Do Mekky na púť pôjdu len domáci, Európa sa viac otvára

Saudská Arábia prvýkrát v moderných dejinách zakáže cestovanie na púť do Mekky ľuďom zo zahraničia. Pôvodné obyvateľstvo Latinskej Ameriky tvorí najsilnejšie zasiahnutú skupinu koronavírusom v oblasti amazonského dažďového pralesa. V Európe sa naďalej uvoľňujú opatrenia.

23.06.2020 05:50 , aktualizované: 23:30
vírus, New York Foto: ,
V americkom New Yorku je už možné posedieť si na terasách kaviarní.
debata (14)

23:26 Fínsko sa od 13. júla otvorí turistom z 12 európskych krajín, považovaných z epidemiologického hľadiska za bezpečné. Ľudia z „bezpečných“ krajín nebudú musieť po príchode do 14-dňovej karantény. Fínska vláda dnes oznámila, že uvoľní cestovanie z tých krajín, v ktorých počet infikovaných v posledných 14 dňoch neprekročil osem na 100-tisíc obyvateľov. Otvorenie by sa tak malo týkať okrem Slovenska aj Nemecka, Talianska, Rakúska, Grécka, Švajčiarska, Slovinska, Maďarska, Lichtenštajnska, Írska, Cypru a Chorvátska.

Fínske úrady situáciu znovu vyhodnotia 10. júla a rozhodnú prípadne o otvorení svojich hraníc občanom ďalších štátov EÚ. Už od polovice júna Fínsko umožňuje voľne pricestovať ľuďom z pobaltských a severských krajín s výnimkou Švédska.

22:35 Americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na koronavírus Anthony Fauci vyjadril v utorok presvedčenie, že Spojené štáty budú mať vakcínu proti vírusu SARS-CoV-2. Otázkou je podľa neho skôr to, kedy sa tak stane. Informovala o tom agentúra AP. Pred výborom Snemovne reprezentantov pre energetiku a obchod Fauci uviedol, že sa domnieva, že vakcína by mohla byť dostupná ešte do konca tohto roku alebo na začiatku roka 2021.

Fauci a ďalší poprední odborníci v oblasti zdravotníctva taktiež pred výborom uviedli, že ich nikto nepožiadal, aby spomalili testovanie na prítomnosťkoro­navírusu. Americký prezident Donald Trump totiž na sobotňajšom predvolebnom zhromaždení v meste Tulsa v štáte Oklahoma rozsiahle testovanie označil za „dvojsečnú zbraň“ a povedal, že požiadal svoj tím, aby znížili rýchle tempo testovania. Biely dom následne v reakcii na otázky novinárov tvrdil, že Trump jednoznačne žartoval. Samotný prezident však povedal, že nežartoval.

21:15 Taliansko potvrdilo za posledných 24 hodín ďalších 122 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo predstavuje najnižší denný prírastok od konca februára, keď tamojšie úrady začali tieto úmrtia zaznamenávať. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Za posledných 24 hodín ochoreniu COVID-19 podľahlo tiež ďalších 18 ľudí. Denný prírastok úmrtí je najnižší od 2. marca.

Taliansko prvý prípad domáceho prenosu nákazy zaznamenalo 20. februára. O šesť dní v krajine evidovali 76 nových prípadov nákazy a na druhý deň až 252.

20:31 Počet obetí koronavírusu vo Francúzsku vzrástol o 57, čo je viac ako dvojnásobok pondelňajšieho nárastu. Okrem pacientov, ktorí zomreli v nemocnici bilancia zahŕňa aj obete vírusu z opatrovateľských centier. Celkovo už Francúzsko eviduje 29 720 mŕtvych, čo je piaty najväčší počet na svete.

19:40 Prísne epidemiologické opatrenia po rozšírení nákazy koronavírusom v bitúnku na západe Nemecka zavedú aj v druhom okrese, oznámili v utorok úrady spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Informovala o tom agentúra AFP. Krajinský minister zdravotníctva Karl-Josef Laumann nariadil tzv. lockdown v okrese Warendorf.

Krajinský premiér Armin Laschet predtým oznámil podobné opatrenia v susednom okrese Gütersloh, v ktorom sa nachádza najväčší bitúnok v Nemecku, kde sa nákaza od minulého týždňa potvrdila u vyše 1 500 z celkovo 6 500 pracovníkov závodu firmy Tönnies. Obmedzenia v okrese Gütersloh sa budú týkať približne 360 000 obyvateľov a budú v platnosti najmenej do 30. júna.

18:54 V Moskve sa v utorok znovu začali otvárať reštaurácie, knižnice, materské školy, plavecké bazény či posilňovne, ktoré boli od konca marca zatvorené v dôsledku pandémie koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP. Moskovské úrady informovali, že tamojší denný prírastok nakazených v ostatných týždňoch klesol z vyše 2000 na približne 1000 infikovaných denne. V utorok z ruskej metropole hlásili 1081 nových prípadov infekcie.

18:05 Na prípadnú druhú vlnu pandémie koronavírusu musíme byť pripravení. Zaviesť naspäť najprísnejšie obmedzenia by bola najkrajnejšia možnosť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po utorkových telefonátoch s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO) a hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom. Obaja ju ubezpečili, že sa pracuje na prípravách na prípadný návrat pandémie a že počet testovaní sa opäť zvýši.

15:44 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 833 na 38 074. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 23 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1 035. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 16 956 ľudí.

13:01 Slovensko zvláda pandémiu v porovnaní s ostatnými krajinami na veľmi dobrej úrovni. Myslí si to 46 percent opýtaných. Ukázal to prieskum „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý mapoval názory obyvateľov na to, ako podľa nich zvládlo situáciu Slovensko a okolité štáty. O výsledkoch prieskumu informoval Juraj Caránek z agentúry Seesame.

Ako ďalej informuje, respondenti odpovedali na škále od jeden do päť, pričom jeden znamenalo, že „krajina pandémiu zvláda veľmi dobre“ a päť, že ju zvláda veľmi zle. Takmer tri štvrtiny respondentov zvolilo na škále odpoveď jeden alebo dva, 46 percent uviedlo odpoveď jeden.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že v prípade USA, Talianska a Veľkej Británie sa viac ako 60 percent opýtaných domnievalo, že tieto krajiny pandémiu zvládajú zle alebo veľmi zle. O Rusku si to myslela takmer polovica respondentov a v prípade Nemecka takmer tretina. V súvislosti s Čínou 30,1 percenta respondentov uviedlo, že pandémiu zvláda, rovnaký počet však zároveň tvrdil opak. Čím viac boli respondenti spokojní s doterajšími krokmi vlády SR a dôverovali ústrednému krízovému štábu, tým viac zároveň verili, že Slovensko pandémiu zvláda.

11:58 Zo šírenia falošných správ usvedčil v pondelok kazašský súd aktivistu Alnura Iľjaševa, ktorý na sociálnych sieťach kritizoval tamojšiu vládu za jej reakciu na koronavírusovú pandémiu. Aktivistovi zároveň zakázal na nasledovných päť rokov účasť na politickom živote i aktivizme v krajine, uviedli agentúra AFP a stanica Rádio Slobodná Európa.

Iľjašev strávil pred procesom dva mesiace vo väzbe. Za vznesené obvinenia mu pritom hrozilo až sedemročné väzenie. Za mreže teraz síce nepôjde, avšak nasledovné tri roky bude musieť polícii hlásiť každú svoju činnosť a nasledovných päť rokov nebude môcť vstúpiť do žiadnej politickej strany či organizácie.

11:30 Pôvodné obyvateľstvo Latinskej Ameriky tvorí najsilnejšie zasiahnutú skupinu koronavírusom v oblasti amazonského dažďového pralesa. Kritici vinia tamojšie vlády z rýchleho šírenia nákazy pre dlhoročné zanedbávanie týchto komunít. V utorok o tom informovala agentúra AFP.

Spoločenská debata o tomto probléme v regióne sa obnovila minulý týždeň, keď zomrel brazílsky aktivista za ochranu Amazonského pralesa Paulinho Paiakan. V oblasti Amazónie žije približne 420 domorodých komunít.

11:23 Takmer 260 miliónov detí nemalo v roku 2018 prístup k vzdelaniu. Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vo svojej správe, zverejnenej v utorok, poukazuje na to, že nerovnosť v prístupe k vzdelaniu súvisí s chudobou a diskrimináciou. Konštatuje tiež, že táto nerovnosť sa prepuknutím pandémie koronavírusu ešte zhoršila.

Pretrvávajúce rozdiely v prístupe k vzdelávaniu sa zhoršili s príchodom koronavírusovej krízy, ktorá pre viac ako 90 percent celosvetovej populácie žiakov a študentov priniesla zmeny v obvyklej organizácii vyučovania. Zatiaľ čo časť detí mohla pokračovať v štúdiu z domu pomocou notebookov, mobilných telefónov a internetu, milióny ďalších boli od vzdelávania úplne odrezané. (Viac tu)

10:50 V Maďarsku zomrel s ochorením Covid-19 storočný pacient trpiaci chronickými chorobami. Testy v uplynulých 24 hodinách potvrdili prítomnosť koronavírusu v prípade piatich ľudí, čím celkový počet nakazených v krajine stúpol na 4107, vyplýva z údajov zverejnených v utorok na stránke koronavirus.gov­.hu. Zo 183 hospitali­zovaných infikovaných je 14 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V súčasnosti je nakazených 934 osôb, z ochorenia sa vyliečilo už 2600 nakazených.

9:56 Nemecké predsedníctvo v Rade EÚ sa bude zameriavať na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 a s ňou súvisiacu potrebu obnovy hospodárstva, zhodli sa lídri nemeckej vládnej koalície. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Vedúci predstavitelia Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a Sociálnodemokra­tickej strany (SPD) sa stretli v pondelok s cieľom stanoviť ciele pre polročné rotujúce predsedníctvo, ktoré Nemecko od 1. júla prevezme od Chorvátska. Európska únia stojí v spojitosti s pandémiou pred „osudovou výzvou“, uvádza sa vo vyhlásení z pondelkového zasadnutia koaličných lídrov. Hlavnou myšlienkou predsedníctva má byť „silnejšia a inovatívnejšia Európa, spravodlivejšia Európa, udržateľnejšia Európa, Európa bezpečnosti a spoločných hodnôt, silnejšia Európa vo svete“.

Líder strany SPD Norbert Walter-Borjans po stretnutí povedal, že Nemecko chce byť „rešpektovaným sprostredkova­teľom“. Cieľom má byť okrem iného rýchle prijatie plánu na obnovu hospodárstva EÚ, ktorý predstavili nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Walter-Borjans takisto zdôraznil, že Európa v súčasnosti čelí tlaku zo strany USA i Číny. „To znamená, že najdôležitejšia bude súdržnosť Európy,“ povedal.

9:33 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 589 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili 661 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. (Viac tu)

9:26 Takmer každý tretí vysokoškolák (27 percent) na Slovensku prišiel počas koronakrízy o prácu. Vyplýva to z dotazníkového prieskumu vzdelávacieho projektu Praxuj, v ktorom boli oslovení študenti najväčších univerzít a vysokých škôl. Informovala o tom Tamara Peterková z projektu Praxuj.

Situácia je podľa jej slov najkritickejšia v Prešovskom kraji. Tam prácu stratilo 41 percent opýtaných študentov. „Mimoriadne kritická je aj situácia v Bratislave. V tomto kraji o prácu pre pandémiu prišlo 30 percent respondentov. Nasleduje Trnavský kraj, kde to bolo len o dva percentuálne body menej (28 percent),“ priblížila Peterková.

Najpriaznivejšie pracovné prostredie je pre študentov v Košickom a v Žilinskom kraji. Ale aj tam o prácu prišlo zhodne 20 percent respondentov. Nad celoštátnym priemerom v udržateľnosti práce sú podľa Peterkovej aj študenti v Trenčianskom a Nitrianskom kraji, kde o zamestnanie prišlo zhodne 25 percent opýtaných. Situácia v Banskobystrickom kraji presne kopíruje celoštátne čísla. To znamená, že prácu si tam udržalo 73 percent, kým zvyšných 27 o zamestnanie prišlo. (tasr)

8:50 Americký prezident Donald Trump predĺžil až do konca roka platnosť zákazu vydávania víz pre zahraničných pracovníkov v niektorých kľúčových oblastiach hospodárstva. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. Trump prostredníctvom prezidentského dekrétu predĺžil v pondelok platnosť opatrenia, ktoré zaviedol 22. apríla s pôvodnou platnosťou na 60 dní.

7:32 Ďalší dvaja členovia kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí pomáhali pripravovať jeho sobotňajšie predvolebné zhromaždenie v meste Tulsa v štáte Oklahoma, mali pozitívne testy na nový koronavírus. V pondelok to oznámila Trumpova kampaň, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

6:45 Spojené štáty v pondelok prekročili pochmúrnu hranicu 120-tisíc úmrtí na koronavírus, keď za posledných 24 hodín pribudlo v krajine ďalších 425 mŕtvych. Informovala o tom americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP. Najväčšia ekonomika sveta je pandémiou postihnutá najťažšie. Oficiálnych prípadov nákazy koronavírusom je v USA vyše 2,31 milióna – z nich približne 640-tisíc ľudí sa úplne vyliečilo. Ukázali to údaje univerzity so sídlom v Baltimore, zverejnené v pondelok o 20.30 h miestneho času (v utorok o 02.30 h SELČ).

