Taliansko hlási najmenej úmrtí na Covid-19 od začiatku marca

Ochoreniu Covid-19 spôsobenému koronavírusom podľahlo v Taliansku za posledných 24 hodín 26 ľudí, čo je najmenej za takmer tri mesiace. Európske krajiny škrtajú ďalšie obmedzenia, ktoré zaviedli proti šíreniu koronavírusu. V Česku menia niektoré pravidlá zavedené počas pandémie.

15.06.2020 06:15 , aktualizované: 21:23
debata (25)

21:23 Spojené štáty v pondelok zrušili platnosť dočasného povolenia používať chlorochín a hydroxychlorochín vo výnimočných prípadoch na liečbu ochorenia COVID-19, informovala agentúra AFP. Dôvodom je nedostatočná účinnosť a bezpečnosť oboch antimalarík pri liečbe koronavírusovej infekcie. „Nie je rozumné naďalej sa domnievať, že ústne užívanie chlorochínu a hydroxychlorochínu môže byť účinné pri liečbe COVID-19,“ uviedla v liste Denise Hintonová, hlavná výskumníčka Amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

21:04 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenáva celosvetovo za posledné dva týždne každý deň viac ako 100-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V pondelok to podľa agentúry AP povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Najviac nových prípadov evidujú úrady v Severnej a Južnej Amerike, ako aj v Južnej Ázii, povedal Ghebreyesus s tým, že netreba podceňovať možnosť príchodu prípadnej druhej vlny nákazy.

20:30 Británia oznámila 38 nových úmrtí spojených s koronavírusom, oficiálna bilancia tak vzrástla na 41 736 mŕtvych. Ide o podobný nárast ako o deň skôr, keď pribudlo 36 obetí, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje zverejnené britskou vládou. Ako oznámil na každodennom brífingu minister zahraničia Dominic Raab, počet nakazených sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1 056, čo je menej, než o deň skôr. Pokiaľ ide o počty pacientov v nemocniciach, aj tu bol v nedávnych dňoch zaznamenaný pokles asi o 19 percent oproti predchádzajúcemu týždňu, dodal Raab.

19:03 Ochoreniu Covid-19 spôsobenému koronavírusom podľahlo v Taliansku za posledných 24 hodín 26 ľudí, čo je najmenej za takmer tri mesiace. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Nižší počet úmrtí bol v Taliansku zaznamenaný 2. marca, keď ochoreniu spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2 podľahlo 18 ľudí. Od začiatku koronavírusovej krízy na ochorenie spôsobené novým druhom koronavírusu zomrelo v Taliansku celkovo 34 371 ľudí a počet infikovaných, ktorý sa v nedeľu zvýšil o 303, dosiahol 237 290.

17:30 Fínsko od polnoci z pondelka na utorok zruší núdzový stav, ktorý v krajine platil od polovice marca v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na fínsku vládu.

Fínska premiérka Sanna Marinová v súvislosti so zrušením núdzového stavu varovala, že nebezpečenstvo, ktoré predstavuje koronavírus, ešte nepominulo. „Dúfame, že nenastane druhá vlna nákazy,“ povedala Marinová. Fínsko do pondelka zaznamenalo približne 7100 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 326 úmrtí súvisiacich s nákazou.

16:39 Belgicko môžu od pondelka navštíviť občania všetkých členských krajín EÚ, pridružených schengenských krajín a Spojeného kráľovstva. Avšak hranice ôsmich štátoch Schengenu sú pre Belgičanov stále uzavreté v súvislosti so šírením koronavírusu, informovala tlačová agentúra Belga.

Od 15. júna otvára svoje hranice väčšina európskych štátov vrátane Belgicka. Belgičania však ešte stále nemôžu navštíviť Cyprus, Českú republiku, Dánsko, Estónsko, Litvu, Maltu, Nórsko a Španielsko. Ďalších 11 členských štátov EÚ vrátane Slovenska pre cestujúcich prichádzajúcich z Belgicka požaduje platný negatívny test na ochorenie Covid-19 a karanténny pobyt do ďalšieho negatívneho testu na ich území.

