speranza uviedol, že zmluva je na 400 miliónov dávok vakcíny, ktorá sa tak podľa neho stane dostupnou pre všetkých európskych občanov. Speranza pripomenul, že testovanie vakcíny by malo byť ukončené na jeseň a pred začiatkom nadchádzajúceho roka by sa mohli začať distribuovať prvé dávky.

AstraZeneca vyvíja vakcínu s pracovným názvom AZD1222 v spolupráci s Oxfordskou univerzitou a v súčasnosti ju testuje na 10 000 dobrovoľní­koch. Hoci klinické skúšky doteraz neskončili, firma minulý týždeň oznámila, že začína s výrobou vakcíny, aby mala k dispozícii jej zásoby, akonáhle budú známe výsledky testovania.

Eurokomisárka Stella Kyriakidisová po piatkovej videokonferenciu únijných ministrov zdravotníctva vyhlásila, že štáty Európskej únie podporujú plán Európskej komisie na spoločný nákup niekoľkých vyvíjaných vakcín proti chorobe COVID-19. Brusel chce „predplatením“ očkovacích látok až u šestice výrobcov zabezpečiť, aby únijné krajiny mali dostatok dávok vo chvíli, keď bude vakcína oficiálne dostupná.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

149 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus