Vymysleli pre poslankyňu Krištúfkovú nový flek?

Od stredy bude mať Slovensko o splnomocnenca viac. Vláda sa chystá vymenovať doterajšiu poslankyňu koaličného hnutia Sme rodina Petru Krištúfkovú za splnomocnenkyňu vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc.

16.06.2020 14:00 , aktualizované: 14:17
Petra Krištúfková Foto: ,
Petra Krištúfková.
debata (208)

Jej stranícky šéf Boris Kollár nomináciu pre Pravdu potvrdil a dodal, že je to odborníčka na sociálnu oblasť.

Kirštúfková si v životopise uvádza, že od roku 2016 je poslankyňou, v minulom funkčnom období bola členkou výboru pre sociálne veci. V tomto je už podpredsedníčkou tohto výboru, šéfuje dvom komisiám ministerstva práce. To vedie ďalší zo zakladateľov hnutia Milan Krajniak.

Okrem toho Krištúfková je zodpovedná za posudzovanie žiadostí o poskytnutí dotácie na podporu rozvoja sociálnej oblasti a rodovej rovnosti, ale aj za posudzovanie žiadostí o poskytovaní dotácií pre fyzickú osobu v krízovej životnej situácii alebo v mimoriadne nepriaznivej sociálnej situácii. Okrem poslaneckých skúseností ponúka aj vzdelanie – pred rokom ukončila prvej stupeň vysokoškolského vzdelania na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

Keďže ide úplne novú funkciu, vláda sa chystá schváliť aj štatút splnomocnenca. ten má predstavovať „platformu spolupráce medzi orgánmi štátnej správy, akademickej obce, orgánmi verejnej správy, inými subjektmi a občianskou verejnosťou“.

Okrem iného si splnomocnenec môže zriaďovať svoje pracovné skupiny a komisie. Jeho úlohou bude vypracúvanie návrhov a koncepčných materiálov, ktoré sa týkajú podpory rodiny a sociálnej pomoci či posudzovanie podobných návrhov.

Hoci Krištúfková bude túto funkciu zastávať bez nároku na odmenu, no jeho sekretariát bude organizačne začlenený do štruktúry ministerstva práce a zamestnanci budú v štátnozames­tnaneckom alebo pracovnoprávnom vzťahu k ministerstvu. Výdavky spojené s plnením úloh splnomocnenca a sekretariátu budú platené zo štátneho rozpočtu.

Podľa Kollára bude vymenovanie Krištúfkovej do funkcie splnomocnenkyne spravodlivé, pretože „sa bude môcť venovať oblasti, v ktorej je odborníčka“. Naznačil, že hnutie ustúpilo koaličnej strane Za ľudí pri voľbe predsedníčky výboru pre sociálne veci, ktorou sa stala Jana Žitňanská.

Krištúfková má dve dcéry. Otcom staršej Vanessy je zavraždený mafián Róbert Dinič, otcom mladšej Ester je Boris Kollár.

Ďalší bod pre kollárovcov

Hnutie Sme rodina vo februárových parlamentných voľbách získalo 8,24 percenta voličských hlasov, v parlamente mu preto patrí 17 kresiel. Líder Boris Kollár sa stal predsedom parlamentu a podľa koaličnej dohody hnutiu patrí post podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie, ktoré obsadil Štefan Holý, dve ministerstvá: rezort práce vedie Milan Krajniak, dopravy zasa Andrej Doležal. Hnutie si v rámci koaličných dohôd vybojovalo aj pozíciu šéfa Slovenskej informačnej služby. Tajných vedie Vladimír Pčolinský, jeho manželka a brat sú poslancami. Teraz si do svojho portfólia hnutie zapíše aj post splnomocnenkyne vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc. Sme rodina do sféry svojmu záujmu zaradilo aj stavebné úrady.

© Autorské práva vyhradené

208 debata chyba
Viac na túto tému: #splnomocnenec #vláda SR #Sme rodina #Petra Krištúfková