Ide o pravdu s Milanom Lučanským: Na konci mesiaca poviem, či odídem

Policajný prezident Milan Lučanský má do konca mesiaca oznámiť, či odíde zo svojej funkcie. Veronika Remišová na tom trvá, Boris Kollár na to nevidí dôvod. Vráti sa vládna koalícia k politickému výberu policajného prezidenta? Ako pokračuje vyšetrovanie medializovaných káuz okolo bývalých sudcov a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku?

24.06.2020 09:57
debata (21)

VIDEO: Pozrite si diskusnú reláciu Zuzany Martinákovej Ide o pravdu s prezidentom Policajného zboru Milanom Lučanským.

Video

Policajný prezident Milan Lučanský má gentlemanskú dohodu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom, že do konca mesiaca sa nebude vyjadrovať ku svojmu ďalšiemu pôsobeniu na čele policajného zboru a na konci mesiaca povie svoje rozhodnutie. Lučanský povedal, že rozhoduje sa sám, aj keď sú tlaky z rôznych strán – jedni hovoria, aby skončil, iní aby zostal. Podľa neho je stále v hre viacero možností.

„Či odídem, alebo sa nechám predvolať na brannobezpečnostný výbor, kde koalícia má dostatočnú väčšinu aby ma odvolala, alebo môžeme čakať na zmenu zákona, keď sa bude voliť policajný prezident podľa predstáv terajšej koalície úplne iným spôsobom, bude inak fungovať. Môžem počkať do toho obdobia a možno by som sa prihlásil do výberového konania,“ povedal Lučanský.

Lučanskému prekáža, že mu minister okliesnil právomoc robiť personálne zmeny od určitého stupňa riadenia. Uviedol, že ak by zostal vo funkcii, tak by išiel do vážnejšieho konfliktu s ministrom a bude tlačiť na to, aby sa to začalo riešiť. Sú ľudia, ktorí prešli výberovými konaniami a snažil som sa, aby policajný zbor išiel v režime kariérneho rastu. Pracoval som na tom dlho a teraz počúvam, že to chcú zrušiť, povedal Lučanský a dodal, že sú útvary, ktoré môžu byť ohrozené, lebo na konci roka môže viac policajtov odísť do civilu, keďže budú mať odslúžené roky.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu