Pellegrini predstavil svoj tím. Kto zostáva v Smere?

Týždeň od oficiálneho vyhlásenia Petra Pellegriniho, že po dvadsiatich rokoch opúšťa Smer, má pre svojich bývalých kolegov pripravenú ďalšiu ranu. Na tlačovej besede v stredu predstavil svojich prvých spolupútnikov zo Smeru. Sú nimi Richard Raši, Ľubica Laššáková, Peter Žiga, Denisa Saková, Erik Tomáš, Matúš Šutaj-Eštok, Peter Kmec, Ján Ferenčák, Ján Blcháč a Róbert Puci.

17.06.2020 09:30 , aktualizované: 17:36
debata (592)
VIDEO: K Pellegriniho projektu sa pridáva desať poslancov Smeru.
Video

Pellegrini avizuje, že to nebude všetko a ďalší členovia sa budú pridávať postupne. Kým niektorí očakávajú, že z 37-členného klubu môže odísť asi len desať ľudí, iní hádajú, že Smer môže prísť až o polovicu. Aj tí, ktorým sa zo strany nechce, však naznačujú, že k výmene predsedu skôr či neskôr príde.

„Chceme byť hlasom sociálnej demokracie na Slovensku,“ zdôraznil Pellegrini s tým, že nový projekt má stáť na pilieroch ochrany sociálne slabších, má niesť silný humanitný odkaz i protifašistickú tradíciu. Spoluprácu s ĽS NS odmieta. Predstavovať má podľa jeho slov spojenie profesionality, skúsenosti, odhodlania a energie. Priblížil, že v najbližšom čase začnú procesy na registráciu politického subjektu. Má to byť strana „s transparentným otvoreným financovaním bez pokútnych oligarchov v pozadí“. Dodal, že dvere do nového projektu sú naďalej otvorené.

Smer vo februárových voľbách získal 38 poslaneckých kresiel. Zvolení poslanci dostali dohromady 1 313 206 pre­ferenčných hlasov. Necelé dve tretiny preferenčných hlasov (828 673) z poslancov zvolených za stranu Smer do parlamentu získala skupina okolo Petra Pellegriniho, ktorá je na odchode z materskej strany a plánuje založiť konkurenčný politický subjekt.

Získané preferenčné hlasy odídencov zo Smeru vo februárových voľbách:

  • Peter Pellegrini 413 555
  • Richard Raši 154 722
  • Denisa Saková 144 100
  • Erik Tomáš 62 004
  • Peter Žiga 28 386
  • Ľubica Laššáková 10 781
  • Matúš Šutaj Eštok 5 049
  • Peter Kmec 1 524
  • Róbert Puci 2 689
  • Ján Ferenčák 2 679
  • Ján Blcháč 3 184

„Ponúkame skúsenosť, odbornosť, aby sme mohli pracovať pre ľudí, aby sme ich mohli zastupovať vo vrcholnej politike. Verím, že vytvoríme takú politickú silu, ktorá bude príťažlivá pre ľudí, ktorá bude presadzovať ich potreby,“ povedal Ferenčák a vyzval kolegov starostov a primátorov, aby sa rovnako k projektu pridali.

Poslanec NR SR a primátor Kežmarku Ján Ferenčák na tlačovke prízvukoval, že strana v čele s Pellegrinim dokáže presadiť politiku zodpovednej zmeny a sociálnej demokracie, ktorej cieľom je chrániť a pomáhať ľudom. „Verím, že sa nám to podarí a táto strana bude príťažlivá pre všetkých z vás," povedal Ferenčák.

Erik Tomáš na tlačovej konferencii vysvetlil, že dlhodobo presadzoval alternatívu v podobe jednotného Smeru na čele s Pellegrinim, ale ukázalo sa, že tento model je nerealizovateľný. „Necítil som v strane snahu o zmenu, po ktorej sme viacerí volali, preto som sa rozhodol prijať ponuku Petra Pellegriniho," ozrejmil Tomáš.

Desať poslancov NR SR za Smer sa pridáva k... Foto: Ivan Majerský, Pravda
pellegrini, nova strana, odidenci zo smeru, Desať poslancov NR SR za Smer sa pridáva k projektu Petra Pellegriniho. Na snímke zľava poslanci Peter Kmec, Ján Blcháč, Ján Ferenčák, Róbert Puci, členka predsedníctva Denisa Saková, podpredseda strany Richard Raši, podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer), poslankyňa Ľubica Laššáková, podpredseda Smeru Peter Žiga, poslanci Matúš Šutaj Eštok a Erik Tomáš.

„Chcem oficiálne oznámiť, že zanechávam značku a politickú stranu Smer otcovi zakladateľovi,“ vyhlásil minulú stredu Pellegrini. Túto správu po naťahovačkách oznámil v rodnej Banskej Bystrici. Predsedovi Smeru Robertovi Ficovi odkázal, že o jeho ponuku, aby ho vymenil v kresle predsedu strany, už nemá záujem.

Fico na sociálnej sieti len stručne napísal, že Pellegrinimu drží palce a Smer pokračuje v ľavicovej ceste. Smer mal v pláne reagovať na novú situáciu minulý týždeň vo štvrtok. Podľa hovorcu strany Jána Mažgúta však svoje vystúpenie odložili z úcty k tragédii vo Vrútkach. S vyhlásením by mali prísť v najbližších dňoch.

Odísť môže až polovica

Kto všetko bude nasledovať Pellegriniho? Smer by podľa našich informácií mohlo opustiť zhruba 15 poslancov. Po voľbách ich mal Smer v parlamente 38, pred mesiacom však klub opustil Ján Podmanický. Už dnes za Pellegrinim odišlo desať ľudí. Zatiaľ čo niektorí poslanci majú vo výbere jasno a verejne podporujú Pellegriniho, iní zatiaľ mlčia a čakajú na ďalšie kroky.

Vyčkávať na jasnejší vývoj situácie budú pravdepodobne aj ďalší. Poslanec Vladimír Baláž nateraz zostáva v strane, no prehodnotenie svojho názoru nevylúčil. „Snem strany môže zmeniť môj názor. Budeme sa musieť určitým spôsobom vyrovnať s výsledkom volieb a s tým, čo sa stalo v strane za uplynulé obdobie,“ vyhlásil pre Pravdu, no bližšie nechcel konkretizovať, čo by mohlo jeho názor zmeniť.

Podľa jeho názoru sa strana rozdelí na polovicu – polovica prejde do strany Pellegriniho a polovica zostane v Smere. „Ak chce mať strana politickú budúcnosť, bude sa musieť veľmi snažiť. Ak má byť aj naďalej na čele Fico, tak sa bude musieť snažiť ešte viac,“ myslí si Baláž.

Jeden z Ficových najhlasnejších podporovateľov Ľuboš Blaha dôvody Pellegriniho odchodu nevníma ako snahu o očistu kauzami poškodenej sociálnej demokracie. Jeho rozhodnutie vníma ako dôsledok Pellegriniho odklonu od ľavicovej politiky. Neočakáva preto, že straty Smeru v počte poslancov budú až také vysoké. Odhaduje, že k Pellegrinimu sa nepridá ani tretina smerákov. „Poznáme názory niektorých kolegov, ktorí boli vždy liberálnejší, a tí určite odídu. Potom sú tu takí, čo mali bližšie k ľavici a vlasteneckým hodnotám a tí zostávajú. Zhruba tak to je rozdelené. Hovorí sa do čísla desať,“ odhaduje Blaha.

V Smere, ale bez Fica?

Blaha, ktorý, ako zdôrazňuje, nad odchodom zo strany ani neuvažoval, vidí budúcnosť Smeru stále iba vo Ficovi. Odchádzať za Pellegrinim by podľa neho bolo absurdné, pretože ich názory sú dramaticky odlišné. „On je liberál a ja socialista. Nie je to osobné, s Petrom som mal vždy korektné vzťahy. Absolútne nezvažujem odchod a táto možnosť nikdy ani neexistovala z hodnotových dôvodov,“ vysvetlil Blaha.

Marián Kéry, ktorý sa pred mesiacom zviditeľnil založením hodnotovej platformy, je rozhodnutý zostať v strane. „Petrovi ako politikovi fandím, ale sklamal ma spôsob, aký si zvolil. Myslím si, že poctivejšie by bolo, keby sa pokúsil zviesť súboj o post predsedu strany, a nie zakladal nový politický subjekt,“ myslí si poslanec. Dodal, že vôbec sa nezaoberá tým, kto z jeho kolegov ostane alebo odíde a nevie to ani odhadnúť.

