Z nemeckého bitúnku sa nakazilo už viac ako tisíc ľudí

Brazília má viac ako milión ľudí pozitívne testovaných na koronavírus, Mexiko má 20-tisíc mŕtvych, USA sa blížia k hranici 120-tisíc úmrtí.

20.06.2020 07:30 , aktualizované: 21:37
Virus Outbreak Japan Baseball Foto: ,
Baseballový zápas v japonskom Tokiu - bez divákov.
debata (52)

21:33 Šesť členov tímu z kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí pripravovali sobotňajšie zhromaždenie Trumpa s priaznivcami v meste Tulsa v štáte Oklahoma, malo pozitívny test na ochorenie COVID-19. Trumpova kampaň to podľa TASR oznámila niekoľko hodín pred tým, ako mal vyjsť na pódium. Bude to prvé Trumpovo predvolebné zhromaždenie od vypuknutia pandémie nového koronavírusu. V novembri čakajú USA prezidentské voľby a Trump sa uchádza o znovuzvolenie za republikánsku stranu. Kampaň tiež oznámila, že každý účastník zhromaždenia podstúpi meranie telesnej teploty, až potom prejde cez bezpečnostnú kontrolu. Každý tiež dostane rúško, ako ho bude chcieť, a dezinfekciu na ruky. Zhromaždenie sa koná vo viacúčelovej aréne BOK Center s 19 000 sedadlami, napísala tlačová agentúra AP.

18:50 Ruský prezident Vladimir Putin ocenil „hrdinských“ lekárov, ktorí zomreli počas pandémie nového koronavírusu, a prirovnal ich k lekárom na bojovom poli počas minulých vojen. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Putin mal videopríhovor pred budúcomesačným sporným referendom, ktoré mu podľa očakávania zabezpečí zotrvanie pri moci až do roku 2036. Ruský líder tiež oznámil, že bude zdravotníckym pracovníkom udeľovať dve nové špeciálne ocenenia a ďalšie príplatky.

17:55 Desať osôb sa nakazilo koronavírusom SARS-CoV-2 v spojitosti s novým ohniskom nákazy v rakúskom meste Salzburg, informovala podľa TASR v sobotu spravodajská stanica ORF. Počet nakazených sa podľa ORF môže ešte zvýšiť. Medzi nakazenými sú aj dvaja pracovníci krajinskej vlády v spolkovej krajine Salzbursko. Spúšťačom nákazy mohla byť podľa vedenia mesta Salzburg udalosť, na ktorej sa v pondelok 15. júna zúčastnilo približne 40 ľudí. Prvý prípad nákazy v súvislosti s týmto ohniskom v Salzburgu zaznamenali v stredu 17. júna, uvádza agentúra APA. Úrady v rámci sledovania kontaktov otestovali 100 ľudí. Testovanie osôb pokračuje.

16:33 Nákazu koronavírusom v spojitosti s bitúnkom v nemeckej spolkovej Severné Porýnie-Vestfálsko potvrdili už u 1029 zamestnan­cov, informovala podľa TASR v sobotu agentúra DPA. „Sme svedkami rozšírenia nákazy, aké sme doposiaľ nezaznamenali. Stále je možnosť ho lokalizovať, ale ak sa to zmení, budeme potrebovať v regióne zaviesť širší lockdown,“ vyhlásil v piatok krajinský premiér Armin Laschet. Bitúnok musel v dôsledku vypuknutia nákazy zastaviť svoju prevádzku. Všetkých nakazených, ako aj osoby, ktoré s nimi boli v kontakte, umiestnili do karantény.

14:03 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Európe prekročil v sobotu 2,5 milióna, informovala podľa TASR agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje. V Európe podľa sobotňajších (12.30 h SELČ) údajov zaznamenali 2 500 091 prípadov nákazy koronavírusom vrátane 192 158 úmrtí. Európa je v súvislosti s nákazou najviac postihnutým kontinentom, pripomína AFP. Počet nakazených osôb vo svete dosiahol 8 680 649 a 459 976 osôb následkom ochorenia COVID-19 podľahlo. Prípady nákazy zaznamenali v 196 krajinách a teritóriách. Najviac prípadov z európskych krajín zaznamenalo Rusko, kde potvrdili 576 952 prípadov nákazy a 8 002 úmrtí. Najviac úmrtí zaznamenali vo Veľkej Británii, kde v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 42 461 ľudí. Oficiálne údaje podľa všeobecných predpokladov zahŕňajú len časť skutočného počtu prípadov nákazy a úmrtí, píše AFP.

13:15 Briti tento rok nebudú môcť osláviť nadchádzajúci letný slnovrat pri slávnej megalitickej stavbe Stonehenge, kde sa každoročne pohanského rituálu na uctenie najdlhšieho dňa roku zúčastňujú desiatky tisíc ľudí. Úrady pre pandémiu akciu zakázali, na dodržiavanie zákazu zhromažďovania bude na mieste dohliadať polícia, napísal server BBC.

Areál Stonehenge je pre návštevníkov uzavretý už od marca, jeho riaditeľka ale teraz znovu vyzvala ľudí, aby na miesto v nedeľu nejazdili.

12:25 V Česku pribudlo v sobotu 126 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Už po druhý deň po sebe tamojšie úrady hlásia denný nárast o viac ako 100 prípadov. Informovalo o tom podľa TASR české ministerstvo zdravotníctva. Laboratória v piatok vykonali 3050 testov. Od začiatku pandémie ich vykonali už 517 283. Celkovo sa v Česku nakazilo 10 406 ľudí. Vyliečilo sa 7 473 pacientov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19. Úrady evidujú 2598 aktívnych prípadov. Celkovo ministerstvo hlási 335 mŕtvych v dôsledku COVID-19. Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch vo štvrtok oznámil ďalšie uvoľňovanie opatrení zavedených počas pandémie koronavírusu. Ľudia okrem iného nebudú od 1. júla musieť nosiť rúška už ani vo vnútorných priestoroch. Rúška by však mali zostať povinné na miestach s vyšším výskytom prípadov ochorenia COVID-19, ako je momentálne hlavné mesto Praha a okres Karviná, v ktorom sa stala ohniskom nákazy Baňa Darkov.

11:11 Rusko zaznamenalo v sobotu 7889 nových prípadov nákazy koronavírusom a 161 úmrtí v priebehu uplynulých 24 hodín. Celkový počet nakazených stúpol na 576 952 a celkový počet obetí na 8002. Informovala o tom podľa TASR agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Počet nových prípadov infekcie už po štvrtý deň po sebe neprekročil 8000. V porovnaní s piatkom ide o nárast o 1,4 percenta. Najnižší percentuálny nárast (0,5 percenta) zaznamenala Moskva, v ktorej pribudlo 1057 nových prípadov. Celkovo je v Rusku 234.358 aktívnych prípadov choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Vyliečilo sa 334.592 pacientov, čo predstavuje 58 percent z celkového počtu nakazených. Takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu (R0), ktoré meria jeho schopnosť šíriť sa, kleslo v Rusku na 0,93. V Moskve, ktorá je epicentrom epidémie v krajine, sa znížilo na 0,75.

10:05 Newyorská koncertná sieň Carnegie Hall nebude pre koronavírusovú krízu usporadúvať žiadne koncerty najmenej do 6. januára budúceho roka. Jesenné galapredstavenie na úvod novej sezóny sa uskutoční len virtuálne, oznámila jedna z najslávnejších koncertných siení sveta. Galavečer k začatiu novej sezóny, plánovaný pôvodne na 7. októbra, sa na jeseň uskutoční len vo virtuálnom prostredí, oznámila Carnegie Hall, ktorá od svojho otvorenia v roku 1891 patrí medzi najslávnejšie inštitúcie svojho druhu. Prevádzka prerušila 13. marca.

9:01 V Nemecku testy potvrdili za posledný deň nákazu u 601 ľudí. Je to menej než piatkový údaj, keď bolo novo infikovaných 770, ale citeľne viac ako v predchádzajúcich dňoch, keď bolo nových prípadov menej ako 400. Ďalších 11 ľudí na komplikácie sprevádzajúce ochorenie covid-19 zomrelo, celková smrteľná bilancia je k sobote 8883. Vyplýva to z poslednej štatistiky zverejnenej Inštitútom Roberta Kocha (RKI). Celkovo sa od začiatku epidémie vírusom SARS-CoV-2 v Nemecku nakazilo 189 135 osôb, viac ako 174 000 z nich už sa vyliečilo.

7:45 Mexiko eviduje už viac ako 20 000 úmrtí spájaných s chorobou COVID-19. Podľa agentúry Reuters to oznámilo mexické ministerstvo zdravotníctva. Za deň v Mexiku pribudlo ďalších 647 obetí. V poradí krajín s najvyšším počtom úmrtí je Mexiko siedme za USA, Brazíliou, Britániou, Talianskom, Francúzskom a Španielskom. Nakazených mexické úrady registrujú 170 485, keď za posledných 24 hodín pribudlo 5 030 nových prípadov infekcie. Podľa vlády je ale množstvo nakazených v krajine v skutočnosti zrejme podstatne vyššie.

7:37 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 705 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čím počet obetí v krajine stúpol na 119 086. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa aktualizovaných v sobotu o 02.30 h SELČ, informovala podľa TASR agentúra AFP. V USA už deviaty deň za sebou nezaznamenali viac ako 1000 nových úmrtí. Spojené štáty sú však stále krajinou, ktorú pandémia postihla najviac, pokiaľ ide o počty úmrtí aj infikovaných. Prípadov nákazy tam dosiaľ zaevidovali 2 219 119.

7:30 Počet ľudí nakazených koronavírusom v Brazílii prekročil hranicu jedného milióna, za deň pribudlo rekordných 54 771 prípadov. Ministerstvo zdravotníctva registruje od začiatku epidémie 1 032 913 pot­vrdených nákaz koronavírusom a s chorobou COVID-19 spája 48 954 úmrtí. Počet mŕtvych je tak o 1 206 vyšší ako predchádzajúci deň. Brazília je druhou najhoršie postihnutou krajinou sveta za Spojenými štátmi, a to podľa počtu infikovaných aj podľa počtu úmrtí.

Vzhľadom k chaotickej reakcii brazílskych úradov na šírenie pandémie je podľa expertov zložité určiť, kedy epidémia v tejto krajine s 210 miliónmi obyvateľov vyvrcholí. Nákaza teraz postupuje ďalej do vnútrozemia a do chudobnejších regiónov, zatiaľ čo veľké mestá napriek rastu počtu prípadov rušia karanténne opatrenia.

Koronavírus sa prvýkrát v Brazílii objavil na konci februára, keď sa do krajiny vrátil z Európy nakazený podnikateľ zo Sao Paula, uviedla agentúra Bloomberg. Za uplynulé tri týždne Brazília v počte úmrtí predstihla Španielsko, Taliansko i Britániu. Počet infikovaných sa za tri týždne viac ako zdvojnásobil.

Podľa expertov je navyše infikovaných oveľa viac, než uvádzajú oficiálne štatistiky. Vedci z univerzity v meste Pelotas vo svojej najnovšej štúdii zahŕňajúcej 120 miest uviedli, že na jednu potvrdenú diagnózu pripadá odhadom šesť neodhalených prípadov.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

52 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus