Africký mor ošípaných zistili aj u diviaka v oblasti Košíc

Africký mor ošípaných (AMO) zistili na Slovensku najnovšie aj u uhynutého diviaka na území mesta Košice. Potvrdilo to v pondelok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Ide o prvý takýto prípad, dosiaľ sa výskyt AMO obmedzoval na okresy Trebišov, Michalovce a Košice - okolie.

15.06.2020 10:29
debata (6)

Ide v poradí o 213. prípad diviaka nakazeného AMO na Slovensku. Najnovšie uhynuté mláďa diviaka našli v oblasti Mestských lesov Košice v poľovnom revíri Čermeľ v okrese Košice I. Potvrdenie ochorenia je z minulého týždňa.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, potvrdili na Slovensku prvýkrát 25. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov pri maďarských hraniciach. V domácich chovoch sa celkovo potvrdilo 11 prípadov v okrese Trebišov, posledný v auguste minulého roka. V rámci opatrení vtedy štátni veterinári likvidovali chovy ošípaných v obciach, v ktorých došlo k výskytu nákazy. V tom čase sa objavili v regióne aj prvé prípady nakazených diviakov. Súčasťou opatrení je intenzívny lov diviačej zveri s cieľom obmedziť jej stavy, a tým minimalizovať šírenie AMO do ďalších oblastí.

Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá vírusová choroba sviňovitých, ktorá sa nachádza v krvi, tkanivových tekutinách, vnútorných orgánoch, v sekrétoch a exkrétoch chorých a uhynutých zvierat a v ich svalovine. Choroba sa prejavuje vysokou horúčkou (42°C), ktorá môže trvať niekoľko dní, zvieratá sú apatické, malátne, vyznačujú sa zvracaním, krvavými hnačkami, krvácaním v podkoží a tiež dýchacími ťažkosťami. Typický je rýchly priebeh. Vyznačuje sa vysokou morbiditou a mortalitou. Úmrtnosť dosahuje 90 až 95 %. AMO je veľkou hrozbou pre chov domácich ošípaných a výkon poľovníctva nielen u diviačej zveri. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Africký mor ošípaných