16:16 Skupina 189 nemeckých turistov pristála v pondelok na ostrove Malorka v rámci prípravného projektu na otvorenie hraníc po pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. Informovali o tom agentúra DPA a denník El Periódico de Catalunya.

Lietadlo s turistami z nemeckého Düsseldorfu pristálo na letisku v metropole Palma de Mallorca v pondelok okolo 11:00 h, spresňuje El Periódico de Catalunya. Ďalšie lietadlo s turistami z Frankfurtu nad Mohanom má na ostrove Malorka pristáť ešte v priebehu pondelka. Španielska vláda Baleárskym ostrovom od pondelka 15. júna povolila prijať v rámci pilotného projektu viac ako 10-tisíc nemeckých turistov. Ten má byť prípravou na očakávaný masovejší prílev turistov po otvorení španielskych hraníc.

14:43 Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v pondelkovom vyhlásení odsúdil nárast vrážd žien po tom, čo krajina uvoľnila opatrenia zavedené v boji proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Píše o tom agentúra AFP. „V posledné dni ma hlboko rozrušili vraždy mladých žien rukami mužov,“ uviedol Ramaphosa. „Sú to neľudské činy, ktoré nemajú miesto v našej spoločnosti,“ uzavrel.

14:24 Európska komisia (EK) oznámila, že v rámci globálnej reakcie Európskej únie na pandémiu koronavírusu podporila pondelňajší európsky humanitárny letecký most do Afganistanu.

Na palube lietadla, ktoré odletí z holandského Maastrichtu do Kábulu, sa nachádza 100 ton zdravotného materiálu na záchranu ľudských životov, ktorým Únia zásobí svojich humanitárnych partnerov pôsobiacich na území tejto krajiny. Let je v plnej miere financovaný z rozpočtu EÚ a je súčasťou prebiehajúcej série humanitárnych leteckých mostov zorganizovaných v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

14:14 Nemecká vláda nadobúda za 300 miliónov eur podiel v biofarmaceutickej spoločnosti CureVac, ktorá vyvíja očkovaciu látku proti novému koronavírusu. V pondelok o tomto kroku informovalo nemecké ministerstvo hospodárstva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

13:59 Európska komisia (EK) v pondelok uviedla, že občania EÚ už majú možnosť získať potrebné informácie o dostupnosti jednotlivých európskych krajín, ktoré by chceli navštíviť po vyše dvojmesačnom uzavretí hraníc v dôsledku šírenia sa pandémie koronavírusu. V ústrety im prichádza nová webové platforma s názvom Re-open EU (Znovu otvorená EÚ).

Webová stránka – dostupná aj vo verzii pre mobilné telefóny – je zameraná na podporu bezpečného obnovenia voľného pohybu a cestovného ruchu v celej Európe. Stránka bude poskytovať informácie v reálnom čase o situácii na hraniciach, o dostupných dopravných prostriedkoch i o službách cestovného ruchu v členských štátoch Únie.

13:17 Predstavitelia Pekingu v pondelok oznámili, že zatvoria všetky vnútorné športové a voľnočasové priestory. Hlavné mesto posilňuje opatrenia, aby vyriešilo nový výskyt nákazy koronavírusom. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Predstaviteľ čínskeho hlavného mesta Sü Jing novinárom povedal, že všetky mestské oblasti musia „zvýšiť dezinfekciu verejných priestorov a dočasne zatvoriť športové a rekreačné vnútorné zariadenia“, ako aj posilniť kontroly teploty tela a zabrániť vstupu osôb, ktoré nie sú obyvateľmi Pekingu.

