Pandémia je podľa WHO v novej, nebezpečnej fáze

Pandémia koronavírusu je podľa WHO v súčasnosti v "novej a nebezpečnej fáze", keď sa šírenie vírusu zrýchľuje a súčasne sa zmierňujú epidemiologické opatrenia. Britská vláda znížila stupeň varovania v súvislosti s koronavírusom, Čína po objavení nového ohniska nákazy v Pekingu opäť zaviedla niektoré epidemiologické opatrenia.

19.06.2020 06:10 , aktualizované: 20:55
debata (60)

20:50 Zotavovanie americkej ekonomiky z pandémie nového koronavírusu bude podľa všetkého náročné a rýchle riešenia neexistujú. Povedal to v piatok šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell. „Dostaneme sa z toho, vyžaduje si to však čas a tvrdú prácu. Je potrebné počítať s tým, že pred nami je náročná cesta,“ povedal Powell na začiatku videokoferencie s predstaviteľmi mesta Youngstown v Ohiu o pracovnom trhu v súčasnom období. „(Choroba) si vyžiadala veľa životov, mnohí prišli o živobytie a navyše, pred nami je veľká neistota,“ dodal Powell.

19:20 V Taliansku ďalej rýchlym tempom ubúda ľudí, ktorí majú aktuálne pozitívny test na koronavírus – ešte vo štvrtok ich bolo vyše 23-tisíc, dnes ich úrady registrujú 21 543. Oproti predchádzajúcemu dňu sa znížila aj denná bilancia úmrtí, zo 66 na 47. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje úradu civilnej ochrany.

Celkovo sa od začiatku epidémie koncom februára v Taliansku vírusom SARS-CoV-2 nakazilo 238 011 ľudí a krajina je v tomto ohľade ôsmym najviac postihnutým štátom sveta.

18:34 Pandémia koronavírusu je v súčasnosti v „novej a nebezpečnej fáze“, keď sa šírenie vírusu zrýchľuje a súčasne sa zmierňujú epidemiologické opatrenia. Uviedla to v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„Svet je v novej nebezpečnej fáze. Ľudia už pochopiteľne nechcú byť doma a krajiny chcú čo najskôr otvoriť svoje ekonomiky, ale šírenie vírusu je stále rýchle,“ povedal na virtuálnom brífingu v Ženeve generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pripomenul, že v priebehu štvrtka WHO zaznamenala vo svete viac ako 150-tisíc nových prípadov nákazy, čo je doposiaľ najvyšší denný nárast. Takmer polovica z nich bola zaznamenaná v Severnej alebo Južnej Amerike, veľké počty infikovaných hlásili aj z južnej Ázie a Blízkeho východu, uviedla agentúra AP.

17:46 Jediným pozitívnym efektom koronavírusu pre Slobodu zvierat (SZ) bolo navýšenie počtu adopcií zvierat. Uviedla to koordinátorka kampaní SZ Silvia Čaňová. Adopcie zvierat vzrástli v rekordnom počte. V bratislavskom útulku Polianky si ľudia v priebehu dvoch mesiacov adoptovali celkovo 70 zvierat, čo predstavuje absolútny rekord. SZ musela počas prísnych opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu pre verejnosť zatvoriť všetky svoje útulky. Tie sa opätovne otvorili 1. júna.

17:21 Ukrajina zvažuje opätovné zavedenie obmedzení voľného pohybu v niekoľkých regiónoch, kde po nedávnom uvoľnení reštrikcií došlo k prudkému nárastu počtu nových prípadov nákazy koronavírusom. Minister zdravotníctva Maksym Stepanov podľa agentúry AFP v piatok neuviedol, ktorých regiónov sa tieto opatrenia budú týkať a ani ich nekonkretizoval.

V piatok Ukrajina zaznamenala najväčší denný nárast počtu infikovaných – ide o 921 prípadov v priebehu jedného dňa, čím sa celkový počet infikovaných na Ukrajine teraz blíži k číslu 35 000. Ukrajinské orgány podľa AFP spresnili, že nárast počtu infikovaných evidujú v 15 z 24 regiónov. Najviac zasiahnuté sú regióny na západe Ukrajiny – Ľvov a Rivne – a hlavné mesto Kyjev.

17:03 V Španielsku zomrelo od začiatku pandémie v súvislosti s potvrdenou nákazou koronavírusu 28 313 ľudí, uviedlo dnes ministerstvo zdravotníctva. To posledne oznámilo celkový počet úmrtí 7. júna, keď bolo zomrelých 27 136. Aktua­lizovaný údaj zahŕňa aj staršie prípady, ktoré sa od polovice mája overovali podľa novej metodológie. Ide pritom len o zomrelých, u ktorých sa koronavírus preukázal PCR testom.

16:06 Súd v ukrajinskom meste Chmeľnyckyj v piatok pozastavil konanie proti prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý počas návštevy v meste porušil pravidlá karantény, keď spolu s členmi svojho tímu pil kávu v miestnej kaviarni. Súd sa rozhodol požiadať Najvyšší súd o výklad článku ústavy o nedotknuteľnosti prezidenta a zaujatie stanoviska k tomu, či by súdne konanie voči hlave štátu v tomto prípade nemalo byť zastavené, informoval portál E počas priameho prenosu zo súdnej siene.

Zelenskému polícia vyrubila pokutu v prepočte 1100 eur za porušenie karanténnych opatrení pri návšteve kaviarne, ktorej vnútorné priestory mali byť tom v čase – 3. júna – na základe karanténnych nariadení uzavreté. Z porušenia pravidiel Zelenského usvedčila fotografia, ktorú člen jeho tímu zverejnil na Facebooku. Zachytáva Zelenského, ako so skupinou mužov bez rúšok či inej ochrany pijú kávu.

15:45 Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Saudskej Arábii dnes presiahol 150-tisíc a 1184 ľudí s ochorením Covid-19 tam doteraz zomrelo. S odvolaním na oznámenie ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

Počet nakazených v kráľovstve v uplynulých desiatich dňoch opäť stúpol. Dnes tamojšie ministerstvo zdravotníctva informovalo o 4301 nových prípadoch nákazy, čo celkový počet doteraz potvrdených infekcií zvýšilo na 150 292. Počet nakazených v krajine pritom presiahol 100-tisíc 7. júna, 1000 mŕtvych Saudská Arábia hlásila v polovici mesiaca.

14:55 Britská vláda v piatok znížila stupeň varovania v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra DPA. Stupeň varovania sa podľa britského ministerstva zdravotníctva znížil z najvyššieho štvrtého na stupeň číslo tri, uvádza na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Britský premiér Boris Johnson v máji predstavil systém varovania v súvislosti s koronavírusom, ktorý má celkovo päť stupňov. Úrady pri vyhlásení konkrétneho stupňa podľa Johnsona berú do úvahy reprodukčné číslo vírusu (R0) a počet prípadov.

14:11 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok na úvod zasadnutia Európskej rady vyzvala najvyšších predstaviteľov členských krajín EÚ, aby sa zomkli a čo najrýchlejšie sa dohodli na prijatí plánu hospodárskej obnovy, ktorý eurokomisia navrhla v snahe zmierniť dôsledky koronakrízy.

„Toto je šanca, ktorú si Európa nemôže dovoliť nechať ujsť,“ odkázala šéfka exekutívy EÚ. S jej názorom súhlasí aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý riadi debaty premiérov a prezidentov a od ktorého sa očakáva, že po piatkovom summite predstaví nový negociačný balík pre finálne rokovania lídrov s cieľom dosiahnuť dohodu o podobe dlhodobého rozpočtu a plánu obnovy v priebehu júla. „Máme spoločnú zodpovednosť za doručenie výsledkov. Je čas sa do toho zapojiť,“ uviedol Michel

13:05 Japonsko v piatok uvoľnilo všetky zostávajúce obmedzenia vnútroštátneho cestovania. Premiér Šinzó Abe obyvateľov vyzval, aby cestovali a zúčastňovali sa koncertov alebo iných podujatí s cieľom pomôcť ekonomike zasiahnutej pandémiou, píše agentúra Reuters.

Epidemiologické opatrenia zavedené v dôsledku koronavírusovej pandémie začalo Japonsko uvoľňovať v máji. Od piatka sa v krajine takisto znovu otvorili bary a reštaurácie, ktoré však musia naďalej dodržiavať prísne hygienické opatrenia.

12:39 Počet prípadov partnerského násilia na ženách počas domácej izolácie z dôvodu pandémie koronavírusu výrazne stúpol. Na služby pre ženy zažívajúce násilie sa v priebehu 11 týždňov obrátilo až 1251 žien, pričom 362 z nich boli nové klientky. Vyplýva to zo zistení Koordinačno-metodického centra pre prevenciu násilia na ženách (KMC) Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR). Informovala o tom Viera Böttcher z IVPR. (tasr)

11:37 Takmer polovica Slovákov zažívala počas obdobia pandémie koronavírusu depresívne pocity. Vyplýva to z najnovších výsledkov prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“. Iniciovali ho prieskumná spoločnosť MN FORCE, agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. O jeho výsledkoch informovali na tlačovej konferencii v piatok.

Prieskum sa realizoval online formou na vzorke 1000 respondentov v období od 25. do 28 mája 2020. Viac ako 48 percent respondentov uviedlo, že počas pandémie zažívalo často alebo občas depresívne pocity. „Výskumy z iných krajín poukazujú na to, že čím sú ľudia mladší, tým horšie zvládajú pandémiu. Podobný jav sme zaznamenali aj na Slovensku,“ zhodnotila Kamila Urban z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV. Podľa jej slov predovšetkým študenti vykázali vysokú hladinu úzkosti, depresie a stresu.

11:35 Rusko zaznamenalo v piatok 7972 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín a 181 úmrtí. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Už po tretí deň neprekročil denný nárast počtu prípadov 8000. Počet mŕtvych v dôsledku ochorenia Covid-19 stúpol na 7841. To predstavuje 1,38 percenta z celkového počtu infikovaných. Z Covidu-19 sa v piatok vyliečilo ďalších 10 443 ľudí, čím sa celkový počet vyliečených pacientov zvýšil na 324 406.

11:30 Slovensko súhlasí s predloženým návrhom Európskej komisie (EK) týkajúcim sa revidovaného sedemročného rozpočtu Európskej únie na roky 2021–27 a plánu pre obnovu a odolnosť, ktorý má oživiť európsku ekonomiku po koronakríze. Uviedol to vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

V piatok predpoludním začali prostredníctvom videokonferencie rokovať o týchto návrhoch šéfovia štátov a vlád EÚ. Javorčík pripomenul, že videosummit nemá snahu dospieť v tejto fáze rokovaní ku kompromisnej dohode – tá sa očakáva najskôr až v priebehu júla. (tasr)

11:23 Koronavírus sa v dvoch najväčších severotalianskych mestách Miláno a Turín objavil už v decembri, dva mesiace predtým, než úrady zaznamenali prvý prípad nákazy v krajine, uvádza štúdia talianskeho Národného inštitútu zdravia (ISS), ktorú v piatok citovala agentúra AFP.

Vedci stopy koronavírusu našli vo vzorkách odpadovej vody nazbieranej v Miláne a Turíne koncom vlaňajška. Tieto výsledky potvrdili dve nezávislé laboratóriá. Stopy koronavírusu našli aj vo vode z Bologne z konca januára. Prvý prípad nákazy koronavírusom Taliansko zaznamenalo v polovici februára. (Viac tu)

11:10 Čína zaznamenala v piatok 32 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu 24 hodín. Väčšina z nich je spojená s trhoviskom v Pekingu, kde za týždeň nakazilo už 183 ľudí, informovala agentúra DPA.

Až 25 z nových prípadov eviduje čínske hlavné mesto. Dva ďalšie registrujú v susednej provincii Che-pej a jeden v severovýchodnej provincii Liao-ning. Zvyšok sú prípady dovezené zo zahraničia v provinciách Kuang-tung a Kan-su.

10:22 Česká republika zaznamenala počas štvrtka 118 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný nárast od 21. apríla. Píše o tom podľa TASR spravodajský server televíznej stanice Nova s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Celkovo v ČR potvrdili 10 280 prípadov nákazy a v súčasnosti je nakazených 2506 osôb. V súvislosti s ochorením Covid-19, ktoré je novým koronavírusom spôsobované, zomrelo v Českej republike 334 ľudí.

9:37 Vo štvrtok bolo na Slovensku z 806 testovaných ľudí 14 pozitívnych na koronavírus. Desať z nich bolo v Banskobystrickom kraji, po jednom v Košickom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Hospitalizovaný je len jeden pacient s príznakmi Covidu-19, nikto nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti ani na pľúcnej ventilácii. Premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas dnes oznámili ďalšie uvoľnenie opatrení prijaté v boji proti koronavírusu. (Viac tu)

8:16 Odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci sa nedomnieva, že by v USA bolo potrebné zavádzať ďalšie rozsiahle obmedzenia pohybu na zvládnutie ochorenia Covid-19. Fauci sa takto vyjadril podľa TASR v štvrtkovom rozhovore pre agentúru AFP. Renomovaný imunológ zároveň deklaroval vieru v to, že na svete bude už čoskoro vynájdená vakcína, ktorá pandémiu ukončí. Výsledky klinických testov v tomto smere označil za „povzbudivé“.

Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 687 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čím počet obetí v krajine stúpol na 118 381. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa aktualizovaných k 02.30 h SELČ.

6:10 Súčasná pandémia má v rôznych častiach sveta a jednotlivých krajinách rozdielnu intenzitu. Brazília či USA znovu hlási stovky úmrtí v súvislosti s Covidom-19 za deň, zatiaľ čo mnohé európske či ázijské štáty majú zjavne najhoršie za sebou a napríklad Dánsko oznámilo otvorenie svojich hraníc občanom z väčšiny únijných krajín od 27. júna.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej koronavírusová kríza ukázala krehkosť európskeho projektu. Ešte nikdy nebola solidarita a súdržnosť v Európe taká dôležitá ako teraz, povedala politička.

Svetovým epicentrom pandémie naďalej zostáva americký kontinent. V Rusku v stredu denný prírastok novo nakazených znovu klesol a bol najnižší od 1. mája, krajina oznámila 7 790 novo nakazených. Šéfka úradu, ktorý okrem iného monitoruje epidemiologickú situáciu v krajine, vo štvrtok uviedla, že sa Rusko pripravuje na druhú vlnu pandémie tento rok na jeseň.

V prípade druhej vlny chce byť pripravená aj Severoatlantická aliancia, ktorá vo štvrtok rozhodla o núdzovom pláne. Ministri obrany 30 členských štátov sa dohodli na vytvorení zásob zdravotníckeho zariadenia alebo krízového fondu o objeme niekoľkých miliónov dolárov.

Turecko vzhľadom k pribúdajúcim prípadom nákazy rozšírilo povinnosť nosiť rúško. Bez zakrytého nosa a úst nesmú od štvrtka ľudia na verejné miesta v Istanbule, Ankare a Burse. Od víkendu tam nových prípadov zase pribúda rýchlejšie, teraz je to za deň približne 1500.

Grécko pre nové ohnisko nákazy nariadilo úplnú karanténu pre obec Echinos, kde sa v posledných niekoľkých dňoch vyskytol väčší počet prípadov nákazy. Najvyšší počet úmrtí pacientov s koronavírusom za posledných päť dní vo štvrtok oznámilo Taliansko, kde zomrelo 66 ľudí.

V Británii, ktorá vďaka klesajúcim denným prírastkom úmrtí v posledných týždňoch čiastočne uvoľnila opatrenia, za posledný deň pribudlo 135 úmrtí v súvislosti s Covidom-19 a 1 218 ľudí sa nakazilo. Medzi novými obeťami choroby COVID-19 je aj trinásť dní starý novorodenec.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

60 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus