Smršť noviel zákonov o interrupciách. V parlamente budú štyri

Tri novely zákona o interrupciách sú už na programe júlového rokovania Národnej rady. Do otvorenia schôdze pribudne ešte jedna.

19.06.2020 11:25 , aktualizované: 19:22
debata (38)

VIDEO: Prezidentka Zuzana Čaputová o potratoch.

Video

Tri novely zákona o interrupciách sú už na programe júlového rokovania Národnej rady. Do otvorenia schôdze pribudne ešte jedna.

Dve novely pripravili kotlebovci, tretiu nezaradení poslanci okolo Jána Podmanického. Poslanci za OĽaNO však plánujú predložiť vlastnú novelu. „Veľmi intenzívne o tom rokujeme,“ avizoval nedávno predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš. Šipoš pre Pravdu potvrdil, že najskôr si naštudujú návrhy, ktoré opoziční a nezaradení poslanci podali v jeden deň. "Budeme o nich rokovať v poslaneckom klube, kde sa dohodneme, ako budeme postupovať,“ dodal Šipoš. V piatok obyčajní svoju novelu predstavili.

VIDEO: OĽaNO o svojom návrhu novely zákona o interrupciách.

Video

Anna Záborská (OĽaNO) zdôraznila, že základné, doteraz platné podmienky na podstúpenie zákroku sa meniť nebudú. „Navrhujeme však predĺženie času, ktorý má žena na premyslenie po poučení lekárom zo 48 na 96 hodín, pretože ide o nezvratné rozhodnutie,“ konkretizovala poslankyňa. Žena by tiež podľa návrhu mala dostať kvalitnejšie poučenie pred zákrokom. Presné znenie poučenia by mala spresniť vyhláška ministerstva zdravotníctva.

Novela má zabezpečiť zber informácií o dôvodoch interrupcií a zakázať komerčnú reklamu na umelé potraty. Povinná má byť druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa. „Stáva sa, že prvé vyšetrenia, ktoré žena podstúpi, sú falošne pozitívne, preto chceme, aby žena mala možnosť sa obrátiť na iného odborníka, ktorý potvrdí alebo vyvráti prvé vyšetrenie,“ zdôvodnila Záborská. Tehotná žena bude môcť požiadať o núdzové ubytovanie, ktoré bude určené aj ako utajené bývanie pre ženu, kým neporodí.

Matka by mala tiež dostávať finančný príspevok ešte pred narodením dieťaťa, nie až po pôrode. Snahou klubu OĽaNO je tiež zrušiť 28-dňovú lehotu prežitia dieťaťa po pôrode, aby matke vznikol nárok na príspevok pri narodení dieťaťa. Jeho výška je takmer 830 eur. Príspevok by mal byť štvornásobný pri narodení zdravotne postihnutého dieťaťa.

OĽaNO predkladá už štvrtú novelu. Prvá novela, ktorú predložili kotlebovci, skracuje možnosť podstúpiť zákrok z pôvodných 12 na 8 týždňov tehotenstva. Zároveň zakazuje vykonávať interrupciu cudzinkám.

Druhá novela úplne ruší možnosť interrupcie na žiadosť ženy. Tú môže žena podstúpiť len v prípade, ak je ohrozený jej život, počala v dôsledku znásilnenia či pre geneticky chybný vývoj plodu.

Tretia novela od Tomáša Tarabu, Štefana Kuffu, Filipa Kuffu a Jána Podmanického (všetci nezaradení) navrhuje, aby ženy, ktoré zvažujú utajovaný pôrod, mali možnosť od 21. týždňa tehotenstva do druhého týždňa po pôrode poberať nemocenské dávky. Avšak iba v tom prípade, že si platili nemocenské poistenie, teda sú zamestnané. Návrh spresňuje poučenie ženy pred podstúpením zákroku. Podľa novely by ženy staršie ako 40 rokov museli za umelé prerušenie tehotenstva platiť.

Prezidentka Zuzana Čaputová nepovažuje za šťastné, keď sa citlivé témy otvárajú z pozície moci. „Interrupcie považujem za zlú vec. Nemyslím si, že je šťastné riešiť túto otázku zákonnými zákazmi. Vieme, ako to dopadlo v zahraničí – znamená to pokútne a iné riešenia,“ reagovala hlava štátu. Pripomenula, že Slovensko po pandémii musí čeliť iným problémom. „Ak sa však nájde v parlamente zhoda na pomoci ženám, aby deti mohli donosiť, aby nepodstupovali zákrok zo sociálnych dôvodov, podporím to. Ale nemyslím si, že reštrikcia rieši podstatu problému,“ dodala Čaputová.

Občianske združenie Možnosť voľby považuje návrhy na sprísnenie interrupcií za pošliapavajúce sexuálne a reprodukčné práva žien. „Ich cieľom je upevniť kontrolu nad ženami a ľuďmi s maternicou. Keby radšej s takou istou vervou bojovali proti násiliu páchanému na ženách, chudobe, zlým pracovným podmienkam, nespravodlivým mzdám a problémom v zdravotníctve a školstve, žili by sme v lepšej krajine,“ hnevá sa predsedníčka združenia Adriana Mesochoritisová. Zároveň hovorí o nenávisti voči ženám a ironicky o „dojemnej starosti“ o osudy cudziniek v priamom prenose.

Občianske združenie Ženské kruhy protestuje proti skráteniu lehoty, do ktorej môže žena podstúpiť interrupcie. „Týždne tehotenstva sa počítajú od poslednej menštruácie a zaraďujú sa tam aj dva týždne pred tým, než žena reálne otehotnie. Takéto obmedzenie tak nemusí poskytovať dostatočný čas na to, aby žena zistila, že je vôbec tehotná a mohla sa slobodne rozhodnúť,“ podotkla organizácia. Nepozdáva sa im ani diskriminácia žien na základe zamestnania. „Nemocenská dávka je prezentovaná ako finančná pomoc ženám v neľahkej situácii. Najviac zraniteľné sú však tie bez príjmu alebo s minimálnou mzdou, ktoré pocítia výpadok príjmov aj v prípade, že budú poberať nemocenské. To je nižšie ako ušlá mzda. Dávku neumožnia ženám poberať ani do konca šestonedelia, to je ďalší veľavravný detail, ktorý poukazuje na to, že žena navrhovateľov po pôrode už nezaujíma,“ uzavrelo združenie.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie