Ide o pravdu: Blanár zostáva s Ficom. Šipoš hovorí, že OĽaNO je ako lúka

V diskusnej relácii Ide o pravdu hovorila Zuzana Martináková so zástupcami dvoch najsilnejších strán v parlamente. Jurajom Blanárom - podpredsedom Smeru a Michalom Šipošom - predsedom poslaneckého klubu OĽaNO.

17.06.2020 10:57 , aktualizované: 15:08
debata (61)

VIDEO: Pozrite si diskusiu Zuzany Martinákovej s Jurajom Blanárom a Michalom Šipošom.

Video

Juraj Blanár uviedol, že aj to, že sedí v štúdiu v relácii Ide o pravdu, je znakom, že zostáva v Smere. Peter Pellegrini práve v čase vysielania relácie predstavoval ľudí, ktorí s ním zo Smeru odchádzajú.

„Smer – sociálna demokracia je tu dvadsať rokov a voliči nás volili aj preto, že sme poskytovali stabilitu, istotu. Neboli sme klubom, z ktorého neustále odchádzali poslanci, prichádzali ďalší, a tí poslanci, ktorí odchádzali do iných strán, sa zbavovali zodpovednosti za tú, ktorú opúšťali. Rešpektujem rozhodnutie Petra Pellegriniho aj kolegov, ktorí sa takto rozhodli ísť ďalej, avšak – čas ukáže, či to bolo dobré alebo zlé,“ uviedol. Dodal, že pre politiku sociálnej demokracie na Slovensku to nie je dobrý krok.

„Získal som mandát za Smer, takto mi ho dali aj ľudia a cítim sa byť zaviazaný tomuto mandátu,“ povedal Blanár. Uviedol, že väčšie umenie ako odísť je udržiavať vzťahy, a snažiť sa „meniť to, čo máme“.

Michal Šipoš hovorí o hnutí OĽaNO ako o pestrej lúke: „Nikdy sme sa nechválili, nenapínali svaly, že sme jeden celok, kde všetci budú ticho a všetci budú rozprávať tak, ako povie predseda, ktorý buchne po stole. U nás je voľnosť oveľa väčšia. Prirovnal by som to k pestrej lúke, kde máme aj liberálov, aj konzervatívcov, takisto tam máme aj ľudí, ktorí sú viac stredoví. V prvom rade nám ide o to, aby sme bojovali s korupciou. To, čo tu za posledných tridsať rokov prebujnelo, a toto potrebujeme vytrhať a nastaviť nové pravidlá“.

Poslanecký klub funguje veľmi dobre, nemáme tam žiadne rozpory a problémy, dodal Šipoš.

Blanár: Členovia OĽaNO sú utajení

Blanár podotkol, že hnutie síce hovorí o transparentnosti, ale on sám nikdy nevidel, ani verejnosť, žiadny snem OĽaNO, ani či bol Matovič zvolený, dokonca sa podľa Blanára Igor Matovič chválil, že snem bol utajený. Takisto nie je známy zoznam členov hnutia.

Šipoš tvrdí, že mená členov nezverejňujú preto, aby ich nemohli šikanovať štátne zložky, pretože v minulosti boli zneužívané policajné orgány, prokuratúra a súdy.

„Ak konečne budeme mať pocit, že na Slovensku sú čestní prokurátori, že konečne tu zavládla spravodlivosť, nevidím problém, aby sme ich zverejnili,“ povedal Šipoš.

Šipoš: Rozdelenie Smeru je hra oligarchov

Smeru nevyšla hra na dobrého a zlého policajta pred voľbami, tak sa oligarchovia v pozadí Smeru rozhodli založiť novú stranu s Pellegrinim, tvrdí Šipoš. Nepovažuje ich za novú stranu a nových ľudí, ale za taktiku.

Blanár dúfa, že Pellegrini sám ponúkne miesto podpredsedu parlamentu strane Smer, pretože mu patrí aj z hľadiska počtu poslancov, ktorí v Smere zostávajú.

Posty prednostov majú obsadzovať aktivisti

Pri rozdeľovaní postov prednostov okresných úradov budú rozhodovať miestni aktivisti, občianske združenia či zoskupenia starostov, tvrdí Šipoš. Budeme sa rozhodovať podľa toho, čo majú títo ľudia za sebou, aké majú vzdelanie a „takto poctivo chceme vybrať týchto prednostov“. Nebudú volať ľudí, ktorí tam boli nominovaný Smerom, SNS či Mostom-Híd, lebo tam podľa neho boli 12 rokov.

„Ak by sme robili transparentné výberové konanie, tak čo myslíte, kto by bol najlepšie zorientovaný? No samozrejme že by to boli smeráci, ktorí by tam prišli a takto vám sypali zákony z ruky,“ uviedol Šipoš.

Blanár to považuje za oklamanie voličov, keďže pred voľbami hnutie hovorilo o transparentnosti a výberových konaniach. Uviedol však tiež, že aj Smer považoval prednostov okresných úradov za predĺženú ruku vlád a takto k ich menovaniu pristupoval. Šipoš k tomu dodal, že pod prednostami sa urobí hrubá čiara a ďalšie pozície sa budú obsadzovať transparentne s dôrazom na odbornosť.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu