Koronavírusom sa infikovalo už viac ako deväť miliónov ľudí

V Nemecku prudko vzrástlo reprodukčné číslo, ktoré udáva, koľko ľudí v priemere nakazí jeden infikovaný. Brazília má už 50-tisíc obetí koronavírusu. Bulharsko občanom znovu nariadilo nosiť rúška vo všetkých vnútorných verejných priestoroch. K opätovnému zavedeniu niektorých epidemiologických opatrení dôjde aj v Portugalsku.

22.06.2020 05:45 , aktualizované: 23:33
španielsko koronavírus Foto: ,
Pre obmedzenia spojené s pandémiou koronavírusu sa matka so synom stretli po viac ako 100 dňoch. Barcelona, Španielsko.
debata (83)

23:33 Počet ľudí nakazených koronavírusom v Česku sa počas pondelka zvýšil o 50. Celkovo je tam zaznamenaných už 10 498 prípadov infekcie. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz a portál Českého rozhlasu (ČRo). Podľa aktuálnych čísel ministerstva zdravotníctva sa na ochorenie COVID-19 lieči 2 657 ľudí, 130 z nich v nemocnici. V krajine zomrelo na COVID-19 336 ľudí. Najviac nakazených je v hlavnom meste Praha.

V Česku sa od pondelka opäť uvoľnili ďalšie obmedzenia súvisiace s koronavírusom, ale netýka sa to okresov Karviná a Frýdek-Místek v Moravskosliezkom kraji, kde epidemiológovia riešia lokálne ohniská nákazy. V okrese Karviná sa napríklad infekcia objavila v areáli Bane Darkov a nadväzujúcom okolí.

23:07 Juhoafrická republika (JAR) v pondelok večer oznámila, že celkovo zaznamenala vyše 100 000 prípadov nákazy koronavírusom. Je to najvyšší počet na kontinente. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 sa v JAR blíži k 2 000. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 61 úmrtí na COVID-19, takže celkovo ich je v krajine 1991.

22:24 Portugalský premiér António Costa v pondelok oznámil, že v hlavnom meste Lisabon dôjde od utorka k opätovnému zavedeniu niektorých epidemiologických opatrení v snahe dostať šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 pod kontrolu. Costa uviedol, že medzi príslušné opatrenia patrí obmedzenie počtu ľudí na zhromaždení na desať osôb a skrátenie otváracích hodín pre kaviarne a obchody do 20.00 h.

Podľa miestnych médií, ktoré vychádzajú z oficiálnych údajov, Portugalsko v období od 21. mája do 21. júna zaznamenalo 9 221 ďalších prípadov nákazy koronavírusom, pričom väčšinu z nich evidovali v regiónoch Lisabonu a údolia rieky Tagus.

20:20 Krízový štáb v Čadci odporučil prerušiť vyučovanie v Základnej škole M. R. Štefánika a Materskej škole Fraňa Kráľa. Samospráva o tom informuje na svojej internetovej stránke. Dôvodom prerušenia vyučovania sú potvrdené prípady nákazy koronavírusom.

„V Čadci sme zaznamenali potvrdené prípady ochorenia COVID-19. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci ma informoval, že už prebieha informovanie rodičov o testovaní detí a zamestnancov školských zariadení,“ uviedol primátor Milan Gura. Ako ďalej doplnil, zatvorené až do odvolania budú aj obe základné umelecké školy na území mesta.

20:05 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok telefonovala s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Hlava štátu o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že hovorili najmä o koronakríze.

19:29 V Holandsku za uplynulý deň po prvý raz od konca marca nehlásili žiadne ďalšie úmrtie v dôsledku koronavírusu, oznámili v pondelok tamojšie zdravotnícke úrady. Informovala o tom agentúra AFP. Holandsko dosiaľ oficiálne zaznamenalo 49 658 prípadov nákazy, z nich 69 za posledných 24 hodín. V krajine koronavírusovej chorobe podľahlo celkovo 6 090 ľudí.

18:51 Ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, doposiaľ vo svete podľahlo 468 881 ľudí. Z choroby sa celkovo vyliečilo 4 455 591 osôb.

Od 16. mája sa počet infikovaných zdvojnásobil a len za posledných sedem dní zaznamenali na svete viac ako milión nových prípadov. Svetová zdravotnícka organizácia však varuje, že skutočný počet infikovaných je oveľa vyšší, pretože v niektorých krajinách sú testom podrobované len najťažšie prípady.

18:44 Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 na celom svete presiahol deväť miliónov. Vyplýva to z najnovšej bilancie agentúry AFP, ktorá bola zverejnená v pondelok o 17.20 h SELČ. Viac ako polovicu z celkového počtu 9 000 091 infi­kovaných evidujú v Európe a Spojených štátoch, pričom Európa zaznamenala 2 537 451 prípadov nákazy; v Spojených štátoch sa koronavírusom nakazili 2 281 903 ľudí.

17:50 Slováci môžu cestovať do Čiernej Hory bez obmedzení. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí (MZV) na svojej webovej stránke. Nie je tak potrebné preukázať sa negatívnym testom na Covid-19, ani absolvovať domácu či štátnu karanténu. Od 18. júna boli však opäť zavedené niektoré opatrenia, ako je povinnosť nosenia rúška v zatvorených verejných priestoroch.

Zastupiteľský úrad Slovenska v Podgorici odporúča pri cestovaní do Čiernej Hory osobnou dopravou využiť trasu cez Chorvátsko, ktoré je taktiež zaradené na zozname krajín so vstupom do Čiernej Hory bez obmedzenia. „Všetky hraničné priechody s Chorvátskom sú otvorené,“ informuje MZV. Hraničné priechody s Bosnou a Hercegovinou sú otvorené s výnimkou hraničných priechodov Šćepan Polje a Meteljka, kde v súčasnosti nie je možný vstup pre osobnú dopravu. Taktiež hraničný priechod Vraćenovići – Deleuša zostáva zatvorený pre výstavbu cestnej infraštruktúry. Hraničné priechody s Kosovom a Albánskom sú otvorené.

17:04 Británia v pondelok hlásila 15 nových úmrtí na ochorenie Covid-19. Ide o vôbec najnižší denný nárast od 15. marca. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na údaje britského ministerstva zdravotníctva.

Británia zaznamenala celkovo 42 647 úmrtí osôb s Covidom-19 a v tomto smere je treťou najviac zasiahnutou krajinou na svete. Predstihujú ju len USA a Brazília. V Spojenom kráľovstve dosiaľ celkovo zaznamenali okolo 305-tisíc prípadov nákazy.

15:37 Prvá vlna pandémie choroby COVID-19 v USA sa zďaleka neskončila, zhruba polovica štátov teraz hlási nárast nových prípadov a v niektorých štátoch sú čísla dokonca rekordné, informovala televízia CNN, ktorá uviedla, že na americkom juhu sa infekcia šíri najmä medzi mladými ľuďmi. Odborníci preto vyzývajú na preventívne dodržiavanie sociálneho odstupu a na zakrývanie tvárí rúškami.

Časť nárastu nových prípadov je vysvetlená väčším počtom rozborov, podľa odborníkov ale vývoj štatistík nie je možné zdôvodniť len dôraznejším testovaním. „Viac testov sa samozrejme odrazí vo väčšom počte prípadov. Ak by rozsiahlejšie testovanie bolo jediným dôvodom nárastu prípadov, bolo by možné očakávať proporcionálny pokles pozitívnych výsledkov či aspoň stagnáciu. A to sa nedeje,“ uviedla lekárka Shoshana Ungerleiderová z kalifornskej kliniky California Pacific Medical Center.

Z päťdesiatich štátov USA ich nárast hlási 23, okrem iného Kalifornia, Nevada, Colorado, Arizona, Texas, Missouri, Florida či Havaj. V ďalších desiatich štátoch vrátane Oregonu, Virgínie alebo Iowy potom počet prípadov stagnuje. Vo zvyšných 17 štátoch, ako sú New York, New Jersey, Pensylvánia a Maryland, je potom infekcia na ústupe.

15:09 Koronavírusová pandémia sa stále šíri a jej vplyv budeme zažívať ešte niekoľko desaťročí. Uviedol to v pondelok počas virtuálnej konferencie riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Podľa neho nie je najväčšou hrozbou pre svet samotný koronavírus, ale „nedostatok globálnej solidarity a vedúcich osobností“. „Rozdelený svet túto pandémiu neporazí,“ povedal Ghebreyesus na virtuálnom zdravotníckom fóre organizovanom dubajskými vládnucimi predstaviteľmi. Píše o tom agentúra AFP.

14:11 Bulharsko dnes občanom znovu nariadilo nosiť rúška vo všetkých vnútorných verejných priestoroch. Krajina tak urobila potom, čo zaznamenala rekordný týždenný nárast počtu nových prípadov koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Za posledný týždeň v krajine pribudlo 606 prípadov infekcie, čo je najvyšší nárast od začiatku epidémie. Bulharsko zaznamenalo doposiaľ 3905 nakazených, 199 ľudí s ochorením Covid-19 zomrelo.

13:49 Čína v reakcii na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v súvislosti s ochorením Covid-19 spomenul výraz „Kung Flu“ (flu znamená chrípka), varovala pred používaním tohto vírusu za účelom onálepkovania krajín. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

Keď Trump v sobotu počas predvolebného mítingu v americkej Tulse v štáte Oklahoma opäť prirovnal nový druh koronavírusu ku chrípke, spomenul okrem iného výraz Kung Flu. Znova tak hovoril o „čínskom víruse“, čím narážal na skutočnosť, že ohniskom pandémie je Čína, respektíve veľkomesto Wu-chan. Trump už predtým nazval nový koronavírus „čínskym morom“.

13:24 Terapiu krvnou plazmou v boji proti ochoreniu Covid-19 aplikovali v Maďarsku doposiaľ v 15 prípadoch ťažko chorých pacientov nakazených novým druhom koronavírusu, informoval v pondelok vo verejnoprávnej televízii M1 šéf Celoštátneho ústavu hematológie a infekčných chorôb Juhopeštianskej nemocnice Centrum István Vályi-Nagy.

Podľa jeho slov sú skúsenosti s touto terapiou výborné. „Z 15 pacientov sa už 13 z ochorenia vyliečilo a opustilo nemocnicu. Ďalší pacient síce tiež opustil nemocnicu, avšak zomrel na komplikácie svojich základných ochorení, a zomrel aj ďalší ťažko chorý pacient, ktorý sa tiež podrobil terapii krvnou plazmou,“ povedal. Vályi-Nagy poznamenal, že zatiaľ ide o skúšobnú fázu, ktorú aplikujú v Maďarsku len v prípade veľmi ťažko chorých pacientov.

12:23 Za posledných 24 hodín pribudlo v Indii 14 821 nových prípadov koronavírusu a 445 úmrtí, čím sa celkových počet úmrtí v dôsledku tohto ochorenia zvýšil na 13 699. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Indii zvýšil na 425 282. Ide o štvrtú najvyššiu bilanciu vo svete po USA, Brazílii a Rusku.

10:33 Šéfa siete lekární v čínskej metropole Peking odsúdili na 15 rokov väzenia za predaj viac ako pol milióna napodobenín respirátorov počas koronavírusovej pandémie. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v pondelok informovala agentúra AP. Manažér siete lekární Kang Baixin Li Tung a jeho dvaja spolupracovníci boli odsúdení za nákup napodobenín 3M respirátorov, ktoré následne predávali lekárňam či jednotlivcom.

9:49 Južná Kórea zažíva druhú vlnu epidémie koronavírusu. Uviedla to v pondelok riaditeľka Kórejského strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) Čong Un-gjong, ktorú citovala agentúra Jonhap. V krajine zaznamenali počas uplynulého víkendu 115 nových prípadov nákazy. Väčšinu z nich hlásia z husto obývanej metropolitnej oblasti Soulu, kde žije približne polovica z 51 miliónov obyvateľov krajiny.

„Pôvodne sme predpovedali, že druhá vlna príde na jeseň alebo v zime. Naša predpoveď bola mylná. Pokiaľ budú ľudia prichádzať do vzájomného blízkeho kontaktu, počet prípadov bude narastať,“ uviedla šéfka KCDC. Starosta Soulu Pak Won-sun v pondelok varoval, že ak bude súčasný trend šírenia vírusu pokračovať, o mesiac môže denný prírastok prípadov prekročiť 800.

9:34 Na Slovensku pribudol počas nedele jeden nový prípad nákazy. Celkovo evidujeme 1 588 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili iba 41 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. (Viac tu)

7:42 V Nemecku pribudlo za posledný deň 537 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, celkom sa tak v krajine od začiatku pandémie covid-19 potvrdilo 190 359 nakazených. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú dnes zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet úmrtí s covid-19 sa v Nemecku za deň zvýšil o tri na celkových 8 885.

6:26 V Čile pribudlo za posledný deň 5 607 nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa celkový počet nakazených doteraz v tejto krajine zvýšil na 242 355. Tento juhoamerický štát s 19 miliónmi obyvateľov sa tak stal ôsmou najhoršie postihnutou krajinou, keď predstihol Taliansko. Informovala o tom dnes agentúra EFE. Aktuálne je v Čile 37 307 nakazených koronavírusom.

5:52 Počet úmrtí s chorobou COVID-19 v Brazílii prekročil v nedeľu 50 000, keď sa zvýšil o 641 úmrtí. Nákaza koronavírusom sa v tejto najväčšej latinskoamerickej krajine potvrdila už u 1,085 milióna ľudí. Za posledný deň sa potvrdilo ďalších 17 459 nakazených, o deň skôr to bolo takmer 35 000 novo potvrdených prípadov.

5:45 V Nemecku prudko vzrástlo reprodukčné číslo, ktoré udáva, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí jeden infikovaný. Podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) v nedeľu dosiahlo hodnoty 2,88, pričom v sobotu bolo na úrovni 1,79. Je teda výrazne nad kritickou hodnotou jedna, ktorá tvorí medzník, či sa bude nákaza v dlhodobom horizonte ďalej šíriť alebo ustupovať. Podľa štatistiky RKI za posledných 24 hodín pribudlo 687 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet infikovaných tak vzrástol na 189 822. Celková bilancia obetí je 8 882.

Reprodukčné číslo, ktoré je tvorené na základe týždeň a pol starých dát, strmo stúpa od piatku, keď malo hodnotu 1,06. Hodnota 2,88 znamená, že jeden nakazený štatisticky infikuje takmer tri ďalšie osoby.

V posledných týždňoch trápi Nemecko výskyt koronavírusu vo viacerých mäsokombinátoch.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

83 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus