V utorok pribudlo deväť prípadov ochorenia Covid-19

V utorok na Slovensku pribudlo deväť ľudí infikovaných koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 1 561 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. Informuje o tom na stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

17.06.2020 09:41 , aktualizované: 17:11
debata (59)

Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 163 testov, laboratóriá spolu otestovali už takmer 199-tisíc vzoriek. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, tak stúpol na 1 437. Na Slovensku je tak aktuálne 96 aktívnych prípadov.

Hospitalizovaných je 18 osôb, ani u jedného človeka nie je potvrdené ochorenie Covid-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti ani na pľúcnej ventilácii nie je nikto. Sedemdňový kĺzavý medián je momentálne na hodnote tri.

Štyri nové prípady pribudli v okrese Levoča a po jednom v okresoch Košice, Poprad, Prešov, Michalovce a Námestovo.

Situácia v susedných krajinách

Situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v okolitých krajinách je relatívne stabilizovaná. Výnimkou sú Ukrajina a Poľsko. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Poukázal na to, že v susednej v Českej republike za posledných pár dní evidujú len mierny vzrast počtu prípadov. Veľmi dobrá situácia je podľa šéfa rezortu zdravotníctva v Maďarsku a v Rakúsku. Prípadov je v týchto krajinách podľa jeho slov „úplné minimum“. Myslí si, že cestovať tam je relatívne bezpečné. Voľný režim na hraniciach je podľa jeho slov úplne opodstatnený.

TB: Minister zdravotníctva Marek Krajčí k aktuálnej situácii s koronavírusom.

Iný názor mal na situáciu s Poľskom. „Situácia v Poľsku je vážna. V súvislosti s tým, že sa otvorili hranice, tak isto by som chcel vyzvať na obozretnosť. Najmä tí ľudia, ktorí prichádzajú na územie Slovenska z Poľska, by určite mali použiť ochranné pomôcky,“ povedal Krajčí s tým, že situácia so severným susedom Slovenska ešte nie je stabilizovaná.

Situácia na Ukrajine je podľa Krajčího veľmi vážna. Podľa jeho slov je veľmi dôležité, aby sa ľudia vracajúci z Ukrajiny nechali otestovať a absolvovali karanténu. Vyzval ich, aby boli veľmi opatrní.

„Tak ako aj v prvej fáze nástupu pandémie na Slovensku, aj teraz naši epidemiológovia robia výbornú robotu. Kontaktujú všetkých nakazených. Vyhľadávajú kontakty a karantenizujú ich,“ doplnil. Minister odporúča nainštalovať si eKaranténu, napriek tomu, že aplikácia je dobrovoľná.

Za utorok (16. 6.) pribudlo na Slovensku deväť nových prípadov ochorenia Covid-19. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva sa očakávalo, že niekoľko prípadov pribudne. Len dvaja novonakazení žijú na Slovensku, ide o ľudí nad 70 rokov. Nejde však o ľudí z domovov sociálnych služieb. Ostatné prípady boli importované z krajín, ktoré nie sú označené ako bezpečné. Išlo o navrátilcov z Veľkej Británie, ktorí žijú v marginalizovaných komunitách, a z Ukrajiny.

Prezidentka odobrila uvoľnenie zákazu predaja ochranných pomôcok

Zákaz predaja osobných ochranných prostriedkov sa má čiastočne uvoľniť. Dôvodom je zlepšenie situácie okolo koronavírusu. Vyplýva to z novely zákonov v oblasti zdravotníctva v súvislosti so šírením choroby Covid-19, ktorú v utorok (16. 6.) podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Poslanci Národnej rady SR ju schválili 9. júna. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Právnou úpravou v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami pre ochorenie Covid-19 sa majú upraviť ustanovenia súvisiace s epidemiologickými ambulanciami kreovanými pre pacientov s ochorením Covid-19. Upraviť sa majú aj podmienky, pri ktorých môže byť pomer úhrady zdravotnej poisťovne a doplatku poistenca za liek, zdravotnícku pomôcku alebo dietetickú potravinu zmenený tak, aby sa udržala stabilita systému verejného zdravotného poistenia. Rovnako sa má zrušiť aj dočasné pozastavenie ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov.

Nová právna úprava má udržať stabilitu systému verejného zdravotného poistenia. Úprava legislatívy má priniesť ročnú úsporu vo výške najmenej dvoch miliónov eur. Zmeny by mali pozitívne ovplyvniť zníženie výdavkov domácností v súvislosti s očakávaným znížením doplatkov za lieky v zozname kategorizovaných liekov.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus