Jankovská vypovedala na NAKA. Jej advokát nepotvrdil, že by sa chcela priznať

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská bola v pondelok štyri hodiny na nitrianskej expozitúre Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Priviezli ju tam pred ôsmou hodinou ráno, policajná eskorta ju odviezla po 12. h.

15.06.2020 10:07 , aktualizované: 13:35
NAKA Jankovská Foto: ,
Bývalá sudkyňa a štátna tajomníčka Monika Jankovská vychádza z budovy NAKA v Nitre v pondelok 15. júna 2020.
debata (219)

Na polícii bol aj Jankovskej advokát Peter Erdös, priebeh úkonu nechcel komentovať. Podľa jeho slov výsluch trval krátko. „Vyjadrovať sa k nemu nebudeme. Potom, ako prebehol výsluch, využil som možnosť a požiadal som o nahliadnutie do spisu aj za účasti mojej klientky,“ skonštatoval Erdös.

VIDEO: Obhajca Peter Erdös o výsluchu Moniky Jankovskej na NAKA.

Video

Nepotvrdil, že by jeho klientka chcela aktívne spolupracovať s vyšetrovateľmi. „Takú informáciu som nepostrehol, nebudem sa vyjadrovať k samotnému obsahu dnešného úkonu. Ja som nahliadol do celého vyšetrovacieho spisu, nie že by som niečo konkrétne potreboval. Ako obhajca, tak aj obvinený má právo nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu, takže sme to právo využili, keďže sme boli tu,“ povedal Erdös.

Novinársku otázku, či sa chcela Jankovská priznať, označil za špekulatívnu. "Takto sa môže rozhodnúť ktokoľvek a kedykoľvek. Takú informáciu nemám. Bol som pri príchode konfrontovaný s tým, že moja klientka sa ide priznať. Ja som takúto informáciu nemal a to, čo si ja všetko poviem s klientom, je viazané povinnosťou zachovávať mlčanlivosť. Pokyn bol jasne dohodnutý, k samotnému výsluchu sa vyjadrovať nebudeme,“ dodal Erdös. Ako doplnil, predvolanie na ďalší výsluch zatiaľ s klientkou nemajú a nevedia, kedy sa budú prípadné ďalšie úkony konať.

Bývalá štátna tajomníčka obvinená v kauze Búrka podľa Denníka N pred niekoľkými dňami avizovala polícii, že sa chce priznať. Vo väzbe je už 97 dní.

Portál noviny.sk informoval, že obvinená Jankovská odmietla vypovedať.

Premiér dúfa, že Jankovská nebude ‚falošne spievať‘

Keď obvinená Jankovská bude „spievať", podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) budú všetci radi. Uviedol to dnes pre médiá v súvislosti s medializovanými informáciami, že väzobne stíhaná exsudkyňa mala vypovedať na polícii s úmyslom priznať trestnú činnosť. „Reči sa hovoria a chleba sa je, " povedal premiér s tým, že dúfa, že nebude „falošne spievať". Dodal, že Jankovská urobí najlepšie, ak sa prizná a „rozbalí celú štruktúru, ako to fungovalo“.

Jankovská si mala s Marianom Kočnerom, obžalovaným v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, vymeniť tisíce správ cez aplikáciu Threema. Spolu si mali písať o množstve káuz vrátane civilného sporu o zmenky TV Markíza. V rámci neho mal Kočner cez Jankovskú ovplyvňovať sudkyne Denisu Cvikovú, Zuzanu Maruniakovú a Andreu Haitovú. Jankovskú zadržali v marci 2020 pri policajnej akcii Búrka. V súčasnosti čelí vo väzbe trestnému stíhaniu za korupčnú trestnú činnosť. Začiatkom júna sa vzdala funkcie sudkyne.

219 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #polícia #súdnictvo #Marian Kočner #Monika Jankovská #NAKA #threema