Dnes je Svetový deň darcov krvi, ich úlohu vyzdvihla i prezidentka Čaputová

Nedeľný Svetový deň darcov krvi opäť poukazuje na milióny ľudí, ktorí pravidelným darovaním krvi každodenne zachraňujú životy ďalších miliónov na celom svete. Prezidentka Zuzana Čaputová dnes na sociálnej sieti poďakovala všetkým, ktorí zvyknú darovať krv pravidelne.

14.06.2020 12:36
debata (6)

„Zdravie a život vážne zranených či chorých ľudí doslova závisí od dobrej vôle jednotlivcov ochotných pravidelne darovať krv. Nie je to samozrejmosť, aj keď to možno často tak vnímame. A hodnota tohto činu každého jedného darcu krvi sa nedá ničím vyvážiť,“ hovorí generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža (SČK) Zuzana Rosiarová.

SČK každoročne oceňuje mnohonásobných darcov krvi. Minulý rok odovzdal 11 527 plakiet Jana Janského a medailí Jána Kňazovického. „S veľkou vďakou zisťujeme, že počty ocenených sa stále zvyšujú. A každý ďalší prvodarca je pre slovenské zdravotníctvo a celý svet veľmi dôležitý,“ zdôrazňuje Rosiarová.

Pre mimoriadne opatrenia spojené s pandémiou koronavírusu sa tento rok nebude konať podujatie Divadelná kvapka krvi, krv je však potrebná aj v tomto období a na jej darovanie SČK vyzýva celoročne.

„Keď k sebe budeme solidárni a ľudia, ktorí môžu darovať krv, podporia ľudí, ktorí ju potrebujú, znamená to veľmi veľa,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Pri príležitosti tohto sviatku mohli v Prezidentskom paláci vo štvrtok (11. 6.) záujemcovia darovať krv. Čaputová verí, že z Prezidentskej kvapky krvi sa stane tradícia a v priestoroch paláca sa znova stretne s dobrovoľnými darcami krvi najneskôr o rok.

Pri príležitosti osláv Svetového dňa darcov krvi v nedeľu 14. júna otvára Národná transfúzna služba (NTS) SR svoje odberové pracoviská pre darcov krvi a verejnosť. Témou tohtoročnej kampane je zdôrazniť, že bezpečná krv zachraňuje životy aj počas pandémie koronavírusu. Jej slogan je Daruj krv a urob svet zdravším miestom.

„Cieľom kampane je vyzvať čo najviac ľudí po celom svete, aby sa stali darcami krvi a darovali krv pravidelne. Hlavnou ideou je zvýšiť povedomie ľudí o potrebe pravidelného darovania krvi a zabezpečiť tak prístup k bezpečným krvným prípravkom,“ uviedla projektová manažérka NTS SR Martina Frigová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #Svetový deň darcov krvi