12:33 Poslanci maďarského Národného zhromaždenia začnú v pondelok dvojdňovú schôdzu, v rámci ktorej v utorok rozhodnú o odvolaní zákona o ochrane proti koronavírusu, ako aj o výzve adresovanej vláde na zrušenie núdzového stavu vyhláseného pre pandémiu koronavírusu. Informovala o tom agentúra MTI. Parlament rozhodne aj o opatreniach týkajúcich sa zdravotníckej pohotovosti a o úprave tohtoročného štátneho rozpočtu.

11:55 V Číne odvolali z funkcie niekoľko miestnych predstaviteľov na predmestí Pekingu, kde na veľkom farmárskom trhovisku Sin-fa-ti vypukla nákaza novým koronavírusom, čo vyvolalo obavy z druhej vlny v čínskej metropole. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Čína hlásila v pondelok 49 nových prípadov nákazy koronavírusom po celej krajine. Z nich 36 zistili v Pekingu, ktorý zaznamenal prudký skok 79 nových prípadov ochorenia Covid-19 za posledné tri dni. Sin-fa-ti je najväčší farmársky trh v Číne, pokiaľ ide o hodnotu transakcií, a poskytuje Pekingu až 90 percent čerstvého ovocia a zeleniny.

11:34 Detský fond OSN (UNICEF) v pondelok upozornil, že v najbližších šiestich mesiacoch môžu na následky pandémie koronavírusu v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky zomrieť desaťtisíce ďalších vo veku do piatich rokov. Informovala o tom agentúra AP.

Vírus komplikuje malým deťom prístup k základnej zdravotnej starostlivosti vrátane liečby ťažkej formy podvýživy, zápalu pľúc a novorodeneckej sepsy, čím sú vystavené zvýšenému riziku, uviedol regionálny riaditeľ UNICEF-u Ted Chaiban.

11:19 Rusko oznámilo v pondelok 8246 prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Ide o najnižší denný nárast od 1. mája. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

Moskva, ktorá je ohniskom epidémie v Rusku, zaznamenala 1359 nových prípadov, Moskovská oblasť 689, Petrohrad 252 a Sverdlovská oblasť 233. Až 2831 z nových prípadov nevykazuje nijaké symptómy. Počet prípadov stúpol v pondelok o 1,6 percenta v porovnaní s 1,7-percentným nárastom v nedeľu. Celkovo Rusko eviduje 537 210 prípadov infekcie. Vyliečilo sa už 284 539 ľudí, čo predstavuje 53 percent z celkového počtu nakazených. Počet obetí koronavírusovej pandémie vzrástol o 143 na 7091. Smrtnosť na chorobu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v Rusku 1,3 percenta.

10:53 Negatívne testy na ochorenie Covid-19 v Česku naďalej potrebujú cudzinci aj českí občania, ktorí do ČR prídu z poľského Sliezskeho vojvodstva, Portugalska a zo Švédska. Väčšinu európskych krajín, vrátane ďalších častí Poľska, uvádzajú české úrady v kategórii s nízkym rizikom nákazy. Pri ceste z nich nepotrebujú testy Česi ani cudzinci.

Stredne rizikové sú Belgicko a Británia, pri ceste z týchto krajín do ČR musia mať negatívne testy na Covid-19 cudzinci. Ak by ľudia potrebný test nemali, musia ísť po príchode na 14 dní do karantény. Dosiaľ ČR zrušila povinnosť preukázať sa negatívnym testom iba pre cesty do Rakúska, Maďarska a na Slovensko.

10:44 Od pondelka sa v Česku menia niektoré pravidlá zavedené z dôvodu šírenia koronavírusu. Prehľad hlavných zmien pripravil český spravodajský server Novinky.cz. Zakryté ústa a nos už nemusia mať od pondelka vonku ani ľudia, ktorí sú blízko pri sebe. Naďalej zostáva v platnosti nosenie rúšok vo všetkých vnútorných priestoroch stavieb a v MHD. Po novom je tiež povolený predaj občerstvenia na trhoch či švédske stoly v reštauráciách. Kiná aj divadlá majú možnosť ponúkať občerstvenie, diváci však nesmú jesť a piť priamo v hľadisku, kde nie je zaistené zachovanie odstupu.

