Majského Česi nevzali do predbežnej väzby

Podnikateľa Jozefa Majského Krajský súd v Ostrave nezobral v sobotu do predbežnej väzby. TASR o tom informoval jeho obhajca Peter Filip, ktorému informáciu poskytol jeho český kolega zastupujúci podnikateľa v ČR.

20.06.2020 13:04
debata (9)

Súd nezistil dôvody väzby, ktorú navrhovalo Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave. Súd rozhodol krátko predpoludním a voči rozhodnutiu, ako povedal ďalej Filip, nie je opravný prostriedok.

Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave podalo v piatok na Krajský súd v Ostrave návrh na vzatie Jozefa Majského do predbežnej väzby. Tá mala predchádzať možnému procesnému konaniu a premene do väzby vydávajúcej. TASR o tom informoval ostravský krajský štátny zástupca Libor Malý.

„Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom Slovenskej republiky (NS SR) bol 17. júna zadržaný na území Českej republiky občan SR i ČR J. M.,“ uviedol Malý. „Ďalej sa bude postupovať podľa zákona o Medzinárodnej justičnej spolupráci vo veciach trestných. Dňa 19. júna bol na Krajský súd v Ostrave podaný návrh podľa ustanovenia paragrafu 204 o zadržaní a predbežnej väzbe v spojení s paragrafom 94 o predbežnej väzbe. Ďalší postup vo vzťahu k tomuto návrhu je plne v kompetencii príslušného sudcu,“ povedal.

K predbežnému vyšetrovaniu je vecne a miestne príslušné Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave, ktoré bude v ňom pokračovať bez ohľadu na rozhodnutie súdu o návrhu.

V prípade vydania podnikateľa, zadržaného v nemocnici v českom Šumperku, malo postupne rozhodovať Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave, Krajský súd v Ostrave a napokon aj Vrchný súd v Olomouci. Súdy mali rozhodnúť o tom, či ho zoberú do predbežnej a napokon aj do vydávacej väzby.

NS SR vytýčil termín verejného zasadnutia, na ktorom má rozhodovať o odvolaní obžalovaného v kauze podvodu na nebankovky na 1. júla. Súd trestné stíhanie Jozefa Majského prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu.

Ako zdôraznil pre TASR Filip, bol to práve on, kto NS SR v pondelok predpoludním informoval o tom, kde sa bude nachádzať jeho klient. NS SR v utorok na svojej stránke zverejnil termín zasadnutia s Jozefom Majským.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Majský