Pellegrini: Remišová ohrozila akciou v NASES bezpečnosť štátu

Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu SR Veronika Remišová (Za ľudí) ohrozila raziou v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) bezpečnosť štátu a asistoval jej pritom samotný premiér Igor Matovič (OĽaNO). Na tlačovej konferencii to uviedli v utorok podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini a poslanec NR SR Richard Raši (obaja Smer), ktorí podľa vlastných slov určite podajú trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.

16.06.2020 14:08 , aktualizované: 16:24
pellegrini, raši Foto: ,
Zľava: Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) a poslanec za Smer Richard Raši. 16.6.2020
debata (637)

Kauzu údajného odpočúvania vládnej siete Govnet považuje Pellegrini za falošnú a nepravdivú. „Napísala a realizovala ho v priamom prenose vládna koalícia, predovšetkým vicepremiérka Veronika Remišová a asistoval jej pritom aj sám premiér,“ myslí si Pellegrini. Expremiér nepotvrdil, či boli zariadenia, ktoré zhabala Národná kriminálna agentúra, zariadeniami niektorej z domácich spravodajských služieb, aby neprezradil utajovanú skutočnosť.

Pellegrini: Kauza okolo vládnej siete Govnet si zaslúži meno Remišová-gate.

Video

Zároveň však počas tlačovej konferencie uviedol, že v roku 2019 sa odohral hekerský útok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktorý konzultoval aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Ten mu mal vtedy prisľúbiť súčinnosť francúzskych spravodajských služieb a zároveň Pellegrini zaviazal bezpečnostné zložky vrátane Vojenského spravodajstva, aby urobili všetko potrebné na zabezpečenie bezpečnosti Govnetu. Podobný postup potvrdil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), ktorý hovoril tiež o podobnej operácii Vojenského spravodajstva, taktiež bez toho, aby potvrdil, či išlo o tie isté zariadenia.

Poslanec Richard Raši zase na tlačovke uviedol, že zariadenia boli legálne, bez toho, aby to ďalej špecifikoval. Zároveň dodal, že predtým, ako Remišová podala trestné oznámenie, ktoré viedlo k razii a následnému prepusteniu zadržaných, si mohla overiť informácie z niekoľkých zdrojov. To podľa Rašiho neurobila. Vzhľadom na to poslanci podajú trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa aj preto, že ak boli tieto zariadenia legálne, tak mohla vicepremiérka demaskovať operáciu tajnej služby.

Ak sa tieto podozrenia nepotvrdia, tak príde podľa Pellegriniho čas na to, aby „vicepremiérka pochopila, že bola ustanovená na pozíciu, ktorej absolútne nerozumie“. V tejto súvislosti bude podľa Pellegriniho jej povinnosťou, aby z tejto funkcie odstúpila. „Nemá totiž na ňu ani odborné, ani osobnostné predpoklady,“ dodal. Nevylúčil, že ak Remišová sama zo svojej funkcie neodstúpi, tak bude prvou členkou súčasnej vlády, ktorá bude v prípade získania dostatočného množstva podpisov poslancov čeliť odvolávaniu v parlamente.

Remišová: Pellegrinimu a Rašimu tečie do topánok

Remišová v reakcii na to vo svojom profile na sociálnej sieti napísala, že Pellegrinimu a Rašimu „tečie do topánok“. „Na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý obaja riadili, zostali vo vládnej sieti Govnet po bývalej vláde nainštalované zariadenia, ktoré dnes skúma polícia a zisťuje, komu patria a čo tieto zariadenia robili. Rovnako ako celá verejnosť čakám na výsledky skúmania týchto zariadení,“ priblížila vicepremiérka. Pellegrini sa dnes podľa nej tvári, akoby do politiky „prišiel včera“. „On ale posledných 20 rokov pôsobil ako pravá ruka alebo náhradník Roberta Fica, prípadne pána Vážneho, a teda nesie plnú zodpovednosť za všetky škody, ktoré strana Smer na Slovensku napáchala. Nepomôže mu, že založí novú stranu Smer 2.0,“ myslí si Remišová.

Stav štátnej infraštruktúry a IT systémov považuje za veľmi zlý a napriek miliarde eur investovaných do informatizácie sú štátne systémy podľa nej zastarané, na hranici možností a užívateľsky extrémne komplikované. „Stav štátnych IT systémov tak zodpovedá tomu, že za ich riadenie 12 rokov zodpovedal Peter Pellegrini spolu s pánom Rašim, ktorí tak dnes v podstate sami seba kritizujú na tlačových konferenciách. Chápem, že moja snaha očistiť úrad, ktorý je v katastrofálnom stave, niekoho veľmi znervózňuje a je na mieste otázka, koho záujmy páni Pellegrini a Raši kryjú,“ pýta sa Remišová.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zadržali minulý týždeň pri akcii v NASES štyri osoby. Podľa medializovaných informácií mala polícia podozrenie, že štátna počítačová sieť Govnet bola celá odpočúvaná prostredníctvom zariadení, ktoré pri akcii skonfiškovali. Štvoricu zadržaných však policajti následne prepustili bez obvinenia. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zároveň potvrdil, že Vojenské spravodajstvo bolo v minulosti požiadané o audit vnútornej bezpečnosti štátnych inštitúcií.

„Je fakt, že zariadenia tam boli namontované. Boli namontované tam, kde nemali byť a boli to zariadenia, ktoré umožňovali sledovať akúkoľvek komunikáciu,“ povedal v diskusnej relácii v nedeľu premiér Igor Matovič s tým, že ak sa potvrdí, že komunikácia bola sledovaná, ide o katastrofu. „Musíme naozaj počkať, kým to orgány činné v trestnom konaní vyšetria, a budeme potom asi aj riaditeľ SIS, aj ja vedieť povedať, ako to v skutočnosti bolo,“ dodal.

Na fungovanie NASES dva roky dohliadal aj expremiér Peter Pellegrini (vtedy Smer), ktorý bol medzi rokmi 2016 a 2018 ako podpredseda vlády zodpovedný za informatizáciu. Ten priznal, že razia môže súvisieť s neskoršími bezpečnostnými opatreniami, ktoré už ako premiér žiadal vykonať po minuloročnom narušení informačnej bezpečnosti ministerstva zahraničných vecí. Na základe informácií bezpečnostnej rady vlády nariadil vykonanie testov bezpečnosti celej siete Govnet.

NASES

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby vznikla 1. januára 2009 ako príspevková organizácia Úradu vlády s cieľom plnenia odborných úloh v oblasti informatizácie spoločnosti, správy a prevádzkovania elektronických komunikačných sietí a služieb pre orgány štátnej správy, právnické osoby a fyzické osoby, ktoré požadujú informácie, údaje z informačných systémov, databáz a registrov verejnej správy. Od 1. januára 2019 bola NASES delimitovaná pod Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Od vlaňajšieho januára je jej šéfom Peter Ďurica.

Činnosť agentúry NASES podporuje urýchlenie rozvoja a rozširovania služieb eGovernmentu na Slovensku. Jej hlavnou úlohou a predmetom činnosti je správa, prevádzka a rozvoj vládnej dátovej siete Govnet a prevádzka a rozvoj služieb Ústredného portálu verejnej správy ako základných nástrojov informatizácie verejnej správy na Slovensku.

Ďalej je to konzultačná, sprostredkovateľská a školiaca činnosť v oblasti informatiky, informačných a elektronických komunikačných sietí a inžiniersko-projektová činnosť v oblasti informačných sietí a elektronických komunikačných služieb, ako aj iné činnosti týkajúce sa sieťových a elektronických služieb.

637 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #Peter Pellegrini #NASES #govnet