Premiér: Bezpečnosť na Slovensku máme pod kontrolou, Govnet funguje normálne

Bezpečnosť na Slovensku máme pod kontrolou a Govnet funguje po zásahu NAKA v normálnom režime. Na pozície, ktoré majú na starosti bezpečnosť štátu, boli v minulosti dosadzovaní ľudia bez bezpečnostných previerok. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to v pondelok uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

15.06.2020 12:24 , aktualizované: 13:49
debata (237)

Slovenská republika nie je v ohrození, kde by sme sa mali obávať toho, že by nám hrozil výkyv v bežných štandardoch bezpečnosti, uviedol premiér. Matovič kritizoval minulú vládu za to, že mali podľa neho v minulosti zastávať pozície na úradoch, ktoré majú na starosti kyberbezpečnosť, ľudia bez bezpečnostných previerok. „Nešli na bezpečnostné previerky, lebo by cez ne neprešli a neprešli by preto, lebo by sa ukázalo, že majú styky s mafiánmi,“ myslí si Matovič.

VIDEO: Brífing po prvom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

Bezpečnostná rada rokovala prvýkrát počas Matovičovej vlády s tromi bodmi zasadnutia, ktoré sa týkali celkovej bezpečnostnej situácie na Slovensku, stave na ministerstve obrany a kybernetickej bezpečnosti.

Pri kybernetickej bezpečnosti sa členovia bezpečnostnej rady rozprávali aj o situácii v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES), kde minulý týždeň Národná kriminálna agentúra vykonala razie a zadržala niekoľkých pracovníkov agentúry. Napokon ich však prepustila a nikoho neobvinila.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) nevie, či boli zariadenia, ktoré zobrala NAKA z NASES tými istými, ktoré malo inštalovať v minulosti Vojenské spravodajstvo za účelom auditu vnútornej bezpečnosti Govnetu. Bezpečnosť štátu je však podľa neho pod kontrolou. „Nerobme z toho nejakú zásadnú kovbojku, normálne sa upokojme, nechajme políciu, nech si robí svoju prácu,“ uviedol počas brífingu.

Remišová nepovažuje policajný zásah v NASES za unáhlený

Policajný zásah v NASES nebol podľa podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej (Za ľudí) unáhlený. Ako uviedla po dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR, polícia pri akcii vychádzala z informácií Národného bezpečnostného úradu. V celej veci treba podľa Remišovej počkať na výsledky vyšetrovania.

Vládna komunikačná sieť Govnet, ktorá mala byť podľa medializovaných informácií terčom neoprávneného monitorovania, mala podľa vicepremiérky už v minulosti problémy s incidentmi narušenia bezpečnosti. Tieto problémy by sa podľa nej mali riešiť aj výmenou niektorých zariadení.

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezpečnostná rada SR #kybernetická bezpečnosť #NASES #koronavírus