S Ficom sme sa rozišli ako džentlmeni, prezradil Tomáš

Nová strana Petra Pellegriniho by mala byť orientovaná na sociálnodemokratické hodnoty a mladších voličov. K politickému projektu expremiéra sa v stredu pripojili desiati poslanci parlamentu, medzi nimi aj Erik Tomáš, dlhoročný blízky spolupracovník Roberta Fica. „Necítili sme snahu zmeniť veci v strane,“ povedal v rozhovore pre TV Pravda.

18.06.2020 06:00
debata (414)

VIDEO: Ako oznámil Erik Tomáš svoj odchod zo Smeru Robertovi Ficovi? Chcel Tomáš výmenu predsedu Smeru? Kto odmietal diskusiu o zmenách v strane? Zostáva Tomáš naďalej presvedčený ľavičiar?

Video

Dlho ste sa rozhodovali, či odídete s Petrom Pellegrinim?

Nie, nerozhodoval som sa dlho. Len som to nechcel odkazovať cez médiá. Chcel som sa najskôr rozprávať s predsedom Smeru a s ostatnými kolegami. Stalo sa tak a malo to veľmi kultivovanú a slušnú formu. Považoval som za férové, aby som až potom predstúpil pred médiá.

Aký bol rozhovor s Robertom Ficom?

Bol pomerne dlhý, veľmi príjemný a džentlmenský. Podali sme si ruky a zaželali všetko dobré, čiže nič špeciálne sa neudialo.

Nemáte pocit, že ste ho podrazili?

Ale vôbec nie. Myslím si, že sú to príliš tvrdé slová, pretože moje rozhodnutie bolo úplne slobodné a on to akceptoval. Patril som k najaktívnejším politikom strany Smer či už v televíznych debatách alebo pri predkladaní sociálnych zákonov, a napriek tomu som nezastával žiadnu výraznú funkciu ani v strane, ani v exekutíve. Robil som prácu úprimne, tvrdo som bojoval a nemal som žiadne záväzky ani k predsedníctvu, ani ku okresnej či krajskej rade, bol som radový člen Smeru. Preto si myslím, že som mal morálne právo rozhodnúť sa. A ja som sa rozhodol tak, ako som sa rozhodol. Dlhodobo som podporoval myšlienku jednotného Smeru na čele s Petrom Pellegrinim. Napriek tomu, že na verejnosť prenikajú rôzne politické odkazy, my sme necítili úprimnú snahu o zmeny, ktoré by pomohli strane opätovne sa naštartovať. Myslím si, že to rozdelenie napokon môže byť prospešné pre obe strany. Že naše vzťahy budú oveľa lepšie. Dúfam, že budeme v opozícii pôsobiť ako partneri, a naším hlavným politickým rivalom bude Igor Matovič a jeho vláda.

Priznali ste, že ste chceli diskutovať o zmene v strane Smer. Odmietal to Robert Fico?

Nechcem sa už k týmto veciam vracať. Žiaľ, k poctivej diskusii neprišlo, ale to nebolo na mojich pleciach, ale na pleciach niekoho iného. Najlepším riešením bolo už ísť inou cestou. To ale neznamená, že nebudeme opozičnými partnermi s jedným cieľom. A to je amatérska vláda Igora Matoviča.

Čím sa chcete odlíšiť od „starého“ Smeru?

Chceme si zachovať ľavicovosť a prácu pre jednoduchých ľudí, chudobných, ťažko zdravotne postihnutých, odkázaných, pre rodiny a dôchodcov. To bude naša agenda. Ale modernými formami by sme chceli oslovovať aj iné generácie a priblížiť sociálnu demokraciu aj mladším ľuďom. Máme pocit, že mladí ľudia úplne rezignovali na taký typ strany, ako ponúkala strana Smer.

Zostávate naďalej presvedčeným ľavičiarom?

Absolútne. Nikdy by som nevstupoval do strany, o ktorej by som nebol presvedčený, že chce presadzovať ľavicovú politiku, ale na základe modernejších sociálnodemokra­tických hodnôt.

Čo to znamená – modernejšie hodnoty?

Modernejšie v komunikácii a v témach, ktoré by sme ponúkli mladým ľuďom. Smer dlhodobo neoslovuje mladých. Nestačí len dať vlaky zadarmo a tváriť sa, že mladí na to skočia.

Robert Fico vám vydláždil cestu do vysokej politiky. Ste mu za to vďačný?

Samozrejme. Robertovi Ficovi patrí veľká vďaka a rešpekt za projekt, ktorý vytvoril, a kde sme sa mohli viacerí realizovať.

Smer vyzýva odídencov, aby vrátili funkcie

Smer vyzval odchádzajúcich poslancov Národnej rady SR, aby vrátili funkcie, ktoré za stranu získali v parlamente. Ako informuje vo svojom profile na sociálnej sieti, nemôžu zakladať novú politickú stranu a zároveň byť členmi Smeru-SD.

„Týmto de facto vyjadrili, že prestávajú byť členmi strany Smer-SD a takto to aj vníma strana. Nemôžu zakladať novú politickú stranu a zároveň byť členmi strany Smer-SD. Vyzývame poslancov, ktorí sa dnes prezentovali ako úprimný, nový politický subjekt, aby sa takto úprimne a novo postavili aj k svojim mandátom. Tie nezískali ako súkromné osoby, ale vďaka účasti na kandidátke strany Smer-SD. Preto by mali zvážiť vrátenie funkcií, ktoré získali v NR SR," píše opozičná strana v stanovisku.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

414 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini #Erik Tomáš