Prevádzkovatelia wellnessu môžu otvoriť parné sauny. Kúpaliská môžu spustiť atrakcie s tvorbou vĺn a prúdiacou vodou, napríklad divokú rieku. V holičstvách a kaderníctvach nemusia holiči a kaderníci a obsluhovaný zákazník dodržiavať odstup aspoň dva metre od ostatných pracovníkov prevádzky a zákazníkov. Pri zachovaní oddelených skupín po maximálne 500 ľuďoch je od pondelka možné vpustiť na hromadné akcie až 2 500 ľudí. Týka sa to napríklad športových štadiónov so sektormi s vlastným vchodom i zázemím. Účastníci sa však nesmú pohybovať medzi sektormi a musia dodržiavať odstup najmenej 1,5 metra od ľudí, ktorí nie sú z ich domácnosti.

10:11 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Česku stúpol o 33 na celkových 10 024, informovalo v pondelok ráno tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Z údajov ministerstva taktiež vyplýva, že v ČR podľahlo chorobe Covid-19 dovedna 329 osôb. V krajine sa tiež dosiaľ vyliečilo 7 226 pacientov. Aktuálne chorých je 2 469 ľudí. Podľa posledných údajov tu vykonali spolu 496 417 labora­tórnych testov na koronavírus.

9:41 V nedeľu pribudli štyri prípady infekcie koronavírusom. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Na Slovensku tak máme doteraz 1 552 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie Covid-19. (Viac tu)

9:20 Čierna hora potvrdila v pondelok prvý prípad nákazy koronavírusom po 42 dňoch. Informovala o tom agentúra HINA s odvolaním sa na čiernohorský úrad verejného zdravotníctva. Nakazená osoba minulý týždeň cestovala do Bosny a Hercegoviny. V súčasnosti je v samoizolácii. Podľa úradov sa od návratu s inými ľuďmi stretávala minimálne.

Čierna Hora oznámila začiatkom júna koniec koronavírusovej epidémie po tom, čo táto balkánska krajina nezaznamenala jediný prípad za takmer mesiac. Bola vtedy vôbec prvou európskou krajinou bez aktívneho prípadu nákazy. Krajina dosiaľ potvrdila celkom 325 prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, a deväť úmrtí.

8:35 Čína oznámila 49 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 za posledných 24 hodín, z toho väčšinu z Pekingu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na čínsku Národnej zdravotnícku komisiu (NHC). O deň skôr pritom NHC oznámila 57 novo potvrdených nakazených, čo bol najvyšší denný nárast za dva mesiace. Tieto údaje cez víkend vyvolali podľa niektorých médií obavy z novej vlny epidémie v krajine, kde sa koronavírus vlani koncom roka objavil prvýkrát.

Z novo potvrdených prípadov, o ktorých NHC informovala, ich 36 pochádza z Pekingu. Rovnaký počet sa v čínskej metropole potvrdil aj v sobotu, keď bolo uzavreté najväčšie trhovisko s potravinami v meste a tiež jedenásť štvrtí v jeho okolí. K tomuto kroku miestne úrady pristúpili po tom, keď sa potvrdilo väčšie množstvo prípadov nákazy u ľudí, ktorí trhovisko navštívili.

7:30 Od pondelka sa v slovenských materských a na základných školách zmierňujú niektoré opatrenia. Povinné meranie teploty žiakov pri vstupe do školy už nebude povinné, rušia sa tiež mimoriadne obmedzenia na maximálny počet žiakov v triede alebo skupine. Vyplýva to z uvoľnenia opatrení, ktoré boli v školách a školských zariadeniach zavedené z dôvodu pandémie nového koronavírusu. (viac v článku V školách už netreba merať teplotu, triedy môžu byť opäť plné).