6:34 Čína hlásila v utorok 22 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, vrátane 13 v Pekingu. Ešte v predchádzajúci deň hovorca mestskej samosprávy oznámil, že opatrenia spomalili šírenie nákazy v hlavnom meste, kde sa v novej vlne infikovalo vyše 200 ľudí. Informácie priniesla agentúra AP. Ďalších deväť infekcií je privezených – ide o Číňanov, ktorí pricestovali zo zahraničia domov. Sedem z nich priletelo zo saudskoarabského Rijádu do západočínskeho mesta Lan-čou, metropoly provincie Kan-su, ako napísala v ozname provinčná vláda.

6:21 Južná Kórea zaznamenala v utorok prudký nárast 46 nakazených koronavírusom, prevažne vďaka dovezeným prípadom. Väčšinu z týchto importovaných prípadov zistili medzi námorníkmi na lodi plaviacej sa pod ruskou vlajkou, ktorá zakotvila v juhovýchodnom meste Pusan. Šírenie koronavírusu na území Soulu a v okolí metropoly pokračuje, podľa úradov prebieha v Soule druhá vlna pandémie.

6:00 Európske štáty až na výnimky pokračujú v návrate k bežnému životu, ktorý poznačila súčasná pandémia choroby COVID-19. Okrem iného sa očakáva, že britský premiér Boris Johnson oznámi rozvrh ďalšieho uvoľňovania protikoronavirových reštrikcií. V Paríži sa otvorí múzeum d'Orsay. Ďalšia etapa uvoľňovania čaká aj Moskvu, naopak, portugalská metropola pre zvýšený príliv infekcií časť obmedzenia obnoví.

Vystúpenie britského ministerského predsedu napäto vyčkáva odvetvia služieb. Johnson má oznámiť, či sa britské reštaurácie, krčmy a bary budú môcť otvoriť už 4. júla. Podľa britských médií tiež môže znížiť nevyhnutnosť dodržiavania dvojmetrových rozstupov medzi ľuďmi na jednometrové.

Obyvatelia Moskvy síce naďalej musia bezpečné rozostupy dodržiavať a chrániť sa rúškami a rukavicami, po troch mesiacoch sa však okrem iného znovu otvoria materské školy, reštaurácie, fitness centrá a športoviská, vrátane bazénov. Metropola patrí k najviac zasiahnutej oblasti v Rusku.

Epidémia ťažko dopadla aj na Lisabon, ktorý eviduje drvivú väčšinu nových portugalských infekcií. Portugalská vláda preto v regióne hlavného mesta obmedzila otváracie doby kaviarní a obchodov, ktoré budú musieť zatvárať o ôsmej večer, a zakázala stretnutia viac ako desiatich ľudí.

5:50 Saudská Arábia tento rok pre koronavírus zakáže cestovanie na púť do Mekky zo zahraničia. Hadždž, ako je púť v arabčine nazývaná, tak bude umožnený len obmedzenému počtu občanov a stálych obyvateľov Saudskej Arábie, informoval v pondelok Rijád. Chce tak zabezpečiť dodržiavanie vzdialenosti medzi ľuďmi.

Púť do Mekky sa má začať koncom júla. Vlani hadždž, ktorý má vykonať každý moslim, pokiaľ mu to prostriedky a zdravie dovolia, podniklo 2,5 milióna veriacich.

Tento rok prvýkrát v moderných dejinách nebude moslimom z celého sveta umožnené púť podniknúť, uviedla agentúra Reuters.

„Toto rozhodnutie bolo prijaté, aby sme zaistili bezpečný priebeh hadždž z pohľadu verejného zdravia, pričom budeme dodržiavať všetky preventívne opatrenia a potrebné pravidlá ohľadom rozstupov medzi ľuďmi s cieľom ochrániť ľudí pred rizikom spojeným s touto pandémiou a v súlade s učením islamu o zachovaní životov ľudských bytostí,“ uviedlo ministerstvo, ktoré má každoročnú púť na starosť.

Počet nakazených koronavírusom v Saudskej Arábii prekročil 160 000, z ktorých 1307 ľudí zomrelo. V posledných dvoch týždňoch počty novo nakazených rastú.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus