V Českej republike zadržali Jozefa Majského

Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom SR zadržali dnes v nemocnici v Českej republike Jozefa Majského, kde bol hospitalizovaný. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti. Jeho advokát označil tento krok za hrubo nezákonný.

17.06.2020 14:14 , aktualizované: 15:24
pezinok, specialny sud, majsky Foto: ,
Jozef Majský
debata (53)

Majský tam momentálne čaká na operačný zákrok a je strážený príslušníkmi českej polície. O jeho vydaní na Slovensko budú podľa informácii polície rozhodovať mieste orgány.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v stredu potvrdila, že má informáciu, že na podnikateľa bol vydaný európsky zatýkací rozkaz, na základe ktorého príslušný justičný orgán bude rozhodovať. „Následne predpokladám, že nebudú dôvody na odmietnutie. Mal by byť odovzdaný našim orgánom. Súd bude ďalej konať v tejto veci,“ povedala.

VIDEO: Ministerka Mária Kolíková k aktuálnemu dianiu.
Video

„Pokiaľ je pravda, že mal obmedzenú osobnú slobodu na mieste, ktoré som súdu ja osobne oznámil, pretože by orgány činné v trestnom konaní (OČTK) nevedeli kam majú ísť, tak potom je to hrubo nezákonné. Súdu som oznámil miesto, pretože sa môj klient nachádzal na inom mieste, aké bolo doteraz oznámené OČTK. Oznámil som ho preto, aby nedošlo ku komplikáciám, že kde sa nachádza a aby niekto nepovedal, že sa nachádza niekde, kde nemá,“ uviedol obhajca Jozefa Majského Peter Filip. O termíne zasadnutia na NS SR nebol zatiaľ oficiálne informovaný.

Najvyšší súd (NS) SR vytýčil termín verejného zasadnutia vo veci podnikateľa Jozefa Majského v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia na 1. júla. Má rozhodovať o odvolaní obžalovaného. Uviedla to Alexandra Važanová z referátu pre komunikáciu s verejnosťou NS SR.

Súd trestné stíhanie Jozefa Majského prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu. Rozhodnutiu predchádzalo pribratie štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia a znalecké dokazovanie s cieľom preveriť, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí.

NS SR sa mal pravidelne informovať o zdravotnom stave podnikateľa. V októbri minulého roka NS SR opäť vyzval znalcov, aby sa vyjadrili k zdravotnému stavu s cieľom zistiť, či dôvody prerušenia trestného stíhania naďalej trvajú alebo pominuli.

Predsedníčka senátu NS SR Gabriela Šimonová vylúčila Jozefa Majského 28. marca 2018 pre zlý zdravotný stav na samostatné konanie. V ten istý deň senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu na BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody.

Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika P. na sedem rokov. Brtva je už podmienečne prepustený na slobodu. Trojicu v minulosti už dva razy neprávoplatne odsúdil v kauze podvodu voči nebankovým subjektom ŠTS v Pezinku.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #zadržanie #Jozef Majský