Pribudlo 18 nových prípadov, podľa Krajčího zatiaľ nejde o druhú vlnu epidémie

Na Slovensku pribudlo 18 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 607 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 257 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Posledný nárast infikovaných nepotvrdzuje, že by na Slovensku bola druhá vlna epidémie. Pred stredajším rokovaním vlády v súvislosti s novými číslami pozitívnych prípadov to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO).

24.06.2020 09:33 , aktualizované: 13:09
Marek Krajčí Foto:
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí
debata (152)

Sedem nových prípadov hlásia v okrese Čadca, tri v Brezne, dva v okrese Košice, dva v okrese Revúca a po jednom v okresoch Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Spišská Nová Ves a Žilina.

Máme troch pacientov, ktorí sú hospitalizovaní s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho jeden je na JIS. Nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti. Počet aktívnych prípadov stúpol na 131. 7-dňový kĺzavý medián je na hodnote 1. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Krajčí počas brífingu poukázal na to, že v rámci nových pozitívnych vzoriek ide o importované prípady. O sprísnení opatrení sa podľa Krajčího zatiaľ neuvažuje. „Môžem však uistiť, že každý deň situáciu vyhodnocujeme s konzíliom odborníkov,“ uviedol.

V súčasnosti je podľa neho je dôležité, aby ľudia, ktorí prichádzajú zo zahraničia, najmä z epidemiologicky menej bezpečných krajín, rešpektovali nariadenia hlavného hygienika. Pripustil, že sa vláda zaoberá aj možnosťami sprísniť dohľad ich pohybu na Slovensku.

„Zatiaľ je to v štádiu riešenia, v každom prípade mobilní operátori posielajú takýmto ľuďom v zahraničí upozorňujúce SMS,“ dodal. Prípadné sprísnenie režimu závisí podľa Krajčího od zodpovednosti Slovákov. „Ak budeme zodpovední aj naďalej, myslím si, že môžeme ostať v súčasnom režime uvoľnení,“ povedal.

Podozrenie na Covid-19 na bratislavskom magistráte

Dvaja zamestnanci bratislavského magistrátu prišli do kontaktu s osobou, u ktorej sa potvrdilo ochorenie Covid-19. Hlavné mesto preto pristúpilo k opatreniam na prevenciu šírenia ochorenia. Informovala o tom hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová.

„Dve osoby priameho kontaktu, ale aj všetky zamestnankyne a zamestnanci, s ktorými sa následne stretli, zostávajú preventívne až do výsledku testov v domácej izolácii. Nakazenie sa novým koronavírusom sa na magistráte zatiaľ nepotvrdilo,“ spresnila Rajčanová.

Hlavné mesto deklaruje, že k situácii pristupuje zodpovedne a všetky opatrenia konzultuje s epidemiológom. Preventívne dalo vydezinfikovať priestory magistrátu, meria telesnú teplotu pred väčšími stretnutiami a kladie dôraz na nosenie rúšok a dezinfekciu rúk.

„V prípadoch, keď je to možné, využívame porady a pracovné stretnutia prostredníctvom videohovorov. Na väčších stretnutiach, ktoré organizuje magistrát, vrátane mestského zastupiteľstva budú zabezpečené dostatočné rozstupy medzi účastníkmi a sprísnené hygienické opatrenia,“ povedala Rajčanová. Štvrtkové (25. 6.) zasadnutie mestského zastupiteľstva sa preto opäť presúva do priestorov Starej tržnice.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19