Ohnisko vírusu je v Pekingu pod kontrolou, Brazília sa blíži k miliónu nakazených

Epidémia koronavírusu v čínskom hlavnom meste Peking je pod kontrolou a v nasledujúcich dňoch by malo dôjsť k zníženiu počtu nových prípadov. Rýchlym tempom stále rastú počty nakazených a mŕtvych v Brazílii.

18.06.2020 06:00 , aktualizované: 17:39
Čína, Peking, koronavírus Foto:
Ľudia v uliciach Pekingu s rúškami. Peking sa stal miestom nákazy koronavírusom, niektoré štvrte uzavreli a testujú státisíce ľudí.
debata (58)

17:37 V Británii sa za posledný deň zvýšila bilancia úmrtí pacientov s koronavírusom o 135, a celkom tak v krajine od začiatku epidémie zomrelo 42 288 ľudí s ochorením Covid-19. S odkazom na oficiálnu štatistiku vlády o tom informovala agentúra Reuters. Medzi novými obeťami je aj trinásť dní starý novorodenec. Počet nakazených sa zvýšil o 1218 a prekonal hranicu 300-tisíc.

17:03 Epidémia koronavírusu v čínskom hlavnom meste Peking je pod kontrolou a v nasledujúcich dňoch by malo dôjsť k zníženiu počtu nových prípadov. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii odborník na verejné zdravie z čínskeho Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb Wu Cun-jou, píše agentúra AP.

Takýmto novým ohniskám pandémie nie je možné podľa slov hlavného epidemiológa Wua zabrániť, aktuálne ohnisko však bolo väčšie, než sa očakávalo, keďže sa nákaza vyskytla na hlavnom trhovisku.

15:32 Organizácia Amnesty International (AI) vyzvala egyptské úrady, aby prestali prenasledovať a zastrašovať zdravotníkov, ktorí vládu kritizovali za jej postup v čase pandémie koronavírusu. Podľa AI bolo v Egypte od marca zatknutých osem pracovníkov zdravotníctva, medzi ktorými boli lekári a lekárnici, ktorí sa otvorene k situácii vyjadrili na sociálnych sieťach.

V Egypte sa potvrdila nákaza u viac ako 49-tisíc osôb, úmrtí pacientov s ochorením Covid-19 je 1850. Vyše 400 z nakazených sú zdravotníci a medzi mŕtvymi je ich 68. Jeden z egyptských predstaviteľov v máji priznal, že čísla nie sú presné a že nakazených môže byť až 100-tisíc.

14:49 Európske krajiny prepustili celkovo viac ako 118 000 väzňov, aby zabránili šíreniu nového druhu koronavírusu vo väzniciach. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vo štvrtok zverejnila Rada Európy (RE), informovala agentúra DPA.

Najviac ľudí prepustilo Turecko. Na slobodu sa tam dostalo 102 944 väzňov, čo je približne 35 percent celkového počtu uväznených v krajine. Francúzsko prepustilo vyše 10-tisíc väzňov, alebo 14 percent uväznených, ale keďže toto číslo zahŕňa aj tých, ktorí sa mali v tomto období aj tak dostať na slobodu, v štúdii ich do súčtu nezarátali. Cyprus, Slovinsko, Portugalsko, Nórsko a Írsko predčasne prepustili vyše desať percent uväznených.

14:21 Členské krajiny Európskej únie môžu žiadať o dodatočné finančné zdroje cez nástroj núdzovej podpory na prepravu základného tovaru, lekárskych tímov a pacientov nakazených novým typom koronavírusu.

Uviedla to vo štvrtok Európska komisia. Komisia spresnila, že nové financovanie dopĺňa formu finančnej podpory, ktorá je už dostupná prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany a dodávok osobných ochranných prostriedkov cez nástroj rescEU, ktorý je súčasťou tohto mechanizmu.

14:09 Mesto Bratislava sa chystá na prípadnú druhú vlnu pandémie koronavírusu. Pripravilo preto takzvaný Covid-19 semafor. Ten určuje, pri akých prípadoch, číslach a okolnostiach sa spúšťajú jednotlivé opatrenia hlavného mesta pri možnom návrate koronakrízy.

„Martin Pavelka, epidemiológ, ktorý bol počas koronakrízy pre naše mesto nesmierne dôležitý a naďalej s nami spolupracuje, nám na spoločnom stretnutí s vedením mesta odprezentoval, ako sa pripraviť na prípadnú druhú vlnu koronakrízy,“ uviedol na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo. V prípade vytvoreného Covid-19 semaforu ráta mesto so zeleným signálom (endemický stav), oranžovým signálom (trigger points analýza) a červeným signálom (epidemický stav).

13:43 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) verí, že sa už tento rok vyrobia stovky miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu, do konca budúceho roka až dve miliardy. V Ženeve to dnes podľa agentúry Reuters povedala hlavná vedecká pracovníčka WHO Soumya Swaminathanová. O nájdenie vakcíny teraz usiluje rad firiem po celom svete a viac ako desať z nich už môže robiť testy na ľuďoch.

12:38 Európska únia by mala zaujať dôraznejšiu úlohu vo svete a postupovať jednotne voči Číne, aby tak lepšie obhajovala svoje hodnoty. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla vo štvrtok, keď parlament oboznamovala s prioritami predsedníctva svojej krajiny v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla.

„Dramatické globálne dôsledky (koronavírusovej) pandémie si vyžadujú, aby Európa prevzala viac globálnej zodpovednosti,“ povedala Merkelová pred poslancami Spolkového snemu vo vládnom vyhlásení, týkajúcom sa aj nadchádzajúceho piatkového summitu EÚ. „V tomto čase svet potrebuje silný hlas Európy na ochranu ľudskej dôstojnosti, demokracie a slobody,“ citovala ju agentúra Reuters.

Merkelová vyhlásila, že chce nemecké predsedníctvo v druhom polroku 2020 využiť na posilnenie odolnosti EÚ i jej schopnosti zvládať budúce výzvy. „Pandémia nám ukazuje: naša Európa je zraniteľná,“ zdôraznila s tým, že súdržnosť a solidárnosť v Európe nebola ešte nikdy taká dôležitá ako dnes.

12:24 Nemeckí vedci zistili, že krvná skupina človeka môže určiť, nakoľko vážny bude uňho priebeh Covidu-19. Vo štvrtok o tom informovali tlačové agentúry DPA a AP. Výskum vedcov na Univerzite v Kiele v Nemecku bol zverejnený v odbornom časopise New England Journal of Medicine.

Ukázal, že u ľudí s krvnou skupinou A je takmer o 50 percent vyššia pravdepodobnosť závažnejšieho priebehu ochorenia Covid-19 než u ľudí s ostatnými krvnými skupinami. U ľudí so vzácnou krvnou skupinou nula je až o 50 percent nižšia pravdepodobnosť závažného ochorenia, odhalil výskum.

11:58 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch vo štvrtok oznámil, že od júla budú môcť ľudia odložiť rúška aj vo vnútorných priestoroch. Povinné by však mali zostať na miestach s vyšším výskytom prípadov ochorenia Covid-19, ako je momentálne hlavné mesto Praha a okres Karviná, v ktorom sa stala ohniskom nákazy Baňa Darkov. Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

11:31 Počet potvrdených prípadov koronavírusu na Ukrajine sa vo štvrtok zvýšil o 829 na 34 063. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 23 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 966. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 14 943 ľudí.

10:47 Pandémia koronavírusu spôsobí v druhom štvrťroku tohto roka na Slovensku medzikvartálny prepad hospodárstva o 9,3 percenta. Predpovedajú to analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS) vo svojom aktuálnom technickom odhade. (Viac tu)

10:30 Rusko zaregistrovalo za uplynulých 24 hodín 7 790 nových prípadov koronavírusu. Počet obetí pandémie vzrástol o 182 na 7 660. Celkovo krajina eviduje 561 091 prípadov infekcie. Vyliečilo sa už 313 963 ľudí, čo predstavuje 56 percent z celkového počtu nakazených. Smrtnosť na chorobu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v Rusku 1,35 percenta.

10:08 Bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev sa infikoval koronavírusom, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie na jeho oficiálnej webovej stránke. „Prvý kazašský prezident je v súčasnosti v izolácii. Žiaľ, posledný test na infekciu koronavírusom mal pozitívny výsledok. Neexistuje však dôvod na obavy,“ uvádza sa vo vyhlásení.

10:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že zastavila testovanie lieku hydroxychlorochín v rámci svojho medzinárodného programu, ktorý skúma možné spôsoby liečby ochorenia Covid-19. (Viac tu)

9:39 V stredu pribudol na Slovensku jeden pozitívny prípad ochorenia Covid-19, počet ľudí s potvrdeným koronavírusom tak stúpol na 1 562. Uplynulý deň sa urobilo 787 testov, laboratóriá spolu otestovali už takmer 200-tisíc vzoriek. (Viac tu)

9:12 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Čiernej Hore stúpol v stredu na deväť po tom, čo Úrad pre verejné zdravie potvrdil sedem nových infikovaných. Vo štvrtok ráno o tom informovala tlačová agentúra HINA. Už začiatkom tohto týždňa zistili zdravotníci nákazu u dvoch ľudí, ktorí nakrátko navštívili susednú Bosnu a Hercegovinu (BaH) – dovtedy však balkánska krajina nehlásila 42 dní po sebe žiadny prípad infekcie.

8:15 Južná Kórea potvrdila vo štvrtok 59 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Ide o najvyšší denný nárast počtu nakazených za posledné tri týždne. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Celkovo Južná Kórea eviduje 12 257 prípadov infekcie koronavírusom. Vo štvrtok pribudlo jedno úmrtie. Celkovo následkom ochorenia Covid-19 zomrelo 280 nakazených. Vyliečilo sa už 10 800 pacientov.

6:55 Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa bolo od utorkového do stredajšieho večera v Spojených štátoch nahlásených ďalších 840 úmrtí spôsobených koronavírusom. Ochorenie Covid-19 je v USA spájané so smrťou približne 117 700 ľudí. Agentúra AFP napísala, že hoci sú v USA denné počty mŕtvych v poslednej dobe o niečo menej znepokojujúce, krajina stále bojuje s prvou vlnou nákazy. Hlásené obete koronavírusu aktuálne pribúdajú výrazne pomalšie ako pred dvoma mesiacmi, bilancia nakazených však stále denne v priemere rastie o viac ako 20-tisíc prípadov.

Veľa štátov v poslednom týždni opakovane zaznamenáva rekordné prírastky štatistiky potvrdených nákaz potom, keď sa naprieč USA začali rušiť karanténne opatrenia. Väčšie počty odhalených infekcií sú do istej miery dôsledkom zvýšeného počtu vykonávaných testov, agentúra Reuters ale podotýka, že na mnohých miestach rastie tiež počet hospitalizácií spojených s Covidom-19.

6:10 Čína v stredu zaznamenala 28 prípadov ochorenia Covid-19, teda menej ako v predchádzajúcich štyroch dňoch, keď bol počet ohlásených nákaz vždy aspoň o desať vyšší. Z nových prípadov sa 21 týka Pekingu, kde sa tento týždeň po odhalení nového ohniska infekcie obnovovali karanténne opatrenia. O najnovších údajoch čínskej Národnej zdravotníckej komisie informovala agentúra Reuters.

Celkový počet zistených infekcií narástol na 83 293. Štyri z 28 nových nákaz označujú čínske úrady ako importované, čo znamená, že chorí nedávno do Číny pricestovali zo zahraničia. Krajina tiež eviduje osem nových nakazených koronavírusom, ktorí nemali žiadne príznaky.

6:00 Brazílske ministerstvo zdravotníctva registrovalo v stredu už 955 377 potvrdených nákaz koronavírusom a s ochorením Covid-19 spájalo 46 510 úmrtí. Za deň teda pribudlo 32 188 nakazených a 1 269 mŕtvych, informovala agentúra Reuters. Nové denné čísla sú o niečo nižšie ako v utorok, oficiálne štatistiky o epidémii Covidu-19 však v Brazílii ďalej rastú rýchlejšie ako v ktorejkoľvek inej krajine.

Viac mŕtvych a nakazených než Brazília hlásia len Spojené štáty. Bilancia potvrdených prípadov infekcie začala v Brazílii prudko stúpať na prelome apríla a mája, keď bol ešte celkový počet zistených nákaz pod 100 000. V pos­ledných dňoch sa 24-hodinové súčty pozitívne testovaných ľudí opakovane dostali nad 30 000 a už dva týždne ani raz neklesli pod 15 000. Zatiaľ rekordný bol utorok, keď ministerstvo zdravotníctva ohlásilo 34 918 nových prípadov. Bilancia obetí najviac narástla 4. júna, a to o 1 473 úmrtí, uvádza americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

Aktivisti kopú symbolické hroby na slávnej... Foto: SITA/AP, Leo Correa
Brazília, koronavírus Aktivisti kopú symbolické hroby na slávnej brazílskej pláži Copacabana na protest proti tomu, ako vláda zvláda pandémiu koronavírusu.

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

58 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus