Po veľkej vode prišli do obce Pichne politici

Na Slovensku hrozia ďalšie búrky. Tie predošlé napáchali škody na viacerých miestach, najmä na východe Slovenska.

20.06.2020 00:00 , aktualizované: 20:07
debata (33)

VIDEO: Kollár a Mikulec v Pichniach, cez ktoré sa prehnala veľká voda.

Video

Intenzívne búrky najmä na východe spôsobili v piatok lokálne povodne na menších tokoch. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) a prostredníctvom zverejneného videa upozornil na situáciu v obci Pichne v okrese Snina.

„Silné búrky boli aj inde na východe, najmä na hornom Zemplíne a Gemeri. Búrky sa vyskytli pred studeným frontom, ktorý sa aktuálne ešte len blíži od severozápadu a očakávame na ňom ďalšie búrky,“ uviedli v tom čase meteorológovia. SHMÚ vyzýva verejnosť na opatrnosť.

Prívalová vlna, ktorá v piatok popoludní zasiahla obec Pichne v Sninskom okrese, spôsobila len na hlavnej cestnej komunikácii škody vo výške približne 500 000 eur. Pre TASR to uviedol starosta obce Július Baník. V obci Zubné v okrese Humenné strhla voda most na miestnej komunikácii, v Snine zaplavilo rodinné domy a pozemky v mestskej časti Bramhora.

VIDEO: Obec Pichne v okrese Snina zničila povodeň.

Video

„Cesta je zničená, chodníky sú zničené, odvodňovacie kanály sú zničené, ploty sú pováľané, budovy sú pováľané,“ priblížil Baník situáciu v sobotu s tým, že hlavná cestná komunikácia je zničená v dĺžke približne jedného kilometra, obecné chodníky spolu v rozsahu asi troch kilometrov. Zaplavené sú podľa jeho slov pivnice vo všetkých domoch. Očakávaná druhá vlna v nočných hodinách obec nezasiahla, keďže však v Pichniach prší aj v sobotu, dobrovoľní hasiči z troch obcí okrem odčerpávania vody z pivníc rodinných domov spriechodňujú toky miestnych potokov. Podľa Baníkových slov podobnú situáciu v obci ešte nemali. „Naposledy asi v roku 1998, ale vtedy bralo strechy. Také ako teraz, to tu ešte nebolo,“ uzavrel.

VIDEO: Rozvodnený potok Pčolinka.

Video

Prišli Mikulec aj Kollár

Pomôcť finančne zvládnuť následky prívalovej vlny, ktorá v piatok popoludní postihla obec Pichne sa zo svojej pozície koaličného partnera bude snažiť aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Uviedol to v sobotu pre médiá po obhliadke obce, ktorú navštívil spolu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO).

„Čo sa týka obce, hlavnej cesty, pán vicežupan prisľúbil, že to v rámci svojej réžie bude vedieť robiť. Ale potom sú tu ostatné komunikácie a na tie sa hľadá cesta,“ povedal Kollár v súvislosti s finančným krytím škôd, ktoré voda napáchala na hlavnej ceste, miestnych komunikáciách, chodníkoch, a tiež odvodňovacom kanáli. Odkiaľ presne by štátna pomoc mala pochádzať, neuviedol. Má to záležať „aj na koaličných partneroch“. Doplnil, že spolu s Mikulcom uvoľnili z fondu solidarity, ktorý vznikol prioritne pre pomoc obyvateľom postihnutých koronakrízou, finančné prostriedky na pomoc najviac zasiahnutých domácností, ktoré nie sú poistené.

Minister vnútra ocenil prácu všetkých zasahujúcich zložiek, najmä dobrovoľných hasičov. „Máme na mieste všetky zložky, hasičský záchranný zbor, dobrovoľných hasičov, máme tu aj príslušníkov Policajného zboru, máme tu krízové riadenie z okresného úradu. Zložky sú pripravené pomôcť so všetkým, čo máme a verím, že to spolu zvládneme,“ povedal Mikulec.

Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, hasiči sú v prípade opätovného vybreženia miestneho potoka Pichonka pripravení použiť protipovodňové bariéry. Pri stavbe troch bariér na seba dokážu zadržať hladinu vody vo výške jedného metra.

Prívalová vlna potrápila aj iných

V obci Zubné v Humenskom okrese podľa slov starostky Michaely Vasilenkovej v piatok pršalo málo, obec však zasiahla prívalová vlna z Pichní. „Mali sme zaplavený celý areál pri obecnom úrade a strhlo nám tu celý most a značnú časť miestnej komunikácie,“ opísala situáciu v obci pre TASR s tým, že strhnutý most odrezal od prístupu tri firmy a miestnu reštauráciu. Aj keď sa bude obec snažiť od vojska zabezpečiť na miesto most pontónový, je podľa nej otázne, či uspeje, keďže cesta nevedie k obytnej zóne. Ako doplnila, voda tiež začína podmývať cestnú komunikáciu, preto sa bude musieť situáciou zaoberať aj správca vodných tokov.

Prívalová vlna z toku Pichoňky zatopila aj rodinné domy s pozemkami v sninskej mestskej časti Bramhora. Podľa slov primátorky Daniely Grandovej tiež voda čiastočne poobnažovala piliere miestnych mostov a postrhávala panelové dosky z koryta. „Bola to veľká sila vody,“ zhrnula s tým, že obyvatelia a dobrovoľní hasiči z okolitých obcí stavali pieskové zátarasy do 2.00 h. Napáchané škody zatiaľ vyčísliť nevedela. Ako doplnila, prívalová vlna skomplikovala aj plány s otvorením rekreačnej oblasti Sninské rybníky, rozsah škôd však nešpecifikovala. Spôsobenú situáciu, ktorú obyvatelia Bramhory zažili podľa jej slov už štvrtýkrát, pripisuje nesprávne nastavenému hospodáreniu v lesoch, a tiež vodozádržným opatreniam v rámci intravilánov obcí. „Tým, že sa vybetónujú potoky, dávajú priestor na priamy náhon na obec či mesto. Veľmi pekne to bolo vidno u nás, kde máme koryto Cirochy, ktoré nemá takú reguláciu a voda sa tam pekne rozliala na široké brehy,“ uzavrela.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #povodne