6:43 V Brazílii pribudlo za nedeľu 612 úmrtí s chorobou COVID-19 a 17 110 nakazených koronavírusom. Celkovo v Brazílii, ktorá je s 210 miliónmi obyvateľov najväčšou krajinou Latinskej Ameriky, potvrdili už 867 624 prípadov nákazy koronavírusom Sars-CoV-2. To je druhý najvyšší počet na svete po Spojených štátoch. V počte úmrtí je Brazília podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa takisto druhá po USA, eviduje 43 332 úmrtí.

Počty nakazených v Brazílii sú ale podľa expertov oveľa vyššie, krajina totiž vykonáva málo testov. Aj napriek stále vysokým počtom nových prípadov nákazy a odhadom expertov, že vrchol epidémie Brazília dosiahne až budúci mesiac, začali štáty brazílskej federácie s uvoľňovaním karanténnych obmedzení. Aj v dvoch najväčších mestách – Sao Paulo a Rio de Janeiro – ktoré sú postihnuté pandémiou najviac, sa už vo štvrtok otvorila nákupné centrá, aj keď s obmedzenou kapacitou. Ich návštevníkom pred vstupom merajú teplotu, majú dodržiavať bezpečnú vzdialenosť a mali by nosiť rúška.

6:15 V Anglicku obnovujú prevádzku uzavreté obchody, v Paríži už budú môcť ľudia posedávať aj vnútri reštaurácií a barov a väčšina Európy sa vracia k režimu voľného medzinárodného pohybu osôb. Pondelok prináša na starom kontinente ďalšiu vlnu rušenia reštrikcií prijatých v boji proti koronavírusy. K otváraniu hraníc však pristupujú jednotlivé vlády rôzne.

Obmedzenie na hraniciach pre cesty v rámci európskej zóny voľného pohybu ruší väčšina krajín, mnohé ale bežný režim neobnovujú stopercentne. Opatrnejší postup volí Rakúsko alebo Dánsko, zatiaľ čo Česká republika bude naďalej požadovať negatívny test na koronavírus od ľudí prichádzajúcich z Portugalska, Švédska alebo Sliezskeho vojvodstva v Poľsku. Španielsko potom s otvorením hraníc pre európskych turistov ešte týždeň počká a na hranici s Portugalskom chce obmedzenie zrušiť až 1. júla.

Grécko oficiálne začína turistickú sezónu, s čím sa okrem obnovenia medzinárodného cestovania spája otvorenie sezónnych ubytovacích zariadení a múzeí. Uvoľňovanie karanténneho režimu pokračuje aj v Taliansku, kde sa po troch mesiacoch môžu opäť otvoriť divadla a kina, avšak zatiaľ len pre menší počet divákov.

V poslednej fáze uvoľňovanie sú od pondelka tri štvrtiny Španielska a Galície sa ako prvý zo španielskych autonómnych regiónov už vracia do „normálneho“ režimu. V ňom by celá krajina mala byť od 21. júna, keď sa končí v Španielsku núdzový stav zavedený pre koronavírus. Aj v Galícii ale musia ľudia ďalej dodržiavať bezpečnú vzdialenosť a ak to nie je možné, musia nosiť na verejnosti rúška, naďalej tiež nesmie voľne cestovať do ostatných autonómnych regiónov Španielska.

Zrýchlenie procesu uvoľňovania v nedeľu večer oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macrona a umožnil tak aj vo zvyšku Francúzsko obnovenie bežnej prevádzky v baroch a reštauráciách. V Británii sa tento posun čaká až budúci mesiac, už v pondelok sa ale môžu v Anglicku znova otvoriť všetky obchody. V Severnom Írsku to platí už od piatku, zatiaľ čo v Škótsku a Walese si ešte prevádzkovatelia musia počkať.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus