Druhá vlna koronavírusu môže vzniknúť najmä z importovaných prípadov

Druhá vlna ochorenia COVID-19 na Slovensku môže vzniknúť najmä pre prípady, ktoré by mohli byť importované z iných krajín.

23.06.2020 09:33 , aktualizované: 21:40
debata (51)

„Odporúčame, aby ľudia zvážili nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. V prípade osôb vracajúcich sa zo zahraničia je potrebné riadiť sa aktuálne platnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR,“ uvádza hlavný hygienik SR Ján Mikas na webovej stránke ÚVZ SR.

Dôležité je podľa neho dodržať nariadenú domácu izoláciu po návrate z krajín, ktoré nie sú opatrením ÚVZ SR označené ako bezpečné z pohľadu vývoja epidemiologickej situácie.

Epidemiológovia v najbližšom čase plánujú pokračovať v dohľade nad populáciou a cielene testovať indikované osoby, dohľadávať kontakty potvrdených prípadov, tie úzke dávať do izolácie a nariaďovať im klinický odber vzoriek na ochorenie COVID-19. Tieto kroky sú podľa Mikasa veľmi účinné v eliminácii šírenia nového koronavírusu. Jedným z krokov epidemiologického dohľadu je aj záchyt pôvodcu nákazy v životnom prostredí z odpadových vôd, ktoré môžu obsahovať vírusy vylúčené od príznakových aj bezpríznakových osôb. Lekári budú mapovať výskyt vírusov cirkulujúcich v populácii.

V prípade druhej vlny sa ÚVZ bude snažiť riešiť opatrenia na lokálnej úrovni. Medzi opatrenia môžu patriť karanténa, dohľadávanie kontaktov, zatváranie škôl, ak sa v nich potvrdí ochorenie COVID-19 a podobne. Podľa Mikasa v tom prípade budú pokračovať aj sociálne dištančné opatrenia, nosenie rúšok a rukavíc, dezinfekcia rúk a prostredia.

Zvýšený výskyt prípadov ochorenia COVID-19 odborníci očakávajú na jeseň spolu s nárastom akútnych respiračných ochorení a chrípky. „Nevylučujeme, že výskyt ochorení môže nastať aj skôr, keďže už dnes vnímame, že v niektorých krajinách začína chorobnosť na ochorenie COVID-19 narastať,“ konštatuje hlavný hygienik.

Pribudol ďalší infikovaný, otestovať sa dalo 661 ľudí

Na Slovensku pribudol v pondelok jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 589 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili 661 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Nový prípad nákazy zaznamenali v okrese Senec.

Pribudol tiež jeden vyliečený pacient, spolu ich je 1 448. Aktuálne máme v nemocniciach troch ľudí s potvrdeným ochorením Covid-19.

Aktívnych prípadov nákazy je na Slovensku aktuálne 113, 7-dňový kĺzavý medián je na hodnote 1.

Epidemiológ Pavelka: Druhá vlna určite príde

Epidemiológ Martin Pavelka, ktorý spolupracuje s mestom Bratislava počas koronakrízy, upozornil starostov bratislavských mestských častí na vysokú pravdepodobnosť návratu pandémie koronavírusu. „Druhá vlna koronavírusu určite príde a pravdepodobne bude mať dlhší priebeh ako terajšia vlna, aj vzhľadom na počasie,“ vyhlásil. TASR o tom informovalo Regionálne združenie bratislavských mestských častí.

Epidemiológ predstavil bratislavským starostom materiál so strategickým výhľadom vývoja epidémie Covid-19 na Slovensku. „Jeho súčasťou bol pohľad na aktuálny stav epidémie a možnosti jej ďalšieho postupu. Priblížil signalizačný systém pre Bratislavu počas epidémie, návrh štruktúry tohto systému a definoval rizikové oblasti pre Covid-19,“ spresnilo združenie.

Pavelka odporučil starostom ponechať si ochranné rúška na sklade. Viacerí starostovia preto otvorili diskusiu k organizovaniu letných kultúrnych a spoločenských podujatí, vrátane vinobraní. Vyslovili obavy z nekontrolovanej účasti ľudí na týchto podujatiach.

„Pavelka odporučil organizovať podujatia predovšetkým na otvorených priestranstvách, aby bolo možné ľudí čo najviac rozptýliť v priestore a limitovať ich počet,“ uviedlo združenie. Bratislavskí starostovia zvažujú organizovať menšie podujatia a na viacerých miestach, aby vedeli zabezpečiť obmedzenie počtu ich účastníkov.

Covid-19 semafor

Na prípadnú druhú vlnu pandémie koronavírusu sa chystá aj bratislavský magistrát. Pripravil preto takzvaný Covid-19 semafor. Ten určuje, pri akých prípadoch, číslach a okolnostiach sa spúšťajú jednotlivé opatrenia hlavného mesta pri možnom návrate koronakrízy. V prípade vytvoreného Covid-19 semaforu ráta mesto so zeleným signálom (endemický stav), oranžovým signálom (trigger points analýza) a červeným signálom (epidemický stav).

V uplynulých dňoch tím sekcie sociálnych vecí na magistráte navštívil všetky mestské zariadenia pre seniorov s cieľom skvalitniť pripravenosť zariadení na prípadnú druhú vlnu pandémie. „Spolu s epidemiológom si podrobne skontrolovali možnosti zariadení a prešli krízové plány. Epidemiológ poskytol všetkým riaditeľkám našich zariadení konzultácie a rady, čo vylepšiť a ako byť na prípadnú druhú vlnu počas nasledujúceho obdobia čo najlepšie pripravený,“ spresnilo mesto.

Otváranie hraníc

Slovensko by malo hranice voči tretím krajinám otvárať po 1. júli postupne. Uviedol to v utorok počas brífingu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Za dôležité označil najmä zdravie slovenských občanov.

V marci sa podľa šéfa slovenskej diplomacie premiéri členských štátov EÚ uzniesli, že sa obmedzí vstup príslušníkov tretích krajín do EÚ, avšak zmluva koncom mesiaca vyprší. Podľa Korčoka sa je potrebné pozerať na každú krajinu osobitne, podľa toho, aký je tam vývoj epidemiologickej situácie. Poznamenal, že na prvom mieste je ochrana zdravia občanov.

Korčok tvrdí, že pre SR zostáva naďalej prioritou otvorenie hraníc vo vnútri Schengenu. „O tom sa nebude rozhodovať politicky, ale na základe objektívnych kritérií,“ povedal.

Minister podotkol, že krajiny, ktoré rokujú, sa delia na dve skupiny. V prvej skupine sa nachádzajú tie štáty, ktoré do výraznej miery závisia od cestovného ruchu a vstup ľudí z tretích krajín na ich územie chcú povoliť. Druhá skupina sú tí, ktorí tvrdia, že treba dbať na epidemiologickú situáciu a chcú vytvorenie zoznamu bezpečných krajín.

SR má v súvislosti s otváraním hraníc tretím krajinám zadefinované tri kritériá. Podľa Korčoka otváranie musí byť postupné, zároveň musí byť otvorenie kontrolované. Za tretie kritérium šéf rezortu slovenskej diplomacie označil, že systém musí byť zároveň aj zvrátiteľný. Ako dodal, kedykoľvek sa musí dať „zatiahnuť ručná brzda“.

Od 20. júna platí režim uvoľnených hraničných priechodov pre osoby pri návrate z Bulharska, Cyprusu, Česka, Čiernej Hory, Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Grécka, Chorvátska, Islandu, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Poľska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska. Pri návrate nemusia ísť občania do domácej izolácie a nemusia predložiť ani negatívny test na ochorenie Covid-19.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19