Iná nedeľa ako predtým. Obchody už môžu byť otvorené

Po niekoľkých mesiacoch obmedzení v dôsledku pandémie nového koronavírusu môžu byť obchodné prevádzky otvorené opäť aj v nedeľu.

21.06.2020 06:49
debata (201)

VIDEO: Matovič: Obchody otvoria aj v nedeľu, športovci môžu mať viac divákov.

Video

Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, platné od soboty, ruší povinnosť uzatvoriť všetky maloobchodné prevádzky v nedeľu a vykonávať v nich v tomto čase povinnú dezinfekciu priestorov, teda tzv. sanitárny deň.

Úrad zároveň stanovil pre potravinárske predajne, prevádzky zariadení spoločného stravovania, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov povinnosť klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného a účinného čistenia a dezinfekcie. Musí sa vykonávať v rámci denného sanitačného režimu prevádzky a v rámci prijatých a zavedených zásad správnej hygienickej praxe podľa nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady o hygiene potravín.

Naďalej sa nakupujúci a zamestnanci musia pri vstupe a pobyte v obchode pohybovať len s prekrytými hornými dýchacími cestami. Pri vchode do prevádzky je potrebné aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice. Odporúča sa zachovávať odstupy v radoch minimálne 2 metre. Na všetkých vstupoch do prevádzky musia byť naďalej viditeľne umiestnené oznamy o povinnosti dodržiavať uvedené hygienické opatrenia.

VIDEO: Sulík: Nám by v živote nenapadlo biskupom niečo zakazovať.

Video

Odporúča sa tiež, aby počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu neprekročil koncentráciu jeden zákazník na 10 m2 z predajnej plochy prevádzky určenej pre zákazníkov. Táto podmienka sa nevzťahuje na deti. Potravinárske predajne musia klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného a účinného čistenia a dezinfekcie.

Od soboty sa zrušila povinnosť zamestnanca vykonávajúceho starostlivosť o telo zákazníka, aby pri svojej činnosti používal ochranný štít tváre alebo ochranné okuliare.

V prevádzkach taxislužieb sa povinnosť klienta sedieť na zadnom sedadle mení na odporúčanie. K zmene došlo na základe žiadosti ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemohli sedieť na zadných sedadlách.

Prevádzky, ktoré museli doteraz viesť evidenciu zákazníkov a uchovávať ich zoznam 30 dní, už po novom nemajú túto povinnosť.

201 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus