Pojednávanie s bývalým starostom Marianky prerušili pre nahlásenú bombu

Obžalobe z korupcie čelí bývalý starosta Marianky Radovan Jurika, ktorého zadržala Národná kriminálna agentúra na obecnom úrade ešte v novembri 2015. Vyšetrovateľ ho vtedy obvinil z trestného činu prijímania úplatku, lebo mal vyžadovať dary pre obec od ľudí, ktorí tam chceli stavať.

16.06.2020 10:48 , aktualizované: 12:08
radovan jurika Foto: ,
Radovan Jurika na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. 16.6.2020
debata (1)

Polícia ukončila vyšetrovanie v roku 2018, no až teraz sa na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici začalo hlavné pojednávanie.

Jurika prišiel v utorok na súd v sprievode svojej partnerky. „Som rád, že po piatich rokoch verejného odsúdenia, dvoch rokoch pozastaveného výkonu advokácie a zákazu činnosti, budem mať možnosť dozvedieť sa, čo som skutočne spáchal a akej korupcie som sa vlastne dopustil,“ povedal krátko pred začiatkom pojednávania. Vzápätí prehlásil, že za celých päť rokov pôsobenia vo funkcii starostu nezobral od nikoho žiadny úplatok.

„Som športovec a korupciu, ktorú v spoločnosti považujem za absolútne neprijateľnú, vnímam ako nešportové správanie. Treba proti nej bojovať, no súčasne tiež rozlišovať, čo je skutočná korupcia a čo ňou nie je. Nie aby sa tento pojem zneužíval na boj s triednymi nepriateľmi,“ pokračoval exstarosta.

Príspevok od obyvateľov do obecnej kasy, keď chceli stavať, podľa neho nebol žiadnym vynucovaním. Priblížil, že za jeho pôsobenia vydali asi 360 povolení, pričom každého oslovoval s možnosťou poskytnutia daru. Ako starosta bol vraj povinný zabezpečiť rozvoj obce, lebo štát legislatívne nezabezpečil financovanie obcí. „Nič iné mi nezostávalo, tak ako aj kolegom v susedných obciach, len pýtať dary. To bol jediný spôsob legálneho získavania prostriedkov. V tých časoch zákon o poplatku za rozvoj neexistoval. Prijatý bol jedenásť dní po mojom obvinení,“ podotkol s tým, že v systéme bola diera a cítil sa trápne, keď ako starosta musel žobrať peniaze, aby v dedine aspoň niečo vedel spraviť.

Dokopy obci poskytlo dary cez sto ľudí. „Nerozumiem, prečo desať z nich cíti, že išlo o korupciu,“ poznamenal Jurika. „Prokurátor je toho názoru, že obec je tiež osoba, ktorá môže prijať úplatok. Takto by ale obec mohla byť aj osobou tehotnou či mladistvou,“ mieni.

Upozornil, že zo všetkých vypočutých darcov väčšina uviedla, že keby zastávali funkciu starostu oni, zachovali by sa podobne a boli by radi, že pre obec sa niečo urobilo. S každým darcom sa vraj urobila darovacia zmluva, ktorá mala špecifikovaný osobitný účet, kde finančné prostriedky chodili. Čerpali z nich potom na plynofikáciu, verejné osvetlenie, stavbu kanalizácie, vodovodu, chodníkov, kompletnú rekonštrukciu školy či námestia.

„Pribudol nám tiež nový objekt, v ktorom je teraz obecný lekár, lekáreň, knižnica, spoločenská sála. To sú všetko projekty, ktoré sa v dedine za môjho pôsobenia zrealizovali práve vďaka týmto darom. Tí ľudia nepodplácali mňa ani nikoho, ale zlepšovali životné podmienky pre seba, Toto nie je korupcia,“ tvrdí. V dedine podľa neho predtým neboli poriadne cesty, no dnes sú tam nové komunikácie, parčíky a detské ihriská.

Pred sudcom Petrom Pulmanom o chvíľu nato vyhlásil, že je nevinný, pričom konal v súlade so zákonmi. Jeho obhajca na pojednávaní zdôraznil, že Jurikovi ako starostovi bolo uznesením obecného zastupiteľstva odporučené, aby od staviteľov dary žiadal. „Nejde o úplatok, ale legitímny postup starostu obce,“ povedal obhajca.

Krátko po pol desiatej, práve keď vypovedal obžalovaný exstarosta, museli pojednávanie prerušiť. Súdu niekto nahlásil bombu a celú budovu museli uzavrieť. Pokračovanie avizoval sudca približne o dve hodiny. Po Jurikovom vypočutí majú poobede vypovedať viacerí svedkovia.

Bomby nahlásili na všetkých súdoch

Bomby boli v utorok nahlásené na všetkých slovenských súdoch. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Martiniaková. Polícia poskytne širšie informácie, keď sa vykonajú potrebné úkony.

„Po príchode príslušníkov PZ SR približne o 9.37 h bola nariadená evakuácia prítomných osôb teda aj zamestnancov Krajského súdu v Bratislave (KS) a Okresného súdu Bratislava 1,“ povedal hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Polícia evakuovala aj osoby prítomné v budove Najvyššieho súdu SR a to krátko po 9.15 h.

Za posledné obdobie ide už o tretie nahlásenie bomby na slovenských súdoch. Anonym nahlásil naposledy bombu 4. júna, predtým 14. mája.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #bomba #Marianka #súdne pojednávanie