Ani ďalšie zo stálic Smeru nad odchodom neuvažujú a chcú tlačiť na ľavicové smerovanie strany. Hovoria však, že strana potrebuje zmenu a pripúšťajú aj výmenu Fica na jej čele. Dušan Jarjabek je z celej situácie v rozpakoch. Očakáva, že na blížiacom sa sneme mu vysvetlia, čo sa deje. S Pellegrinim sa podľa vlastných slov zatiaľ nerozprával o možnom prestupe do nového politického subjektu, definitívne ho však ani nevylučuje.

„Nepodlieham davovej psychóze a nikdy som jej ani nepodliehal. V Smere som na základe filozofie, ktorú strana má, a ja som si tú filozofiu osvojil. Som ľavičiar, ktorý je sociálne založený. Keby sa malo spoločenstvo ľudí v strane odkloniť od tejto ľavicovej politiky, budem zvažovať svoje ďalšie pôsobenie,“ uzavrel Jarjabek.

Podľa bývalého ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, ktorému Pellegrini robil medzi rokmi 2002 a 2006 poslaneckého asistenta, treba premýšľať nad perspektívnejšími alternatívami. „Nikdy som nebol v inej strane ako v Smere a nikdy ani nebudem v inej strane,“ reagoval pre Pravdu.

Po odchode niektorých poslancov bude strana oslabená, no podľa jeho názoru je to vhodná príležitosť. „Ak sa uchopí táto príležitosť, strana môže rásť. Momentálne sa tak môže stať jedine s Robertom Ficom na čele, ale do budúcna treba premýšľať nad niečím perspektívnejším,“ naznačil Vážny.

Bude mať Pellegrini poslanecký klub?

Pellegrini ešte minulý týždeň povedal, že do septembra by chcel v parlamente dohodnúť vznik nového poslaneckého klubu. Poslanci sa v poslaneckých kluboch združujú podľa príslušnosti k politickým stranám alebo volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do Národnej rady. Ak však počas volebného obdobia dôjde k zlúčeniu alebo rozdeleniu strán či volebných koalícií, rozdelia alebo zlúčia sa aj ich poslanecké kluby.

Na vlastný klub by Pellegrinimu stačilo dokopy osem poslancov. Jeho vznik však nie je automatický a musí ho schváliť plénum. Vlani v októbri sa to napríklad nepodarilo deviatim poslancom zvoleným za SaS okolo Ľubomíra Galka. Tí stranu opustili, ale poslanecké mandáty si nechali a chceli v parlamente vlastný klub Demokratickej strany, do ktorej medzičasom vstúpili. Plénum Národnej rady im však jeho zriadenie odmietlo.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) už naznačil, že by v tom nemal byť problém. Zároveň však priznal, že sa o tom ešte v strane nerozprávali. Šéf najväčšieho poslaneckého klubu Michal Šipoš (OĽaNO), naopak, naznačil, že ak bola Pellegriniho skupina zvolená za Smer, bolo by fér vrátiť mandáty strane. Tiež však dodal, že sa o postupe budú musieť najprv poradiť.

Fico: Čas ukáže, kto to so sociálnodemokra­tickými hodnotami myslí úprimne

Predsedu Smeru Roberta Fica mrzí, že odchádzajúci členovia strany hovoria o silnej sociálnej demokracii, pričom práve oni ju trieštia a oslabujú. Mrzí ho tiež, že po 20 rokoch v Smere dokážu niektorí predstierať, že sú nové tváre. Uviedol to na sociálnej sieti v súvislosti s avizovaným odchodom ďalších desiatich členov Smeru do nového projektu Petra Pellegriniho. Hovorí, že slovami o novej sociálnej demokracii chcú prekryť svoje egoistické ciele a zmiasť voličov strany.

„Čas ukáže, kto to so sociálnodemokra­tickými hodnotami myslí úprimne a vážne, kto sa s nimi narodil, kto ich zdieľa a cíti. Úspešnú ľavicu a sociálnu demokraciu vždy reprezentovali činy a nie slová. Ako predseda strany Smer-SD môžem hrdo povedať, že odkedy som v politike, tak som presvedčený ľavičiar a nikdy nepodľahnem ‚slniečkárskym‘ a neoliberálnym trendom,“ tvrdí Fico.

592 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini