Fico o Smere, hovorí o zrade a rozbití ľavice, chystá zásadné zmeny

Šéf Smeru Robert Fico chce predstaviť v krátkom čase Smer so zásadnými zmenami vo vedení strany, kde by mali byť "mladotváre".

19.06.2020 06:46 , aktualizované: 13:28
debata (882)

Jedenásť ľudí odchádza zo Smeru – a všetci sú stále v Smere, začudoval sa Robert Fico. Formálne som dostal len od dvoch členov (Žiga, Raši), že sa vzdávajú funkcie popredsedu strany, dodal. „Národ vždy má rád zradu, ale nenávidí zradcov,“ komentoval Fico odchod svojich členov.

Video: Šéf Smeru Robert Fico o dianí v strane a svojej aj jej budúcnosti.

Video

Bude žiadať od poslancov, ktorí odchádzajú, aby odišli aj z funkcií, ktoré má Smer v parlamente.

Chcem mať vo vedení strany „mladotváre“ uviedol Fico. Ohlásil aj vytvorené tieňového kabinetu. Mojou úlohou je urobiť to, čo som chcel urobiť už pred niekoľkými týždňami, čo bolo odmietnuté, povedal Fico. Naznačil, že bol pripravený odísť z čela strany. „Nikam neutekám, len hľadám nový model fungovania strany. Ten bol na stole – a bol odmietnutý,“ povedal Fico. Uviedol, že zmeny budú zásadné a chce ich predstaviť o niekoľko týždňov.

Volebná kampaň bola stavaná na Petra Pellegriniho, ale keby neboli posledný týždeň (schválené) 13. dôchodky, mala by strana podľa Fica vo voľbách 12 – 13 percent.

Ukončenie členstva v Smere

Odchádzajúci poslanci zo Smeru sa už vzdali svojich funkcií v strane, robia tiež kroky k ukončeniu samotného členstva. Pri obsadzovaní funkcií v Národnej rade SR sú pripravení adekvátne reagovať na zmenené politické pomery v budúcnosti. V mene skupiny odchádzajúcich poslancov to uviedla hovorkyňa Petra Pellegriniho Patrícia Macíková.

Pripomenula, že skupina 11 poslancov, ktorá deklarovala odchod, sa chce držať volebného záväzku Smeru uskutočniť v krajine i vnútri politickej strany zodpovednú zmenu. „Po vyčerpaní týchto možností v Smere cítime obrovskú podporu ľudí, aby sme tento záväzok napĺňali v novom politickom projekte a ponúkli im slušnú sociálnodemokra­tickú politiku 21. storočia,“ tlmočila Macíková stanovisko poslancov.

„Budeme reagovať na nové výzvy doby, ale zároveň nespochybniteľne obhajovať práva starších, chorých, slabých i všetkých pracujúcich vrátane tvrdého boja za 13. dôchodky i minimálnu mzdu,“ dodala.

Výčitky Ficovi. Beňová vynadala vlastným

„Fejsbukový status predsedu strany a predsedu poslaneckého klubu, ktorý bol uverejnený šesť hodín (!!!) po tom, čo poslanecký klub opustila tretina poslancov, bol nedôstojný a neprofesionálny,“ reagovala europoslankyňa za Smer Monika Beňová.

Predsedovi Robertovi Ficovi vyčítala, že sa nepostavil pred médiá a nevysvetlil voličom, „čo sa deje, a najmä, čo sa bude diať ďalej“.

Beňová však bola na sociálnej sieti ešte tvrdšia. „Priam neuveriteľne pôsobila jeho ,stať' o Kaliňákových deťoch a ,biznis krídle' zosobnených v D. Sakovej a E. Tomášovi. Jedným dychom si tak kopol do Kaliňáka, Sakovej aj Tomáša,“ pokračovala Beňová. Podľa nej to len dokazuje fakt, v akej hlbokej paranoji sa Fico nachádza. „Všade vidí len zradcov a nepriateľov a sedí sám, schovaný kdesi, namiesto toho, aby sa postavil k situácii čelom a ponúkol riešenie,“ zhodnotila súčasný stav europoslankyňa.

Podľa nej je politicky a aj ľudsky neakceptovateľné, že „predseda necíti elementárnu zodpovednosť za túto situáciu a nedokáže sa solídne postaviť pred nás a pred našich voličov, aby povedal aspoň pár súvislých viet“. Tvrdí, že ani Fico nemôže očakávať, že budú donekonečna ľutovať za stav, do ktorého sám seba vmanévroval.

Beňová nakoniec verejne požiadala členov predsedníctva a krajských predsedov Smeru, aby zvolali snem, kde sa budú robiť personálne zmeny. Upozornila, že Smer má už len dvoch podpredsedov z piatich, predsedu kdesi v ilegalite a predsedníctvo sa už nestretlo tri mesiace.

Video: Zo Smeru neodchádzam, povedala Monika Beňová v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu zo 4. 6. 2020. Aké sú jej dôvody? Pozrite si celú diskusiu.

Video
882 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Monika Beňová